Szerző: Bányai György

2008. október 31. 15:00

Kipróbáltuk: Canon E1 kompaktfényképező: nőktől-nőknek

A Canon új kompaktsorozatot bocsátott útjára. Az E-sorozat első gépe az E1 -- mely a belvilágát tekintve azonos a korábban tesztelt PowerShot A1000 kompakttal -- naptól fakult strandkorlátkék színben vendégeskedett szerkesztőségünkben.

[HWSW] A Canon új kompaktsorozatot bocsátott útjára. Az E-sorozat első gépe az E1 -- mely a belvilágát tekintve azonos a korábban tesztelt PowerShot A1000 kompakttal -- naptól fakult "strandkorlátkék" színben vendégeskedett szerkesztőségünkben.

Pink kézitáskába

A Canon Powershot E1 három különféle színben kapható hazánk nagyobb fotósboltjaiban, a hozzánk érkezett világoskék változat mellett rózsaszínben, valamint törtfehérben is megvásárolható. A színválasztásból egyenesen következik, hogy a gyártó nem a bőrszereléses, motoros nehézfiúkat tartotta célkeresztben, hanem sokkal inkább a hölgyeket, vagy akár gyerekeket.


A Canon "nőktől-nőknek" szlogennel indította útjára az E-sorozatot, bár a fényképező rózsaszínű változata észrevehetetlen a Barbie babáktól hemzsegő gyerekszobákban is. A kék változat is hasonló, bár azt inkább Ken (Barbie barátja, utánanéztünk) közvetlen környezetében lehet láthatatlanná tenni. Az E1 érdekes gép, a játékhatású, gömbölyített burkolat egy farkast rejt, mindent tud, amit a korábbi tesztünkben bemutatott, ám komolyabb gépházban tálalt PowerShot A1000 IS, de ez nem csoda ha tudjuk, hogy a két fényképező teljesen ugyanaz belülről.

Komoly jellemzők, játékházba zárva

A 10 megapixeles, négyszeres közelítésre alkalmas, rázkódásvédelemmel ellátott optikával szerelt PowerShot E1 hátoldalán 2,5 hüvelykes, 115 ezer képpontos kijelző található, mely felett átnézeti kereső is segíthet komponálni, ha alig van fény. A géptetőn található a bekapcsológomb, a módválasztó tárcsa és az exponálógomb, utóbbit körülöleli a Canontól nem szokatlan, jobbra-balra elmozdítható zoomkarika, mely igen kényelmesen kezelhető. A fényképezőgép 35 milliméteres kezdőlátószögű optikája az átlagosnál nagyobb fényerőről indul, a négyszeres zoomtartomány F2,7 és F5,6 értékek között fut végig.


A hátoldal jobb oldalán találhatók a beállításokkal kapcsolatos funkciók, ezeket egészíti ki többek között az arcérzékelés mellett a lejátszás nyomógombja is, mellyel a fényképező bekapcsolható, elkerülve az optika kiemelkedését, ha csak a képek visszajátszása miatt nyúltunk hozzá. Fontos megjegyezni, hogy a fényképező egykezes használatra termett, az összes funkció elérhető a kisebb kezek ujjaival is.

Canonosan emlékszik

Fotózás közben az E1 megjegyzi a beállításokat: más típusokról átszokóknak fura lehet például, hogy az időzített felvételi üzemmód mindaddig él, míg ki nem kapcsoljuk azt (a Panasonic és Kodak gépek például nem így működik). Ugyanígy az időzítőhöz hasonlóan szintén kivezetett gombbal állítható expozíció-korrekció, a makrofelvétel, a vakuüzemmód, valamint az ISO-érzékenység beállításai is addig érvényesek, míg azokon nem változtatunk. Érdekes a helyzet a kikapcsolás után, az E1 a széles beállíthatóságot adó programmód a vakut, az érzékenységet, valamint a menüből elérhető expozíció-korrekciót érintő beállításokat is megjegyzi az újbóli bekapcsolásig.


Kettéosztott beállítások

A menü sem nélkülözi a canonos hagyományokat, két fő csoportba osztottan várnak bennünket a menüpontok, a négyállású navigáló gombok közepén lévő "set" megnyomásával a képekkel, a "menü" gombbal pedig a géppel kapcsolatos beállításokhoz jutunk. A "set" gomb alatti menüben teljes szabadságot a programmódban kapunk, ekkor az expozíció-korrekció, az eseti mérést is kínáló fehéregyensúly, a fénymérés módja, a képméret, valamint a JPEG-tömörítés foka állítható. Emellet különböző, színekkel kapcsolatos effekteket aktiválhatunk. Az automata módban és a témaautomatikában e lehetőségek nagy része kiszürkülve nem elérhető.


A 160 grammos, 101x64x32 milliméteres E1 sokoldalúságát emeli, hogy éjszakai, állványos fotók készítéséhez akár 15 másodperces expozíciós idő is kiválasztható, ez szokatlan egy manuális üzemmódot nem kínáló, játékszínekben kapható, automata kompakttól. A Canon E1 már megvásárolható, árcéduláján 42 ezer párszáz forint szerepel, mely kissé beugratós, hiszen a géphez feltétlen be kell szerezni egy nagyjából négyezer forintos ceruzaakkumulátor-töltő készletet, melyre egy lítium-ion akkuval és töltővel rendelkező gép esetén nincs szükség. A PowerShot E1 alján található ajtót -- mely a ceruzaelemeket és az SD/SDHC kártyát takarja -- nem nyithatjuk, ha már becsavartuk az állvány betétjét.


Értékelés

A színek a Canontól megszokott minőségűek, ráadásul az ég kékje még az arra érzékeny monitorokon sem fordul zöldbe. A képeket 1:1 nagyításban nézve is nagy a részletgazdagság, melyre a Canon mindig is nagy hangsúlyt fordított, nyomokban találkozhatunk csak szőrökkel, szálkákkal az amúgy egyenes, kontrasztos vonalakon. A magasabb ISO-érzékenység kiválasztása mellett természetesen elkerülhetetlen a zajnövekedés, de szerencsére a zajcsökkentő itt nem mossa el túlzottan a részleteket, ehelyett inkább filmes szemcsézettséget kapunk és némi színvesztést, ami szerintünk jobb választás, sokszor akár a kép hangulatának is jót tehet.


Canon PowerShot E1 tesztképek


Kattints az eredetiért

A PowerShot E1 kiknek ajánlható? Leginkább a játékos színeket kedvelő fiataloknak, főleg lányoknak, hölgyeknek, akik olyan géppel is elvannak, melynek burkolatán nyomokban sem lelhető fel az öltönyös elegancia, vagy a visszafogottság. A harsány, szinte már gyermekdeden lázadó külső alatt a menürendszeren természetesen a PowerShot A1000 IS-hez hasonlóan már megtaláljuk a logikus, letisztult kezelhetőséget. A fényképezőre vigyázni sem kell nagyon, mert bár a karcok az E1 burkolatát sem hagyják érintetlenül, elég vastag lakkréteg védi a lehetetlen színű festékrétegét a sérülésektől. Az A1000 IS-nél háromezer forinttal drágább, 42 ezer forintos PowerShot E1 remek kompaktgép, talán a fényképezőgépek Citroen kacsája, ami szintén nem jön be mindenkinek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról