Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 9. 12:09

Néhány hetet késni fog a Firefox 3.1

Néhány héttel elcsúsztatják a Firefox 3.1 megjelenését annak érdekében, hogy újabb funkciókkal egészítsék ki a böngészőt. A négy-öt hetes késésért cserébe a felhasználók az Internet Explorerhez és a Chrome-hoz hasonlóan titokban maradhatnak az interneten (Private browsing), illetve még jobb, fejlettebb címsort használhatnak.

[HWSW] Néhány héttel elcsúsztatják a Firefox 3.1 megjelenését annak érdekében, hogy újabb funkciókkal egészítsék ki a böngészőt. A négy-öt hetes késésért cserébe a felhasználók az Internet Explorerhez és a Chrome-hoz hasonlóan titokban maradhatnak az interneten (Private browsing), illetve még jobb, fejlettebb címsort használhatnak.

A sokszor egyszerűen "pornómódként" emlegetett Private browsing bekapcsolása után a böngésző nem tárol semmilyen információt, amiből a PC-n kideríthető lenne, hogy a felhasználó merre járt, milyen weboldalakat látogatott meg, mit töltött le. A böngésző bezárásakor törlődnek a sütik, az előzmények közé sem kerül be semmi, a begépelt jelszavakat sem tárolja el a szoftver, és a mentett állományok is eltűnnek a letöltések listájából. A Mozilla nem tagadja, hogy ezt a funkciót azért szeretnék mindenképpen beépíteni az új Firefoxba, hogy ne maradjanak le az Internet Explorer 8 és a Google frissen kiadott Chrome-ja mögött, amikben szintén megtalálható ez a szolgáltatás.

A Chrome jött, látott, de egyelőre nem győzött, a különféle statisztikák szerint a részesedése egyelőre 1 százalék körüli. A termék két legfontosabb vonzereje a JavaScriptek villámgyors végrehajtása, illetve a "pornómód" lehetnek, azonban a Firefox 3.1 mind a kettőt tartalmazni fogja -- utóbbit a TraceMonkey motor révén. A TraceMonkey kódnévre hallgató JavaScript-interpreter a Mozilla várakozásai szerint lehetővé fogja tenni, hogy a webes alkalmazások ugyanolyan sebességgel fussanak a böngészőben, mintha csak a gépre telepített natív szoftverek lennének.

Egy tegnapi döntés szerint a Private browsing mód a Firefox 3.1 második bétájába kerül bele először, ami valószínűleg novemberben jelenik meg. Ezzel párhuzamosan a személyes adatok törlésére szolgáló funkciót is átdolgozzák, a felhasználó például megadhatja, hogy mennyi időre visszamenőleg szeretné törölni a meglátogatott oldalak listáját vagy a cookie-kat. Némileg megváltoztatják a fülek (tab) kezelését is a Firefox 3.1-ben, lehetőség lesz egy tabot egyszerűen a desktopra dobni, ami új ablakban nyítja meg az adott oldalt. Módosítják a beépülő modulok telepítésére és eltávolítására szolgáló rutint is (állítólag a Firefox 2.0-ban használt változat tér majd vissza).

További fejlesztésekről is szó van természetesen, de még nem született döntés arról, hogy ezek bekerülhetnek-e a Firefox 3.1-be. Az egyik ilyen az Operához vagy a Chrome-hoz hasonló "gyorsindítás" panel, amelyen az utoljára meglátogatott oldalak előnézeti képe szerepel. A Firefoxhoz beépülő modul formájában jelenleg is elérhető ez a szolgáltatás, de a későbbiekben alapfunkcióvá válhat annak érdekében, hogy még kényelmesebbé tegye a böngészést.

A Firefox 3.1 első bétáját a jövő hétre ígéri a Mozilla, a második béta kódját pedig november elején fagyasztják be, a nyilvános tesztelés ezt követően néhány héttel kezdődhet meg. Az eredeti tervek szerint a Firefox 3.1-nek 2008 végén vagy 2009 elején fog megjelenni, de a több hetes csúszás és a korábbi tapasztalatok alapján egyre biztosabbnak látszik, hogy csak 2009-ben készül el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról