Szerző: Bodnár Ádám

2008. október 3. 13:50

Kisvállalati SAN az IBM-től

Új képességgel bővítette a kimondottan kis- és középvállalatoknak szánt BladeCenter S infrastruktúrát az IBM, aminek segítségével egy megosztott SAN építhető ki. A Nagy Kék úgy véli, számos kis- és középvállalat eddig azért maradt távol a szerverek között megosztott tárolóhálózattól (SAN), mert létrehozása bonyolult és költséges, üzemeltetése pedig komoly szakértelmet kíván.

[HWSW] Új képességgel bővítette a kimondottan kis- és középvállalatoknak szánt BladeCenter S infrastruktúrát az IBM, aminek segítségével egy megosztott SAN építhető ki. A Nagy Kék úgy véli, számos kis- és középvállalat eddig azért maradt távol a szerverek között megosztott tárolóhálózattól (SAN), mert létrehozása bonyolult és költséges, üzemeltetése pedig komoly szakértelmet kíván.

A mostani újítással a felhasználók méregdrága külső Fibre Channel eszközök nélkül valósíthatnak meg egy nagy rendelkezésre állású környezetet szerverekkel és akár 12 terabájtnyi háttértár-kapacitással olyan alkalmazások számára, mint amilyen a Lotus vagy a Microsoft Exchange, adatbázisok vállalatirányítási rendszerek, de akár egy teljes virtualizált infrastruktúra kiépíthető így (pl. VMware ESX alapokon, Vmotionnel).

A BladeCenter S kerethez nincsenek kimondottan tároló blade-ek, azonban az IBM kínálatában szereplő DS3200 lemeztömbből akár hat diszket is lehet egyetlen blade szerverhez rendelni. A DS3200-ban található kontrollerek kerültek be most a BladeCenter S keretbe, így az két 3 GBps SAS-vezérlővel gazdagodott, amelyhez csupán "buta" lemeztömböket kell kapcsolni, és máris van egy költséghatékony "mini-SAN" környezet, nem szükséges külső eszközöket vásárolni és a rendszerbe integrálni.

A kimondottan kis- és középvállalatokra szabott 7U magas BladeCenter S keretet úgy alakították ki, hogy akár egy irodában is használható legyen, nem feltétlen szükséges rackbe szerelni, a tápellátásához is elég egy egyszerű fali konnektor. Az IBM blade keretébe hat szervert lehet behelyezni, de a 11U-s bővíthetőségnek köszönhetően akkor sem kell lecserélni, ha a felhasználó kinőtte.

A kis- és középvállalatok informatikai igényei egyre kifinomultabbak, a cégek már nem érik be a nagyvállalatok számára kialakított megoldások kisebb, "butább", olcsóbb változataival, kifejezetten a saját igényeikre szabott termékeket keresnek. A Nagy Kék szerint a BladeCenter S is ilyen, használata és telepítése is egyszerű, utóbbi akár három lépésben is elvégezhető. Stuart McRae, az IBM BladeCenterek marketing-menedzsere szerint a blade technológia eddig a nagyvállalati adatközpontok kiváltsága volt, az új fejlesztéseknek köszönhetően azonban már kisebb cégek is eredményesen alkalmazhatják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról