Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 29. 11:53

A szakemberhiány lehet a nyílt forrású szoftverek terjedésének gátja

A vállalatok nagyrésze ma már úgy gondolja, a nyílt forrású szoftverek több előnnyel rendelkeznek mint hátránnyal -- derül ki az üzleti intelligencia szoftvereket gyártó Actuate Corporation által elvégeztetett felmérésből. A további terjedés legfőbb gátja a szakemberhiány lehet.

[HWSW] A vállalatok nagyrésze ma már úgy gondolja, a nyílt forrású szoftverek több előnnyel rendelkeznek mint hátránnyal -- derül ki az üzleti intelligencia szoftvereket gyártó Actuate Corporation által elvégeztetett felmérésből. A további terjedés legfőbb gátja a szakemberhiány lehet.

Növekvő bizalom

Az Actuate közel ezer informatikai vezetőt kérdezett meg amerikai, brit, német és francia vállalatoknál, illetve kormányzati szervezeteknél. Az eredmények nem meglepők, egyre több helyen használnak nyílt forrású szoftvereket, ezen a területen Európa mindig is élenjárónak számított. A kontinensen belül a németek és a franciák körében a leginkább elfogadottak a nyílt szoftverek, náluk a cégek közel kétharmadánál (63%, illetve 61%) egy beszerzéskor kimondottan előnyt jelent a nyílt forrás, vagy legalábbis fontos szempontja a választásnak.

Németországban már a vállalatok 51 százalékánál üzemel éles körülmények között valamilyen nyílt forrású szoftver, Nagy-Britanniában 43 százalék, Franciaországban 40 százalék ezek aránya. A leglassabban pedig az amerikaiak mozdulnak ebbe az irányba, náluk csak a vállalatok 40 százaléka használ nyílt szoftvert -- legalábbis az Actuate adatai szerint. A Forrester Research tavasszal közzétett felmérése szerint is az európai cégek, szervezetek vezetik a nyílt forrású szoftverekre való átállást.

A megkérdezettek vállalatok több mint fele ma már úgy véli, a nyílt forrású szoftverek bevezetésének az előnyei túlnőttek a hátrányokon. Az Actuate tavaly nyári felmérésében a mérleg még a hátrányok felé billent, vagyis a válaszadók kevesebb mint 50 százaléka vélte úgy, hogy az előnyök túlnőnek a kockázatokon. A nyílt forrású szoftverekkel kapcsolatban persze továbbra is vannak kétségek, a terjedés legfőbb gátját azonban ma már nem a hosszú távú támogatástól való félelem képezi, hanem a bevezetéshez és üzemeltetéshez szükséges belső kompetencia hiánya. Ez egyben arra is utal, hogy a piacon nem csak szükség van nyílt forrású technológiákhoz értő szakemberekre, hanem máris hiány van belőlük.

Az ár a legfőbb vonzerő

Az Open Solutions Alliance felmérése szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények között a nadrágszíjat összehúzó vállalatok a korábbinál többet fognak költeni nyílt szoftverekre, a jelentős licencköltség-megtakarítás miatt. A nyílt forrású szoftverek nem meglepő módon az infrastruktúra terén járnak az élen, a válaszadók 47 százaléka szerint már "mainstream"-nek számítanak, míg a nyílt forrású alkalmazások esetében csak a megkérdezettek 20 százaléka vélekedett így.

A nyílt forrású szoftverek legfőbb vonzereje továbbra is a relatív olcsóságuk, az OSA felmérésében a válaszadók 78 százaléka szerint ez volt az első számú tényező, amely mellettük szól. Emellett fontos szerepet játszik a gyártófüggetlenség, de a kód hozzáférhetősége és a megváltoztathatósága már csak kevesebbeket érdekel. A terjedés legfontosabb hátráltatójának a nyílt forrás körüli jogi kérdéseket, valamint a szállítók életképességét látja a piac, de sokan aggódnak a támogatás és a biztonság miatt is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról