Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 14. 13:49

A Google Apps szolgáltatást vezetik be Washington D.C. közigazgatásában

[Bloomberg/HWSW] A Google nem csak a keresőpiacon konkurense a Microsoftnak, a redmondi óriás fejőstehenét, az Office-családot is fenyegeti. Az Egyesült Államok fővárosában, Washington D.C.-ben 38 ezer közalkalmazott számára teszik lehetővé, hogy az Office alkalmazásai helyett a Google online szövegszerkesztőjét, táblázatkezelőjét és levelezőjét használják a napi munkához.

[Bloomberg/HWSW] A Google nem csak a keresőpiacon konkurense a Microsoftnak, a redmondi óriás fejőstehenét, az Office-családot is fenyegeti. Az Egyesült Államok fővárosában, Washington D.C.-ben 38 ezer közalkalmazott számára teszik lehetővé, hogy az Office alkalmazásai helyett a Google online szövegszerkesztőjét, táblázatkezelőjét és levelezőjét használják a napi munkához.

Google a házban

Az évi félmillió dolláros szerződés értelmében Washington D.C. közalkalmazottjai (tanárok, tűzoltók, könyvelők, stb.) a Google webes alkalmazásait használhatják alternatívaként a számítógépekre telepített Microsoft-szoftverek helyett. Vivek Kundra, District of Columbia (D.C.) technológiai vezetője elhatározta, hogy rendbe teszi a magas költségeket generáló, túlbonyolított, vírusok és egyéb kártevők által megszállt városi számítógépes hálózatot. A nagytakarítás egyik hozadéka pedig a Google Apps bevezetése lett.

Kundra szerint a kormányzat informatikai szemmel nézve végfelhasználó, ennek ellenére sok kormányzati szerv dönt úgy, hogy maga kezd neki szoftvereket fejleszteni. "Amikor Washingtonba jöttem, a kávézóban használt laptopom nagyobb teljesítményű volt, mint egy átlagos tanár vagy rendőr gépe. Megvizsgáltuk a cloud computing modellt és arra jutottunk, sokkal olcsóbb mint saját infrastruktúrát birtokolni" -- mondta az informatikai vezető.


Bonyolódik

Pro és kontra

"Ha a Google tovább folytatja az olyan nagy ügyfelek megszerzését, mint amilyen Washington D.C., akkor a Microsoft nagyon sok licencet fog veszíteni" -- mondta Jeffrey Lindsay, a Sanford C. Bernstein elemzője. A redmondiak évente 19 milliárd dolláros bevételt könyvelhetnek el az olyan alkalmazásokból, mint az Office, de idén már több komolyabb csatát kellett megvívniuk az ifjú ellenféllel. Ugyan az egyik óriásügyfél, a Procter&Gamble Co.-t is megkísértette a Google, de ők maradtak a Microsoft mellett, ellentétben például a Genentech-kel vagy D.C. közszférájával.

A Standard & Poor elemzője Scott Kessler ezzel szemben azt állítja, hogy "a Microsoft beásta magát, és nem fog jelentős mértékű piacot veszíteni a Google-lel szemben egyhamar, ezt pedig a kihívó is pontosan tudja." A Google saját szerverein tárol minden felhasználói fájlt, a szoftverek száma egyelőre kimerül néhány funkcióban (melyek valóban a leggyakrabban használt általános célú funkciók, de akkor is korlátozott a számuk), ráadásul egyáltalán nem működnek, ha nem él az internetkapcsolat.

A "Kundra-üzleteként" elhíresült szerződés félmilliós összege halovány a Google 16,6 milliárdos tavalyi forgalma mellett, de a komolytalan ötletként indult irodai alkalmazások bevételei már most legalább három százalékot tesznek ki a teljes tortából. Világszerte több mint 500 ezer szervezet használja a Google Apps-t és naponta háromezerrel nő a számuk. Azonban mivel egyelőre főleg kisvállalkozások és egyetemek a jellemző ügyfelek, ezért hiába a nagy szám, nincs igazi súlyuk még a globális piacon.

Erősen kapaszkodik a Microsoft

Főleg úgy, hogy az említett 500 ezerügyfél fele az ingyenes, reklámokkal támogatott változatot veszi igénybe, s csak a maradék fizeti be az évente 50 dolláros díjat minden felhasználó után. A Google igyekszik a funkcionalitást bővíteni, megbízhatóbbá tenni a rendszerét, eközben a Microsoft éppen ott erősít, ahol a Google jár előrébb. A redmondiak új irodai szoftvereiben a közös munka, a megosztás és az online jelenlét kapták a fókuszt, közben pedig gyors ütemben telepítik az adatközpontokat a felhasználók kiszolgálására. "Úgy tekintünk a Google-re, mint egy újabb elszánt kihívóra" -- mondta Keith Hodson, a Microsoft szóvivője. Ugyanakkor nyugodtan állította, hogy az ilyen szerződések nem jelentenek számukra veszteséget, mert több éves megállapodásuk van többek közt Wahington D.C. városvezetésével és iskoláival is a Windows és Office szoftverekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról