Szerző: Koi Tamás

2008. október 15. 11:23

Itt a Firefox 3.1 első bétaváltozata

Az előzetes híreknek megfelelően -- az eredeti tervhez képest némi csúszással ugyan -- a fejlesztők tegnap elérhetővé tették a Firefox webböngésző új, 3.1-es változatának első publikus bétáját . A programba egyelőre nem került bele minden olyan újítás, ami a végleges verzióban megtalálható lesz, de némi trükközés után legalább már kipróbálható az új JavaScript-interpreter, a TraceMonkey.

[HWSW] Az előzetes híreknek megfelelően -- az eredeti tervhez képest némi csúszással ugyan -- a fejlesztők tegnap elérhetővé tették a Firefox webböngésző új, 3.1-es változatának első publikus bétáját. A programba egyelőre nem került bele minden olyan újítás, ami a végleges verzióban megtalálható lesz, de némi trükközés után legalább már kipróbálható az új JavaScript-interpreter, a TraceMonkey.

A Mozilla tegnap elérhetővé tette a Firefox webböngésző soron következő, 3.1-es főverziójának első bétáját Windows, Linux és Mac platformokra. Az új verzióval már kipróbálható a várva-várt, elődjénél lényegesen gyorsabb JavaScript-motor, a TraceMonkey, igaz, a telepítés után alapbeállításként még a régi, a Firefox kurrens változataiban is megtalálható kódot futtatja a böngésző. A TaceMonkey bekapcsoláshoz be kell lépni a böngésző konfigurációs felületére (about:config), és a "javascript.options.jit.content" változót engedélyezni kell.

A Firefox 3.1 első bétájába ugyanakkor nem került bele a sokszor egyszerűen "pornómódként" emlegetett Private browsing, melyet bekapcsolva a böngésző nem tárol semmilyen információt, amiből a PC-n kideríthető lenne, hogy a felhasználó merre járt, milyen weboldalakat látogatott meg, mit töltött le. A böngésző bezárásakor törlődnek a sütik, az előzmények közé sem kerül be semmi, a begépelt jelszavakat sem tárolja el a szoftver, és a mentett állományok is eltűnnek a letöltések listájából. Hasonló funkció került Incognito néven a Google nemrég kiadott bétaállapotú böngészőjébe, a Chrome-ba.

Már az első bétaváltozatban is elérhető, látható új funkció a böngészőfülek látványosabb váltása is, így a CTRL+Tab billentyűzetkombináció lenyomására a Firefox nemcsak simán átvált a másik fülre, de egy grafikus overlay-en keresztül meg is jeleníti a fülek tartalmát. Továbbfejlődött a Smart Location Bar, melynél mostantól speciális karakterek is felhasználhatók a keresés során, illetve bekerült az alapértelmezésként telepített beépülőmodulok közé az internetes helymeghatározáson alapuló Geode plugin is.

A Firefox 3.1 második bétája a felhasználói visszajelzések számától és kiértékelésétől függően várhatóan november végén, december elején készülhet el. Az eredeti tervek szerint a Firefox 3.1 2008 végén vagy 2009 elején fog megjelenni, de a több hetes csúszás és a korábbi tapasztalatok alapján egyre biztosabbnak látszik, hogy csak 2009-ben készül el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról