:

Szerző: Bányai György

2008. október 10. 14:06

Kipróbáltuk: Sony Ericsson W760i mobiltelefon

A Sony Ericsson W760i nem okostelefon, ennek ellenére igen sokoldalú készülék. Egyesíti a Walkman-sorozat zenelejátszó képességeit a HSDPA adatátvitellel, valamint a GPS helymeghatározással. Teszi ezt igen szépre sikeredett, gegektől sem mentes külsőben. A mobil nekünk nagyon tetszett, csak a belépőszint olcsó, egyszerű mobiljaihoz passzoló fényképező csorbít az amúgy kellemes összképen.

[HWSW] A Sony Ericsson W760i nem okostelefon, ennek ellenére igen sokoldalú készülék. Egyesíti a Walkman-sorozat zenelejátszó képességeit a HSDPA adatátvitellel, valamint a GPS helymeghatározással. Teszi ezt igen szépre sikeredett, gegektől sem mentes külsőben. A mobil nekünk nagyon tetszett, csak a belépőszint olcsó, egyszerű mobiljaihoz passzoló fényképező csorbít az amúgy kellemes összképen.

Helyzetmeghatározós Walkman

A Sony Ericsson Walkman-sorozata a szétcsúsztatható W760i által egy olyan mobillal egészült ki, mely alkalmas a GPS helymeghatározásra, HSDPA mobilinternet-elérést kínál, és 3,2 megapixeles kamera is került bele. A telefon egy mono, ám ennek ellenére igen szép hangú hangszóróval érkezett, mely remek minőségben tálalja az MP3-állományokat, illetve az FM-rádió csatornáit a társaság számára.

Sony Ericsson W760i

A W760i burkolata teljes egészében műanyagból készült, ám az olcsóságnak morzsáját sem sikerült felfedezni a választott anyagokon, a készülékház nagyobb részét adó sötétezüst keret és a kijelzőt körbeölelő előlap fémhatású, de nem gagyi. A csúszka is igen finoman jár, a hívásindítás- és bontás gombok háttérvilágítása pedig zsenális: a fényforrás és a felszín közötti méhsejt-szerkezetű rács dobja fel a mobiltelefont, emögött találhatók a sztereó hangszórók. Ami nagyon fontos: a W760i nem recseg-ropog a kézben, minőségi benyomást kelt.

Sony Ericsson W760i

Kezelőfelület

A mobil a Sony Ericsson telefonjaiban megszokott 3x3 ikonos menürendszerrel fogad bennünket, ami egy menüpont kiválasztása után listás megjelenítésre vált. Sajnos a menüben kutakodás alatt a telefon nem a legfürgébb. Túl sokat ugyan nem kell várni arra, hogy történjen valami, de a W760i érzékelhető ideig gondolkodik, mielőtt követi ujjunk rezdüléseit. A gyártóra jellemző naptár és teendőlista ebben a készülékben is jól használható, erről, és az ezekhez hasonló alapfelszerelésről azonban sok szót nem ejtünk, mert különlegességgel nem szolgálnak. A 320x240-es kijelző tájolása a telefon pozíciójához igazodik, a készüléket elfordítva portréból tájkép-módba vált a menü is.

A W760i-t HSDPA-képességgel is felszerelték, a mobilba épített 3,6 Mb/s sebességű modul megbízhatóan továbbítja az adatokat a beépített NetFront böngészőnek. Ezt a böngészőt ugyan kipróbáltuk, de leginkább az Opera Minit használtuk, melyet a W760i flottul futtatott, az oldalak átméretezése szaggatásmentesen, gyorsan végbement, ez erős hardverre utal. A noteszgépünkhöz kapcsolva, a W760i modemként is remekül állta a sarat, gyors és megbízható volt, rajta épp nem múlna, hogy gyorsan kifussunk forgalmi korlátos mobilelőfizetésünk határaiból.

Sony Ericsson W760i

Fotó és GPS

A GPS vevőegység azonban a használat első öt-hat percében képes legörbíteni arcunkról a mosolyt, ugyanis sokszor ennyi idő is eltelt, míg rátalált a helymeghatározáshoz szükséges műholdakra. Ezután hozta az átlagos érzékenységet, bár kiemelkedően pontosnak sem neveznénk. A GoogleMaps térképalkalmazással szerencsére megtalálta a hangot, emellett a készülékre telepített WayFinder navigáció is használható, ráadásul három hónapig ingyenesen -- sajnos mindkét szoftver az internetről tölti le a térképeket, ami megdobhatja a számlát, külföldön navigálni velük pedig egy vagyonba kerül. A telefonra sportprogramot is telepítettek, ami számon tartja, mennyit futottunk, kerékpároztunk vagy gyalogoltunk, és akár az elégetett kalóriát is ki tudja számítani.

