Szerző: Bizó Dániel

2008. október 22. 16:00

Két új mobilszolgáltatót akar látni az NHH

A háromszereplős status quo megbontása érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) új szolgáltatókat invitál a magyar mobilpiacra. A döntés értelmében egy új operátor számára a jelenlegiekkel megegyező spektrumhasználati jogokat biztosítana a hatóság, míg egy másik a 450 megahertzes tartományban üzemelhetne -- közölte ma Pataki Dániel, az NHH elnöke. Ezen kívül további öt spektrumot nyitottak meg a szupermagas frekvenciatartományban a vezeték nélküli háttérinfrastruktúra fejlesztése céljából.

[HWSW] A háromszereplős status quo megbontása érdekében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) új szolgáltatókat invitál a magyar mobilpiacra. A döntés értelmében egy új operátor számára a jelenlegiekkel megegyező spektrumhasználati jogokat biztosítana a hatóság, míg egy másik a 450 megahertzes tartományban üzemelhetne -- közölte ma Pataki Dániel, az NHH elnöke. Ezen kívül további öt spektrumot nyitottak meg a szupermagas frekvenciatartományban a vezeték nélküli háttérinfrastruktúra fejlesztése céljából.

Elgyengült a Vodafone hatása

A Vodafone 1999 végi megjelenése felpezsdítette az addigra a kritikus tömeget elérő, és gyorsuló pályán növekvő magyar mobilkommunikációs piacot, és a Westel-Pannon GSM duopolista berendezkedése felborult. A Vodafone éveken keresztül agresszívan terjeszkedett, folyamatosan növelve részesedését az előfizetői táborban. Az elmúlt években, egészen pontosan 2005-tel kezdődően újra beállt egy egyensúly az immár háromszereplős piacon, az elmúlt évben pedig teljességgel elhanyagolható fluktuációt mutattak csak a részesedések. Ennek eredményeként a hanghívások költsége beállt, a korábbi árerózió lelassult az a végződtetési díjak drasztikus csökkentése ellenére is, ami a verseny csökkenésének egyértelmű jele -- mondta el Pataki.

Bár a mobilinternet terén intenzívnek tűnik a fejlesztési és árazási verseny, mivel új, meghódításra váró területről van szó, ez valószínűleg átmenetinek bizonyul majd, ahogyan a piacszerzés helyett a cégek a rövidtávú pénzszerzés felé fordulnak. A mobilinternet rövid időn belül meghatározó tényezővé nőtte ki magát itthon, az előfizetők száma mára meghaladhatta a 400 ezret is az NHH rendelkezésére álló adatok alapján, az alacsony hazai 40 százalék körüli szélessávú penetráció mellett azonban még rengeteg növekedési lehetőség maradt továbbra is.

Az ADSL modelljéhez hasonlóan ezen segíthetne a virtuális mobilszélessáv-szolgáltatók megjelenése is, melyek a hálózatokat üzemeltető operátoroktól nagykereskedelmi áron vásárolt kapacitásokat értékesítenék tovább lakossági és üzleti ügyfelek felé. Több telkó, köztük a Vodafone véleménye szerint azonban a virtuális szolgáltatók, vagyis a zsargonban az MVNO-k üzleti modellje nem vonzó, ezzel szemben az MVNO-jelenlétben érdekelt hazai alternatív telekomok a T-Mobile, Pannon és Vodafone összejátszását sejtetik -- virtuális partnerekkel egy-egy vállalat ugyan átmeneti előnyhöz juthatna a nagyobb piaci jelenlét hatására, azok hasonló válaszlépésével ez az előny azonban rohamosan elolvadna, majd beállna egy újabb "egyensúlyi állapot", mégpedig több szereplővel és alacsonyabb árszínvonallal.

Az NHH a versenyhelyzet elmúlt években tapasztalt gyengülése hatására döntött úgy, hogy az állóvíz felkavarása érdekében egy új, a jelenlegiekkel egyenértékű negyedik mobilszolgáltatóra van szükség, továbbá a hátrányos elhelyezkedésű, ritkábban lakott területek mobilkommunikációs lefedése érdekében egy ötödikre is. A pályázóknak semmiféle kapcsolata nem lehet a jelenlegi operátorokkal, és egy pályázó csak egy csomagot nyerhet. Az állami érdekeltségű cégek sem indulhatnak.

A teljesértékű A-csomagban 900, 1800 és 2100 megahertzes GSM/UMTS tartományokra vonatkozó licencre lehet pályázni, a követelmény három év alatt 35 százalékos lefedettség elérése a lakosságra vetítve. A B-csomag egy 450 megahertzes licencet takar, mellyel elsősorban mobil szélessávval kívánja lefedetni a hátrányos helyzetű településeket az NHH. Mindkét pályázónak legalább 100 millió forint egyszeri díjat kell kínálnia a 15+7,5 éves licencért, és éves nettó árbevételük minimum 0,75 százalékát. A jelenlegi várakozások szerint az NHH jövőre WiMAX szabványú hálózatokhoz is ír ki frekvencapályázatot.

Vezeték nélküli backhaul

A kiskereskedelmi célú frekvenciákon túl az NHH, ismét a szélessávú internet-hozzáférések penetrációjának növelése érdekében, további öt olyan licencre írt ki pályázatokat, melyek az adatkommunikációs háttérinfrastruktúrák fejlesztését szolgálják. A 26 gigahertzes tartományra kiírt, 56-112 megahertz széles spektrumok rendkívül nagy, több gigabites másodpercenkénti adatátviteli sebességet tesznek lehetővé. Az NHH erősíteni akarja a szolgáltatók közötti együttműködési hajlandóságot, ezért az egyik csomaghoz csak közösen, egy új és egy jelenlegi mobilszolgáltató együtt juthat hozzá, míg az új operátoroknak további két csomag áll rendelkezésére. A fennmaradó két licenc egyikéért bárki indulhat, a másikért szintén, kivéve a jelenlegi mobilcégeket.

A pályázati kiírást október 22-től lehet megvásárolni, a pályázatokat 2008. november 20., 9.00 és 12.00 óra között kell benyújtani. A GSM/DCS/UMTS pályázat és a 450 megahertzes pályázat eredményhirdetésére legkorábban 2008. december 22-én, a 26 GHz-es pályázatok eredményhirdetésére pedig 2009. január 30-án kerülhet sor.

Végződtetési díjak

Mindezzel nem ért véget a mobilszolgáltatókat kellemetlenül érintő hírek sora. Az NHH kihirdette a következő három évre érvényes mobil végződtetési díjakat. Jövő januártól egységesen 16,84 forintot kérhet egy szolgáltató a hálózatába beérkező hívások fogadásáért, 2010-től 14,13 forintot, 2010 decemberétől pedig 11,86 forintot. Az árakat a hatósági előírás értelmében évről évre drasztikusan csökkenteniük kell a szolgáltatóknak, és 2009 január elsejével teljesen költségalapúvá, vagyis elszámoltathatóvá kell tenniük, továbbá szimmetrikussá is egyben.

Ezzel három év alatt 42 százalékkal estek a végződtetési díjak, a következő három évben pedig további 40 százalékkal csökken majd. Az NHH ezzel láthatóan előtte jár az európai szintű tervezetnek, ugyanakkor kérdéses, ez az árszínvonal hogyan viszonyul a Brüsszel által elképzeltekhez. A hazai vezetékes végződtetési díjak egy nagyságrenddel alacsonyabbak ugyanis a mobilhálózatokénál, a hívásvégződtetés a Magyar Telekom esetében 0,81 és 2,63 forint között alakul például. A mobil végződtetési díjak nagyon nagy különbségeket mutatnak Európa szerte, és átlagosan kilencszer magasabbak a vezetékes végződtetési díjaknál, ami irritálja az Európai Bizottságot, és jelenleg is vizsgálják a beavatkozási lehetőségeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról