Szerző: zimi

2008. október 21. 14:35

Képek helyett igazi tárgyakat állíthatunk elő az új Object Alaris Desktop 3D nyomtatóval

A CAD tervezőrendszerből nem a gyárba, csupán a 3D-nyomtatóra kell küldenünk a tervet. Az új Alaris 30 modellel előállíthatók olyan összetettségű elemek is, melyek hagyományos eljárással nehezen kidolgozhatók.

A CAD tervezőrendszerből nem a gyárba, csupán a 3D-nyomtatóra kell küldenünk a tervet. Az új Alaris 30 modellel előállíthatók olyan összetettségű elemek is, melyek hagyományos eljárással nehezen kidolgozhatók.

Legfeljebb 292x195x149 milliméteres térben képes tárgyakat építeni az Object cég háromdimenziós nyomtatója. A viszonylag kompakt egység az úgynevezett PolyJet (Photopolymer Jetting) eljárással dolgozik, a végeredmény kemény, sima felületű tárgy lesz. Az eljárás 600x600x600 dpi felbontással dolgozik, így akár 3 századmilliméter vékony tárgyak készítésére is alkalmas. Apróbb elemekből egy nyomtatási menetben többet is képes létrehozni a tárgytálcán.

Elsőként az Objet Geometries valósította meg 2000-ben a fotópolimer-alapú 3D nyomtatást, azóta is folytatva a PolyJet néven védett technológia fejlesztését, mind kisebb és pontosabb berendezések építését téve lehetővé. Mára irodai környezetben üzemeltethető készülékek állnak rendelkezésre, melyek segítségével komplex modellek, prototípusok állíthatók elő utólagos megmunkálás (pl. forgácsolás) igénye nélkül.

A tárgytálca felett halad el a PolyJet-fej, ami a hagyományos nyomtatóktól eltérően nem vízszintesen, hanem függőleges irányban is mozog. Bejárja a munkafelületet, és a tálcára felépíti a modell egyetlen vékony rétegét. Kétféle alapanyagot használ, az UV-fényre megszilárduló gél adja a modell majdani testét, míg a támaszanyag csak arra szolgál, hogy a vékony falak, felületek ne rogyjanak meg a felépítés során. Egy réteg végeztével UV-fénnyel kezelik a réteget, majd a tálca lejjebb süllyed, lehetővé téve a fej számára a következő réteg felépítését.

Egy kilogrammos kiszerelésben tölthető újra a "gyurma", pontosabban a fotópolimer kellékanyag, ebből négyet tárazhatunk be a készülékbe. Alacsony működési sebességre enged következtetni, hogy ez a mennyiség akár 36 órás folyamatos nyomtatáshoz is elegendő. Természetesen sorozatgyártásra nem ideális ez a módszer, de modellek (próbadarabok) előállítására nehéz lenne ennél jobban automatizálható és hamarabb rendelkezésre álló megoldást találni.

Az Alaris 30 hálózati nyomtatóként működik, így egy egész tervezőiroda használhatja. Mérete nem túl nagy (825x620x590 milliméter), egy vállalati, folyosóra termett lézernyomtatóéval összevethető. Elhelyezéskor ügyelni kell arra, hogy a megfelelő környezeti hőmérséklet (18-23 Celsius) biztosítva legyen.

A friss megjelenés és a speciális piaci helyzet miatt a pontos ár még nem ismert. Támpontul szolgálhat, hogy a Desktop Factory hasonló elvű, de kisebb méretekben dolgozó modelljét 5000 dollárért árusítják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról