Szerző: Dojcsák Dániel

2008. október 1. 10:33

Már a mérete is stimmel a Toshiba üzemanyagcellás mobiljának

Metanollal működő közvetlen üzemanyagcellával (DMFC) dobna piacra mobilkészülékeket a Toshiba, bár a kereskedelmi megjelenésre egyelőre nem lehet számítani, annak ellenére, hogy működő modellt tudtak bemutatni Japánban.

[HWSW] Metanollal működő közvetlen üzemanyagcellával (DMFC) dobna piacra mobilkészülékeket a Toshiba, bár a kereskedelmi megjelenésre egyelőre nem lehet számítani, annak ellenére, hogy működő modellt tudtak bemutatni Japánban.

A Ceatec kiállításon egy működő prototípusát mutatta be a Toshiba a metanol alapú üzemanyagcellás telefonkészülékének -- az újfajta akkumulátor egy feltöltéssel akár hatórányi beszélgetési időt is biztosíthat a cég szerint.Szemben a mai akkumulátorok kapacitásával, melyek hasonló méretben mindössze 3-4 órányi beszélgetéshez adnak elegendő energiát.

A DMFC technológia a metán, víz és levegő reakciójából nyeri az elektromosságot, a folyadék pótlásával pedig könnyedén újratölthető a készülék bármilyen körülmények között. A Toshiba vezetői nem fedték fel a bemutató készülékbe épített DMFC pontos kapacitását, de annyit elárultak, hogy egy 50 milliliteres patronból körülbelül 15 alkalommal lehet újratölteni a DMFC tartályát.


Öntsd után, ha lemerült!

A mostani bejelentés nem az első alkalom, hogy a Toshiba üzemanyagcellás megoldásokkal rukkol elő. A cég három évvel ezelőtt a japán KDDI telekommunikációs szolgáltatóval karöltve kezdett fejlesztésekbe, de az akkori készülék méretben bőven fölülmúlta azt, amit kényelmesnek tekinthetnénk. Tavaly viszont a Toshiba a Gigabeat médialejátszónak mutatta be az üzemanyagcellás változatát, mely egy 10 milliliteres tartállyal akár 10 órányi működésre is képes töltés nélkül, illetve a cég előállt egy külső üzemanyagcellás megoldással is, amivel a szokványos akkumulátorral működő készülékeket lehet feltölteni.

Az első használható mobiltelefont idén februárban, a barcelonai GSMA Világkongresszuson mutatta be a Toshiba. Az akkor prototípus egy kövérebb PDA készülék méreteivel és súlyával rendelkezett -- ez természetesen még nem lett volna piacképes. A sikeres bemutatók és az ígéretes fejlődés ellenére azt továbbra sem tudni, hogy mikor válik kereskedelmi forgalomban is elérhetővé a Toshiba DMFC technológiája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról