Szerző: Koi Tamás

2008. október 13. 11:03

Elviselhetőbbé teszi a User Account Control használatát a Norton Labs alkalmazása

Bár a Windows Vistával bevezetett felhasználói fiókok felügyelete (User Account Control -- UAC) funkció hatékony rendszervédelmi eszköznek bizonyul, az operációs rendszer használata közben felbukkanó engedélykérő párbeszédablakok több felhasználó számára inkább nyűgnek tűnnek, mint segítségnek.

[HWSW] Bár a Windows Vistával bevezetett felhasználói fiókok felügyelete (User Account Control -- UAC) funkció hatékony rendszervédelmi eszköznek bizonyul, az operációs rendszer használata közben felbukkanó engedélykérő párbeszédablakok több felhasználó számára inkább nyűgnek tűnnek, mint segítségnek.

Sokakat az őrületbe kerget

A Vistát rendszergazdai szintű jogosultsággal használók közül sokan ezért az operációs rendszer telepítése után azonnal kikapcsolják a UAC-t, ezzel a Vista megerősített védelmét lényegében a Windows XP szintjére süllyesztve. A felhasználói fiókok felügyelete ugyanis nem csupán egy jóváhagyó promptot takar: a biztonsági rendszer feladatkörébe tartozik a fájlrendszer és a regisztrációs adatbázis virtualizálása is, a kártékony programok így nem tudnak belepiszkálni a Windows rendszerkönyvtárába, de a UAC ugyanígy virtualizálja az Internet Explorert is, így a böngészőből meghívott szkriptek, fájlletöltések, vagy más folyamatok nincsenek közvetlen hatással a rendszer épségére.

Belátható tehát, hogy a UAC kikapcsolása alapvetően nem javasolt a rendszer biztonságos működése érdekében, a Symantechez tartozó Norton Labs ugyanakkor úgy látta, hogy a Microsoft saját UAC-implementációját érdemesebb lehet lecserélni egy felhasználóbarát megoldásra, így megszületett az ingyenesen elérhető Vista User Account tool, mely úgy csökkenti a felhasználókat bosszantó előugró ablakok számát, hogy ezzel együtt nem, vagy legalábbis csak részben kell lemondani a UAC által nyújtott biztonságról. A program legfrissebb bétaváltozata a múlt hét óta érhető el a Norton Labs weboldaláról.

Nem kérdez kétszer

A rendszerbe épülő Vista User Account tool lényegében lecseréli a Windows Vista megszokott UAC prompt-ablakát, és az ott található opciókat egészíti ki egy a gyakori párbeszédablakoknál megtalálható "don't ask me again", azaz ne kérdezz újra jelölőnégyzettel. Ezt bejelölve a UAC a következő hasonló műveletnél (például a regisztrációs adatbázis módosítására használható regedit.exe futtatása során) nem kér többé megerősítést, a program vagy a művelet egy úgynevezett "fehérlistára" kerül.

A Norton Labs bár pénzt nem kér a Vista User Account toolért cserébe, a felhasználó mégis tevékenyen hozzájárulhat a program fejlesztéséhez, a párbeszédablak-kezelő ugyanis minden egyes felbukkanása során elküldi a fejlesztőknek az alkalmazás által összegyűjtött adatokat: milyen folyamat, vagy program futtatásához kellett engedély, ezek milyen fájlokat futtattak, illetve regisztrálja azt is, hogy a felhasználó milyen opciót választott és mennyi idő alatt reagált a felbukkanó üzenetre. A Norton Labs a felhasználóktól összegyűjtött adatokat ígérete szerint kizárólag egy saját fehérlista felállítására használja.

A Norton Labs megoldása összességében tehát az operációs rendszer felhasználói élményét igyekszik javítani úgy, hogy -- kompromisszumok árán ugyan -- elviselhetőbbé teszi a UAC aktivitását. Aki a maximális biztonságra törekszik, annak továbbra is az eredeti UAC használata javasolt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról