Szerző: Koi Tamás

2008. október 14. 11:13

Ma jelenik meg a Microsoft Flash-rivális platformjának, a Silverlightnak az új változata

A Microsoft ma teszi elérhetővé saját, Flash-rivális beépülőmoduljának, a Silverlightnak az új verzióját. A Silverlight 2.0 fejlesztése ugyan csak most fejeződött be, de Redmondban már javában dolgoznak a hármas változaton, mely korábbi információk szerint gyors váltással a jövő év elején lép a 2.0-s verzió helyébe.

[HWSW] A Microsoft ma teszi elérhetővé saját, Flash-rivális beépülőmoduljának, a Silverlightnak az új verzióját. A Silverlight 2.0 fejlesztése ugyan csak most fejeződött be, de Redmondban már javában dolgoznak a hármas változaton, mely korábbi információk szerint gyors váltással a jövő év elején lép a 2.0-s verzió helyébe.

Az előzetes ütemtervnek megfelelően, ma jelenik meg a Microsoft multimédiás böngészőmoduljának 2.0-s változata -- a webalkalmazások, grafikák, animációk és videók megjelenítésére alkalmas, több böngészővel (Internet Expolorer, Firefox, Safari) kompatibilis interaktív eszköz újdonságait Scott Guthrie ecsetelte egy tegnapi telekonferencián. Az új Silverlight-verzió egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy tartalmazza a .NET keretrendszer platformfüggetlen változatát, emellett természetesen számos további nyelv támogatott, beleértve a Visual Basicet, a C#-t, Az IronPythont és az IronRubyt.

Ami a hálózatkezelést illeti, a Silverlight 2 támogatja a REST (Representational State Transfer), WS-* és SOAP protokollokat, valamint az RSS, POX és HTTP szolgáltatásokat. A Silverlight 2 lehetővé teszi akár .NET és HTML/JavaSctript kód vegyes használatát is, emellett a LINQ (Language Integrated Query) támogatás révén C# vagy Visual Basic programokból akár natív adatlekérdezést is engedélyez. A Silverlightban található .NET API-k a teljes .NET Framework azzal maradéktalanul kompatibilis részhalmazai. Fontos, hogy a Silverlight használatához nem szükséges a teljes .NET Framework telepítése.

A Silverlight 2.0 természetesen a felhasználói élmény szempontjából is igyekszik újat nyújtani, így például megjelent a beépülőmodul repertoárjában a Deep Zoom funkció, mely a nagyfelbontású képek részletes és finom léptékű zoomolását teszi lehetővé. Az új Silverlight emellett az adaptive streaming funkcióval is gazdagodott, így a videolejátszó modul a hálózati terheltségtől függően akár lejátszás közben is képes egy alacsonyabb bitsűrűségű streamre váltani (ha rendelkezésre áll).

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight 1.0-s verziója tavaly szeptemberben érkezett, a 2.0-s változat első publikus bétája pedig a tavasz elején vált elérhetővé. A jövő év elején megjelenő újabb, hármas változat egyik, leginkább a tartalomszolgáltatók számára hasznos és érdekes újítása a H.264-es videotömörítési kodek és a hangsávok, zenék tömörítésére alkalmazott AAC kodek támogatása lesz. A Silverlight platform ezzel utat nyithat a tartalomszolgáltatók számára a jelenleginél jobb minőségű video- és audio-jelfolyamok közvetítésére.

A Silverlight 2.0 a Windows Update és WSUS frissítőszolgáltatásokon keresztül válik elérhetővé. Aki már telepítette valamelyik korábbi végleges, vagy bétaverziót, annak automatikusan frissít a rendszer.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról