Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 20. 12:42

Asztali gépen is kipróbálható a Mozilla mobil böngészője

A Mozilla az elmúlt hét végén kiadta első mobiltelefonos böngészőjének, a Firefox Mobile-nak a nyilvános alfaváltozatát . A Fennec (sivatagi róka) kódnéven fejlesztett mobiltelefonos böngésző a Gecko motor 1.9-es változatára épül, amire a Firefox 3.1-et is alapozzák. A most kiadott alfaváltozatot természetesen szigorúan csak tesztelőknek, szoftver- és webfejlesztőknek szánja a Mozilla, semmiképpen sem éles környezetbe.

[HWSW] A Mozilla az elmúlt hét végén kiadta első mobiltelefonos böngészőjének, a Firefox Mobile-nak a nyilvános alfaváltozatát. A Fennec (sivatagi róka) kódnéven fejlesztett mobiltelefonos böngésző a Gecko motor 1.9-es változatára épül, amire a Firefox 3.1-et is alapozzák. A most kiadott alfaváltozatot természetesen szigorúan csak tesztelőknek, szoftver- és webfejlesztőknek szánja a Mozilla, semmiképpen sem éles környezetbe.

A Fennec egyelőre egyetlen mobil eszközön fut, a Debian Linux-alapú Maemo operációs rendszerre épülő Nokia N810 Internet Tableten, ami azonban nem túl elterjedt. A Mozilla ígérete szerint készül egy Windows Mobile-ra írt változat is, azonban az egyelőre nem tart még az alfa-állapotnál, így korai lenne a nyilvános tesztelése. Annak érdekében azonban, hogy minél többen ki tudják próbálni a böngészőt, asztali operációs rendszerekre is elkészítették, így Windowst, Mac OS X-et és Linuxot futtató felhasználók egyaránt letölthetik és kísérletezhetnek vele. A Mozilla várakozásai szerint az add-onok fejlesztése is megindulhat ezzel, így mire a végleges verzió megjelenik, már lesznek bővítmények a Firefox Mobile-hoz.

A Fennec egy modern mobiltelefonos böngésző, támogatja az érintőkijelzőket, a Firefoxhoz hasonlóan lehetőséget nyújt több fül egyidejű megnyitására, amik között a váltogatást kis előnézeti képek segítik. A Firefox Mobile címsora is tudja azokat a trükköket, amiket az asztali gépekre szánt változat, azaz kereshető. Említést érdemel még a jelszómenedzser és a felugró ablakokat blokkoló rutin, valamint a tárolt személyes adatokat egyetlen kattintásra törlő funkció. A későbbi változatokban várható a TraceMonkey nevű villámgyors JavaSctript-motor felbukkanása, valamint a Gecko 1.9.1-ben elérhető Geolocation szolgáltatás megjelenése, ami a kereséseket helyfüggő szolgáltatássá változtatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról