Szerző: Bizó Dániel

2008. október 29. 16:04

Elpida: a többség nem éli túl a memóriapiac összeomlását

Mindössze két, legfeljebb három vállalat éli túl a memóriapiac teljes összeomlását, véli az Elpida. Miután a DDR2 DRAM ára a legtöbb gyártó önköltségi szintje alá esett, megkezdődött a kibocsátás csökkentése. Mindez azonban egyelőre hatástalannak bizonyult, az árak jelenleg is esésben vannak, és korábban elképzelhetetlen mélységeket értek el a napokban -- a szereplők többsége a puszta életben maradásért küzd már. A jelenlegi olcsóságnak valószínűleg meglesz még a böjtje.

[HWSW] Mindössze két, legfeljebb három vállalat éli túl a memóriapiac teljes összeomlását, véli az Elpida. Miután a DDR2 DRAM ára a legtöbb gyártó önköltségi szintje alá esett, megkezdődött a kibocsátás csökkentése. Mindez azonban egyelőre hatástalannak bizonyult, az árak jelenleg is esésben vannak, és korábban elképzelhetetlen mélységeket értek el a napokban -- a szereplők többsége a puszta életben maradásért küzd már. A jelenlegi olcsóságnak valószínűleg meglesz még a böjtje.

A DRAM-történelem vége

A DRAM-ipar lassan két éve húzódó folyamatos mélyrepülése hatalmas, dollármilliárdos veszteségeket okozott a vállalatoknak, melyek túlzott kapacitásokat építettek ki a ténylegesnél jelentősen magasabb kereslettel számolva. Sem az ipar, sem az elemzők nem látták előre a jelenleg kialakult helyzetet, melyet maguknak a vállalatoknak a rendkívül agresszív magatartása váltott ki. Az árak stabilizálódását lassan másfél éve várják a szereplők, azonban csak átmeneti időszakokra állt meg a szabadesés árkorrekciókkal egybekötve, melyek lényegében csak a további, még gyorsabb zuhanás előjátékának bizonyultak, mivel a gyártók felbátorodva ismét bővíteni kezdték kapacitásaikat.

Tavaly év eleje óta kevesebb mint tizedére estek a DDR2-árak, az egy gigabites tesztelt chipek azonnali (spot) ára 1 dollár alá is benézett a napokban, az 1 gigabájtos modulok átlagára 12, a 2 gigabájtosaké 24 dollárt tett ki, ami 45 százalékos csökkenés három hónap alatt -- a forint elmúlt hetekben mutatott gyengülése ennek egy részét elnyelhette ugyan, egy 2 gigabájtos márkás modult így is megkaphatunk bruttó 6500 forinttól. A DRAMeXchange iparági elemzőcég szerint a készpénzköltség az 1 gigabites chipek esetében 1,3-1,5 dollár, míg a moduloknál 10 dollár gigabájtonként, így rövidtávon a további árcsökkenésnek már nem maradt sok hely. A gyártókat ráadásul kettős recesszió sújtja, ugyanis a NAND flash piacon is súlyos árdepresszió alakult ki, az árak éves szinten 80 százalékkal estek.

Mindezek eredményeként 2010-re múlva két-három gyártó maradhat a porondon, véli az Elpida, amivel lényegében lezárulhat a memóriaipar évtizedek óta tartó folyamatos konszolidációja. Míg a '90-es éveket még 19 egymással versengő szereplő kezdte meg, addig idén már csak 8 olyan vállalat maradt talpon, mely 1 százaléknál nagyobb részesedéssel bírt, és ezek is négy technológiai és gyártási szövetségbe tömörültek a félvezető-eljárások kifejlesztése és a gyártósorok súlyos költségeinek, valamint az ezzel járó kockázatok megosztása érdekében -- önállóan már csak a piacvezető Samsung operál.

A további konszolidáció jelei már mutatkoznak, a német Qimonda ugyanis eladta a Micronnak a DRAM-gyártó üzemekkel rendelkező Inoterában tulajdonolt részesedését, melyet a Nanyával közösen működtetett korábban. Iparági pletykák alapján a Micron később az egész Qimonda bekebelezését tervezi. A második legnagyobb Hynix a ProMOS-szal, míg az Elpida a PowerChippel ápol szorosabb kapcsolatokat. A világgazdasági recesszió és a bankok hitelezési korlátozása miatt 2009 vízválasztó lehet az erős, életképes, és a gyenge vállalatok között, így további összeolvadások vagy kivásárlások várhatóak. Szakamoto Yukio, az Elpida vezetője szerint a jelenlegi olcsóságra később csúnyán ráfizethet a piac, ugyanis a fokozott piaci koncentráció az árak drasztikus, több mint ötszörös emelkedését vonhatja maga után.

Abból élünk, hogy vasárnap zárva vagyunk

Az elmúlt másfél év során kivérzett vállalatok megkezdték kibocsátásuk csökkentését, hogy az árak stabilizálása mellett készpénzállományukat is védjék, ami a pénzügyi válság közepette különösen kritikus jelentőségű. A DRAMeXchange úgy becsli, a PowerChip, Elpida, Hynix, ProMOS, Nanya és Inotera bejelentéseivel a globális termelés mintegy 12-13 százalékkal csökken. Bár ennek a jelenlegi keresleti szintnél elegendőek kellene lennie az árak megfogásához, a memóriapiac októberben átbukik a szezonális csúcson, és az év végét gyenge kereslet jellemzi, hiszen az akkori értékesítés és szállítások már a jövő év elején eladott számítógépekbe kerülnek.

Az elemzőcég szerint a fejlettebb, kisebb geometriájú eljárásokra történő migrálás is legfeljebb a veszteségeket csökkentheti csak, ugyanis még egy 50-nanométeres generációjú technológiával is a piaci ár feletti költségszint érhető csak el. A fejlettebb technológia bevezetése pedig jelentős mennyiségű készpénzt szívna fel a már egyébként is likviditási problémával küszködő iparban, miközben nem oldaná meg készpénzvesztés problémáját. Becslések szerint a termelés legalább 30 százalékos csökkentésére lenne szüksége rövidtávon a helyzet normalizálódásához, és további 20 százalékos csökkentésre az egészséges árazási környezet eléréséhez.

A kereslet visszaesésének hatása drámai lehet, a gyártók így is hatalmas veszteségeket szenvednek már el. Tajvan két legnagyobb DRAM-gyártója, a PowerChip és a Nanya, melyek a világpiac mintegy tizedét adják, például 456 millió és 267 millió, míg a japán Elpida és az amerikai Micron pedig rendre 316 és 344 millió dollárt vesztettek csak a legutóbb lezárt negyedévben. A Hynixot és a Samsungot némileg védte a jelentősen gyengülő koreai won, de ők sem tudják kivonni magukat árak nyomása alól, ugyanakkor ezt az előnyüket és tartalékaikat a többiek kiszorítására használhatják fel, ahogyan korábban is tették már, és ami nagyban hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról