Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 16. 17:37

Szerverekbe szánt SSD-vel jelentkezett az Intel

Megkezdte szerverekbe és tárolórendszerekbe szánt SSD-inek szállítását az Intel. A vállalat még az augusztusi Intel Developer Forumon lebbentette fel a fátylat erről a termékvonalról, ami mostantól vált elérhetővé, természetesen nem a végfelhasználók, hanem a szervergyártók számára.

[HWSW] Megkezdte szerverekbe és tárolórendszerekbe szánt SSD-inek szállítását az Intel. A vállalat még az augusztusi Intel Developer Forumon lebbentette fel a fátylat erről a termékvonalról, ami mostantól vált elérhetővé, természetesen nem a végfelhasználók, hanem a szervergyártók számára.

Az egyelőre csak 32 gigabájtos kivitelben kapható X-25E Extreme SATA SSD nevében szinte minden fontos információ megtalálható a kivitelt illetően: a pörgő tányérok helyett flash memóriachipeket felvonultató meghajtó 2,5 hüvelykes SATA merevlemezek helyére építhető be. Az 50 nanométeres cskíszélességgel gyártott, single cell technológiával előállított lapkákból felépülő SSD másodpercenként 35 ezer I/O műveletre képes az Intel szerint (4 kilobájtos blokkok véletlenszerű olvasása mellett), írási teljesítménye másodpercenként 3300 művelet (4 kilobájtos blokkok véletlenszerű írása).


Tányérok helyett flash memóriachipek

Az Intel X-25E Extreme szekvenciális olvasási sebessége másodpercenként 250 megabájt, írási sebessége pedig 170 megabájt. Az olvasási késleltetés 75 mikromásodperc, ami mintegy negyvenszer kisebb egy 2,5 hüvelykes, percenként 15 ezret pörgő merevlemezének. Az SSD-k nem csak sebesebbek a tányérokat pörgető meghajtóknál, hanem mozgó alkatrészek hiányában csendesebbek és kevesebbet is fogyasztanak. Az Intel X-25E terhelés alatt sem kér többet 2,4 wattnál, üresjáratban pedig beéri 0,4 wattal.

[+] EMC: a mi flash-technológiánk más!

A 32 gigabájtos Intel X-25E Extreme SATA SSD listaára 695 dollár. A gyártó tájékoztatása szerint a 64 gigabájtos verzió mintapéldányainak szállítása már megkezdődött, a piaci bevezetése pedig 2009 első negyedévében esedékes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.