:

Szerző: Koi Tamás

2008. október 15. 14:18

Elérhető az Adobe Flash Player 10-es változata

Az Adobe Systems ma tette elérhetővé multimédiás böngésző-beépülőmoduljának soron következő főverzióját. Az Astro kódnév alatt fejlesztett Adobe Flash Player 10 a cég állítása szerint a felhasználói visszajelzések alapján készült, és olyan funkciókat tartalmaz, amelyeket az internetezők már régóta várnak.

[HWSW] Az Adobe Systems ma tette elérhetővé multimédiás böngésző-beépülőmoduljának soron következő főverzióját. Az Astro kódnév alatt fejlesztett Adobe Flash Player 10 a cég állítása szerint a felhasználói visszajelzések alapján készült, és olyan funkciókat tartalmaz, amelyeket az internetezők már régóta várnak.

Az új Flash Player legfontosabb újdonságai közé tartozik, hogy támogatja az After Effects CS3-ban bemutatkozott Pixel Bender eszközlészlet segítségével létrehozott egyedi szűrőket és effekteket. Ezeket a hatásokat a szoftver futásidőben számítja ki a megadott paraméterek alapján. A szoftver emellett a korábbiaknál lényegesen fejlettebb 3D-képességeket is felvonultat, a Flash Player 10 már natívan támogatja a térbeli megjelenítést és animációt, a számításokhoz pedig segítségül tudja hívni a gépben található grafikus processzort is, ezzel tehermentesítve a CPU-t. Az Adobe ígérete szerint a 3D-hatások használata mellett sem nő meg túlságosan a Flash-fájlok mérete.

A zökkenőmentes videolejátszást segíti, hogy a Flash Player 10 képes a videofolyamok bitrátáját az internetkapcsolat sávszélesség-változásait követve automatikusan módosítani anélkül, hogy a lejátszás egy pillanatra is megszakadna, vagy újra kellene pufferelni a filmet. Ezt a funkcionalitást azonban csak a Flash Media Server következő verziójával együtt biztosítja a Flash Player 10.

A Flashben szöveget megjeleníteni szándékozók is örülhetnek, az Astro ugyanis számos olyan funkcióval bővült, ami megkönnyíti a szövegek, illetve szöveges dokumentumok megjelenítését. Az Astro már kezel például többhasábos szövegeket, amelyek automatikusan körülfolyják a beillesztett táblázatokat, képeket.

A Flash Player 10 egy nappal azután érkezett, hogy a Microsoft elérhetővé tette saját, Silverlight nevű Flash-rivális platformjának 2.0-s verzióját. Az új Silverlight elsősorban a programozók és fejlesztők munkáját teszi egyszerűbbé, ugyanakkor a felhasználói élmény szempontjából is igyekszik újat nyújtani. Így például megjelent a beépülőmodul repertoárjában a Deep Zoom funkció, mely a nagyfelbontású képek részletes és finom léptékű zoomolását teszi lehetővé, az új Silverlight emellett az adaptive streaming funkcióval is gazdagodott, így a videolejátszó modul a hálózati terheltségtől függően az új Flash Playerhez hasonlóan lejátszás közben is képes változtatni a videók bitrátáját.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.