A mobillal fotózhatunk is, a 3,2 megapixeles felbontású CMOS képérzékelő fixfókuszos lencse mögött ül. A W760i-hez sokkal inkább passzolt volna egy autofókuszos kamera, ám amit lehetett, sikerült kihozniuk a mérnököknek az olcsóbb képalkotóból is: a fixfókuszos rendszerhez képest szuper képminőségre a teljes méretben is megnézhető próbafotóink is bizonyítékul szolgálnak. A W760i fényképezője makrófelvételeket nem tud készíteni, de panorámaképet igen, a három elkattintott képet a telefon a mentés előtt még össze is fűzi.

Sony Ericsson W760i

Jól szól

A GPS-modul nem csak a GoogleMaps alkalmazással működik együtt, hanem a fényképezővel is, a kép készítésének helye tárolható, a földrajzi koordinátákat a telefon a JPEG-fájlba írja. A W760i a zenehallgatás terén igen szépen teljesít, bár a mellékelt fülhallgató átlagos minőségű. Szerencsére a headset kettéválasztható, a mikrofonig és a hívásfogadás-gombig tartó részbe a gyári melllett bármilyen, 3,5 milliméteres jackdugóval ellátott füles csatlakoztatható. A telefonhoz kaptunk egy beépített hangszóróval rendelkező tokot is, ami meglepően szépen muzsikál, de sajnos túl nagy ahhoz, hogy a mindennapokban magunkkal hurcoljuk.

Sony Ericsson W760i

Az MP3-állományok walkmanosan jól szólnak a W760i-n, ugyanez mondható el az FM-rádióról is, melynek használatakor a fülhallgatót akkor is csatlakoztatnunk kell, ha a telefon hangszóróin hallgatjuk az adókat, mert a füles kábele egyben az antenna szerepét is betölti. A zenelejátszóban több, előre beállított hangkép közül választhatunk, de a hangszín sávonként saját ízlésünkhöz is állítható. A W760i a YouTube állományaival is elboldogul, ám kissé kötött formában, a tárolt videók között keresni nem lehet, lejátszani sajnos csak a legtöbb pontot kapott, illetve a legtöbbet megtekintett klipeket engedi a kezelőfelület.

A zenehallgatással kapcsolatban két ötletes funkció áll még rendelkezésünkre, ezek közül az első a TrackID szolgáltatás, mely az épp hallott zeneszám címét és előadójának nevét mondhatja meg. A gyakorlatban ez pofonegyszerűen működik, az épp hallható zeneszám rövid részletét -- melyet a rádió, vagy egyéb műsorforrás egyaránt sugározhat -- a W760i a mikrofonján keresztül rögzíti, majd a TrackID szervezére tölti, amely miután felismerte, küldi az előadóval és a számcímmel kapcsolatos adatokat.


Sony Ericsson W760i tesztképek


Katt az eredetiért a képekre

A másik ötletes kiegészítő a SenseMe "hangulatigazító", mely a lelkiállapotunkhoz állíthatja a tárolt zeneszámainkat. Az alkalmazásban a W760i-be épített gyorsulásmérő segítségével választhatók ki a szomorúbb és lassúbb, vagy a gyorsabb, vagy épp vidámabb dalok. E gyorsulásmérőt a beépített játékok közül a Need for Speed Pro Street is kiaknázza, bár a játékélmény ettől még nem százpontos.

Megéri az árát

A W760i Memory Stick M2 kártyahellyel rendelkezik, a készülékhez egy 1 gigabájtos változatot mellékelnek. Szerencsére a csomagból az adatkábel sem hiányzik, mely a mobil Bluetooth-adaptere mellett vezetékes számítógépes kapcsolatot is lehetővé tesz. A hangszóróval együtt értendő 70 ezer forint környéki ár egy kellemes külsejű, navigációra alkalmas, gyors internetelérést kínáló W760i-ért nem túlzóan sok, de a szolgáltatók akcióira is érdemes lehet figyelni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.