Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 6. 12:07

Megmentené a Földet a Google

A Google érzi át igazán saját szervezetén belül, hogy mekkora problémát jelentenek az egyre magasabb energiaárak, illetve a növekvő energiaéhség. A szolgáltatásainak hátterét biztosító szerverek tízezrei komoly erőforrásokat igényelnek, így a cég nem csupán divatból hirdeti a zöld IT filozófiát. Sőt, nem is csak hirdeti, inkább aktívan tesz érte. Múlt héten éppen a Tiszta Energia 2030 előterjesztést jelentette be, mely az Egyesült Államok energiapolitikáját alakítaná át a következő 22 évben. A jelenlegi fosszilis energiaforrásokat a Google terve megújulóakra cserélné, sőt, a növekvő energiaigény mellett a fogyasztást a jelenlegi szinten tartaná pusztán a felhasználás hatékonyságának javításával.

[HWSW] A Google érzi át igazán saját szervezetén belül, hogy mekkora problémát jelentenek az egyre magasabb energiaárak, illetve a növekvő energiaéhség. A szolgáltatásainak hátterét biztosító szerverek tízezrei komoly erőforrásokat igényelnek, így a cég nem csupán divatból hirdeti a "zöld IT" filozófiát. Sőt, nem is csak hirdeti, inkább aktívan tesz érte. Múlt héten éppen a Tiszta Energia 2030 előterjesztést jelentette be, mely az Egyesült Államok energiapolitikáját alakítaná át a következő 22 évben. A jelenlegi fosszilis energiaforrásokat a Google terve megújulóakra cserélné, sőt, a növekvő energiaigény mellett a fogyasztást a jelenlegi szinten tartaná pusztán a felhasználás hatékonyságának javításával.

Nagyravágyó tervek egy nagyravágyó cégtől

A Google terve egyelőre az Egyesült Államokra korlátozódik, ahol is a következő 22 évre nem kisebb célokat tűzött ki, mint az ország energiahordozóimporttól való függésének megszüntetését, illetve a gazdaság számára dollármilliárdok megspórolását a hatékonyabb energiafelhasználással, nem utolsósorban pedig a széndioxid-kibocsátást is komolyan csökkentenék.


Kulcs a hatékonyabb energiafelhasználás

Egy ilyen terv még egy egész országtól is nagyravágyónak hangzik, de olyan vállalat biztosan nem volt eddig, amely ennyire elszántan ugrott volna neki a Föld megmentésének. Amennyiben a Google a következő évtizedekben is uralni szeretné az internetet, akkor józan ésszel felfoghatatlan mennyiségű elektromos áramra lesz szüksége, melyet szeretnéne a környezet lerombolása nélkül előállítani, beszerezni. Emellett látszik az is, hogy a cég minél jobban behatol az emberek privát szférájába, annál jobban igyekszik pozitív társadalmi szerepekben is tündökölni, szigorúan betartva az alapításkor kigondolt "Ne légy gonosz!" elvet.

A konkrét tervek első körben az energiafelhasználás hatékonyságát veszik célba: a felhasznált elektromos áram jelentős része fogy ma el feleslegesen vagy pazarló módon, így a Google szerint a következő 22 évben az évente elfogyasztott energiamennyiség szinten tartható lenne a fejlődés ellenére is, ha minden területen optimalizálnák a fogyasztást. Ehhez a fosszilis üzemanyagokon alapuló áramtermelést 88 százalékkal, a járművek fogyasztását és károsanyag-kibocsátását 38 százalékkal, az olajimportot harmadával, a villamosenergia-ipar széndioxid-emisszióját pedig 95 százalékkal csökkentenék.


Egyesített erőtökből létrejött a bolygó kapitánya!

Több szelet, több napfényt!

A fentiek eléréséhez a Google szerint az Államokban a jelenlegi 16 gigawatt szélenergia-kapacitást 350 gigawattra, a napelemekét 1 GW-ról 250 GW-ra, a geotermikus forrásokból származó teljesítményt pedig 2,9 GW-ról 80 GW-ra kellene növelni a következő 22 év során, természetesen az olaj-, szén- és földgázerőművek fokozatos leépítése mellett. Sőt, az új létesítmények elhelyezésével kapcsolatban is vannak elképzelései a Google-nek: a megújuló erőforrásokat használó erőműveket az amerikai Nagy Síkságon (Great Plains) és a délnyugati régióban kellene koncentrálni, a szélerőműveket pedig az óceánpartokra telepítve látnák szívesen, így az energia ott termelődne, ahol a sűrű lakosság miatt a fogyasztás is nagyobb. Bámulatos terv az évi 3000 terawattórányi, olajból és szénből előállított energia pótlása, az igazán meghökkentő mégis az a tervben, hogy a hatékonyabb felhasználás, előállítás, kezelés révén több mint 1000 terawattórányi áramot spórolhatna meg az Egyesült Államok évente a Google szerint.

Az ezt követő lépés természetesen a közlekedés reformja lenne, ami ha sikerül, akkor az Egyesült Államok függetlenítheti magát a külföldi olajhatalmaktól. Egy kutatás jóslatai szerint a hálózatra csatlakoztatható hibridautók eladásai meredek ívben emelkednek majd. A 2010-re várt 100 ezer jármű után 2020-ban 4 milliót, 2030-ban pedig évi 22 milliót adnak majd el, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy addigra a teljes autóparkot lecseréli az ország. Ha ez megvalósul, akkor az USA széndioxid-kibocsátása a jelenlegi évi 6 gigatonnáról a felére, 3-ra esne. A Google anyaga külön kitér arra, hogy a járművek átlagos élettartamát a jelenlegi 19 évről 13-ra kell csökkenteni -- az elgondolás szerint az USA öreg autóparkja komoly szennyező, ezért a flottára ráférne a fiatalítás. A cserék felgyorsítása miatt felpörgetett újautópiac így 2030-ra 25 milliósra duzzadna, 31 százalékos növekedést produkálva a jelenlegihez képest.


Nagyban kell gondolkodni

USA vs. EU 1:0

A Google azt is biztosan állítja, hogy hiába beruházásigényes ennek a tervnek a megvalósítása, de utólag, 22 év távlatában billió (ezermilliárd) dolláros nagyságrendű megtakarítást eredményezne az országnak és közel egymillió új munkahelyet teremtene csupán a programban szereplő létesítmények felépítése és üzemeltetése. A kérdés ezekután csak az, hogy mennyire valószerűek ezek a célok, s nem zavarhatja-e meg a politika, a kőolajlobbi az átállást a megújuló energiaforrásokra. Talán az adhat némi reményt, hogy a környezetvédelmi szempontokat gyakorta figyelmen kívül hagyó amerikai kormányzat számára ugyanez a cél biztonságpolitikai és gazdasági szempontból csábító, hiszen az üzleti érdekek is azt kívánják, hogy szűnjön meg az ország közel-keleti energiafüggése. Ugyanilyen üzleti érdek mozgathatja a Google-t is, ha ennyire komolyan tűnődik a kérdésen, ugyanakkor képes ezt az átlagember számára is érthető környezetvédelmi csomagolásban előadni.

Az Európai Unióban is megjelent ugyanez a problémakör, s a tagállamok egyre komolyabban foglalkoznak a következő évtizedek energiastratégiájával. Hazánkban éppen a múlt héten zajlott le az Energetika 2008 konferencia, ahol a szakértők és politikusok is megerősítették, hogy erős függésben vagyunk az orosz gáztól, és rosszul állunk a megújuló energiaforrásokkal is. Komoly gond, hogy a magyar állam egyszerre támogatja az energiapazarlást (gázártámogatás) és a spórolást (panelprogram), feleslegesen költve el milliárdokat a probléma megoldása nélkül. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos stratégiánk is kirakati, hiszen a jelenleg 4,5 százaléknyi rész 2013-ra is csupán 13 százalékra nő, ráadásul ezek nagyrésze biomassza-erőmű, ami csupán azt jelenti, hogy nem szenet vagy gázt égetünk el, mint eddig, hanem fát és egyéb szerves anyagot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról