Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 13. 09:58

Négy processzor a Sun új szerverében

Új szerverrel bővítette kínálatát a Sun Microsystems, a Sparc Enterprise T5440-ben négy darab UltraSPARC T2 Plus processzor teljesít szolgálatot. A nyolcmagos processzorokra épülő gépeket a vállalat adatbázisok, ERP-rendszerek alá szánja, de akár konszolidációs platformként is bevethető.

[HWSW] Új szerverrel bővítette kínálatát a Sun Microsystems, a Sparc Enterprise T5440-ben négy darab UltraSPARC T2 Plus processzor teljesít szolgálatot. A nyolcmagos processzorokra épülő gépeket a vállalat adatbázisok, ERP-rendszerek alá szánja, de akár konszolidációs platformként is bevethető.

Mi van belül?

A komplexitás és hőtermelés kordában tartása végett az UltraSPARC T-chipek egyszerű felépítésű, "keskeny" magokat tartalmaznak. Egy-egy mag önmagában gyengébb, mint bármely más mai modern processzoré, ugyanakkor ez esetben sok lúd disznót győz: masszívan párhuzamos, nagy terhelésű tranzakció-kiszolgálás jellegű üzleti, hálózati feladatok során a sokmagos, többszálú felépítés rendkívül hatásosnak bizonyul. Az UltraSPARC T2 Plus 4 megabájt osztott másodszintű gyorsítótára mellett az integrált négycsatornás memóriavezérlő által biztosított 25 gigabájt másodpercenkéti áteresztőképesség is megteszi jótékony hatását.

Az UltraSPARC T2 Plus az UltraSPARC T2 multiprocesszoros működésre felkészített változata, egyebekben nem különbözik a tavaly piacra dobott UltraSPARC T2-től (kódnevén Niagara 2). A chip nyolc magot tartalmaz, amelyek egyenként nyolc programszál futtatására képesek, a négyfoglalatos SPARC Enterprise T5440 szerver így 256 programszálat kezel párhuzamosan. Mivel az UltraSPARC T2-ben minden mag saját lebegőpontos egységgel rendelkezik, a gép adatbáziskezelésre vagy ERP-rendszerek futtatására is alkalmas.

Nagy teljesítmény takarékosan

A Sun által korábban nyilvánosságra hozott mérési adatok szerint a Victoria Falls kódnevű UltraSPARC T2 Plus processzor teljesítménye lélegzetelállító, az gépek a legfontosabb iparági tesztekben (OLTP, Java, ERP) rendre felülkerekednek a legnagyobb teljesítményű x86-os gépeken, ami a masszív párhuzamos feladatvégrehajtási képességnek és az óriási mennyiségű támogatott memóriának (a T5440 esetében 512 gigabájt) és beépíthető diszk-kapacitásnak köszönhető. A nagy teljesítmény és kapacitás ideálissá teszi a gépeket akár konszolidációs projektekre is, a Solaris Containers és Logical Domains technológiákkal a Solaris 10 akár 256 példányban is futtatható párhuzamosan a szerveren.

A gyártó a nagy teljesítmény mellett hangsúlyt fektetett a T5440 energiatakarékos jellemzőinek ismertetésére is. A 4U kivitelű gépben számos olyan trükköt vetett be a Sun, amely a hatékonyságot hivatott fokozni, a használaton kívüli processzormagok automatikus lekapcsolásától kezdve a hőmérsékletfüggő ventilátor-fordulatig. A Sparc Enterprise T5400-et egyébként egy korábbi együttműködés keretén belül a Fujitsu tervezte és saját termékei között is árulja. A szerver listaára 45 ezer dollártól indul, amivel az eddigi legdrágább tagja ennek a terméksorozatnak -- persze a legerősebb is.

Évi 60 százalékos növekedés

Amint arra olvasóink bizonyára emlékeznek is, az UltraSPARC T-családra épülő szervercsalád kezdetben egyfoglalatos, kimondottan a hálózat peremére (webszerver, levelezőszerver, stb.) szánt gépekből állt. Ennek legfőbb oka az volt, hogy az UltraSPARC T1 processzor nyolc magja összesen 1 lebegőpontos egységen osztozott, ami már adatbázis-jellegű terheléseknél is korlátozta a teljesítményt. Az UltraSPARC T2-ben már minden magba került lebegőpontos egység, a Sun szerint ezzel a chip akár HPC-feladatok elvégzésére is alkalmas lehet.

Az IDC és a Gartner piaci adatai szerint a Sun szerverforgalma folyamatosan csökken. Bár az UltraSPARC T-családra épülő gépek ma már évi 1 milliárd dolláros bevételt hoznak, és a növekedési ütemük meghaladja a 60 százalékot is, egyelőre nem képesek ellensúlyozni a "hagyományos" SPARC-eladások meredek csökkenését. A második negyedévben a gyártói rangsor negyedik helyén álló vállalat szerverértékesítésből származó forgalma 7,2 százalékkal csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról