Szerző: Bányai György

2008. november 4. 10:09

Középkategóriás tükörreflexes gép az Olympustól: itt az E-30

Az Olympus tükörreflexes gépváz-kínálatában eddig nem akadt olyan modell, mely sikeresen vehette volna fel a versenyt a középkategóriába eső gépvázakkal, melyeket az E-400-as és E500-as sorozat alulról, az E-3 pedig felülről közelített.

[HWSW] Az Olympus tükörreflexes gépváz-kínálatában eddig nem akadt olyan modell, mely sikeresen vehette volna fel a versenyt a középkategóriába eső gépvázakkal, melyeket az E-400-as és E500-as sorozat alulról, az E-3 pedig felülről közelített.

Az Olympus bejelentette E-30 gépvázát, ami többek között a Canon EOS-50D, és a Nikon D90 ellenfele. Az E-30 nem meglepő módon négyharmados szabványú, 12,3 megapixeles Live-MOS képérzékelővel rendelkezik, aminek érzékenysége a kategóriatársakhoz hasonlóan ISO 100 és ISO 3200 között állítható, illetve terjeszthető ki ISO 6400-as értékre. Az E-30 élőkép üzemmódot is kínál, ehhez passzol 2,7 hüvelykes kijelzője is, ami kihajtható.

Olympus E-30

A tizenegy pontos autofókusz-rendszer egyenesen az E-3 vázból érkezik, így a fókuszálási sebességre ebben a gépben sem lehet majd panasz. Az élőkép üzemmódban a váz arcérzékelésre is képes lesz, igaz csak abban az esetben, ha a fókuszpontok kiválasztását az automatikára hagyjuk. A sorozatfelvételi képességek gyors zárat és elektronikát feltételeznek, másodpercenként akár öt kép is készülhet a géppel. Az Olympus még nem árulta el, hogy a sorozat hány JPEG képből állhat, adatot ezzel kapcsolatban csak a tömörítetlen RAW állományokra ismertetett, ekkor 12 kép után ér véget a kattogás.

Az Olympus E-30 kedvéért a Zuiko újra gyártja nagysikerű, egyben drága 14-54 milliméteres, F2,8-F3,5 optikáját, melynek második kiadása por és cseppálló is lett, ráadásképp 22 centiméterről 7,6 milliméterre csökkent a minimális tárgytávolság is. Az E-30 váz önmagában és készletben is lekési a karácsonyi hajrát, 2009 januárjától 1300 dolláros áron kapható majd a váz, (az E-3 váz 1500 dollár) amihez további 600 dollárért a fentebb említett optika is párosítható. Az Olmpus új, középkategóriás vázáról részletesebben is beszámolunk, amint a gyártó a további technikai jellemzőket is ismerteti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról