Szerző: Bizó Dániel

2008. november 6. 17:08

A blade és virtualizáció ötvözése a jövő

VMware virtualizációs infrastruktúrával konszolidálta alkalmazásszervereit az OTP Bank, mégpedig blade kiszolgálókra. A motivációt nem a költségek megtakarítása jelentette, hanem a magasabb rendelkezésre állás, illetve a géppark sokkal rugalmasabb menedzselhetősége és bővíthetősége, mondta el Dombai Norbert, az OTP üzemeltetési szakembere a VMware Virtualization Forum 2008-on. Bár a blade nagyobb sűrűséget biztosít, így nagy segítség lehet egy helyszűkével küszködő gépteremben, önmagában nem oldotta volna meg a bank problémáit.

[HWSW] VMware virtualizációs infrastruktúrával konszolidálta alkalmazásszervereit az OTP Bank, mégpedig blade kiszolgálókra. A motivációt nem a költségek megtakarítása jelentette, hanem a magasabb rendelkezésre állás, illetve a géppark sokkal rugalmasabb menedzselhetősége és bővíthetősége, mondta el Dombai Norbert, az OTP üzemeltetési szakembere a VMware Virtualization Forum 2008-on. Bár a blade nagyobb sűrűséget biztosít, így nagy segítség lehet egy helyszűkével küszködő gépteremben, önmagában nem oldotta volna meg a bank problémáit.

A blade önmagában nem elég

A virtualizációs technológiák egyáltalán nem újkeletűek, mainframe rendszereken már évtizedek óta hozzáférhetőek az erőforrások feladatok közti elosztásában. Tömeges alkalmazásuk ugyanakkor csak az új évezredben indult meg, kezdetben természetesen sok szkepticizmus és elutasítás lassította a terjedésüket. Az OTP-nél öt évvel ezelőtt már indult egy kezdeményezés a virtualizáció bevezetésére, de akkor elvetették még a gondolatát is egy újabb réteg bevezetésének, ami tovább növelte volna a komplexitást és a hibalehetőségek számát.

A szerverpark szakadatlan bővülése egyre nagy terhet rótt azonban az üzemeltetésre, és már a gépek elhelyezése is problémássá kezdett válni, árulta el Dombai előadásában. Egy szerver beszerzése és felkészítése az éles üzemre ráadásul legalább egy, de inkább másfél-két hónapot igényelt, ami túlságosan hosszú reakcióidő. Az OTP így megtendereztette a problémát, amin több beszállító indult, egy kivételével azonban lényegében semmi mást nem kínáltak, mint egyszerű fizikai konszolidációt eleinte rack, majd blade szerverekkel. Dombai elmondta, ez csak fokozta volna a problémákat, ugyanis a megnövekedett sűrűség miatt új klimatizálási megoldásra lett volna szükség.

Az egyik beszállító azonban a blade gépek mellett komplett VMware ESX-alapú virtualizált környezettel készült, amivel élőben demonstrálták a bank szakemberei előtt annak képességeit: egy fizikai gép meghibásodása esetén percek alatt újraindulnak egy másikon a virtuális gépek, és velük együtt a rajuk futó alkalmazások. Egy új fizikai gép telepítése kapacitásbővítés céljából néhány percet vesz igénybe a blade integrált menedzsmentfelülete és a központi háttértár miatt, míg egy új virtuális gép létrehozása néhány órát mindössze -- szemben a korábbi hónapos átfutással.

A produkció, melynek során valódi szervereket migráltak virtuális környezetbe, majd demonstrálták az automatizált, néhány percet igénybe vevő failovert, annyira meggyőző volt Dombai szerint, hogy azonnal tudták, megrendelik a megoldást. "Beláttuk, hogy a blade és a virtualizáció kombinációja a jövő" -- fogalmazott. A konszolidációban 29 különálló alkalmazásszervert migráltak virtualizált blade-ekre, melyek önmagukban magasabb rendelkezésre állást és kevesebb lehetséges meghibásodási pontja miatt egyúttal megbízhatóbb működést is biztosítanak, például a drasztikusan kevesebb vezetékezés révén. A klimatizálás továbbra is kihívás lehet nagy teljesítménysűrűség miatt, ugyanakkor ennél a pontnál már megéri az átalakítás.

Hátrányok, hiányok

Előnyei mellett ugyanakkor a virtualizáció azonban két fő problémát is teremt. Ha bármi probléma adódik a virtualizált környezetben futtatott szoftverekkel, akkor a szoftverszállító technikai támogatásán csak akkor hajlandóak sokszor segíteni, ha mindezt reprodukálni tudja az ügyfél önálló, fizikai gépen is, ami sokszorosára nyújthatja a hiba elhárításához szükséges időt. A másik az üzemeltetési felelősség meghatározása, amit az OTP-nél úgy oldottak meg, hogy egy virtuális környezetben nem keverednek különböző csapatokhoz tartozó gépek, azokat izolálják. Természetesen technikailag sem tökéletes a VMware ESX, mondta Dombai, akinek a kívánságlistáján az első a több fizikai szerver egyetlen virtuális hoszttá szervezése, hogy esetleg egy nagyobb alkalmazásszerver kapacitásigényét is ki lehessen szolgálni rugalmasan -- erre nem képes a szoftver, egyelőre legalábbis.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról