Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 26. 15:27

Egy héten belül kétszer is frissülhet a Firefox

A Mozilla alig pár napja frissítette az összes platformon népszerű webböngészőjét, a Firefixot, amihez napokon belül újabb javítás várható, mely egy, az új verzióban a megjelenést követő pár napban felfedezett hibát javít.

[HWSW] A Mozilla alig pár napja frissítette az összes platformon népszerű webböngészőjét, a Firefixot, amihez napokon belül újabb javítás várható, mely egy, az új verzióban a megjelenést követő pár napban felfedezett hibát javít.

Alig néhány nappal a Firefox 3.0.2-es verziójának megjelenését követően újabb frissítés jelenhet meg a Mozilla népszerű többplatformos webböngészőjéhez -- derül ki a Firefox Projekt vezetőjének, Mike Beltznernek a beszámolójából. A pár nappal ezelőtt megjelent, összesen 11 sérülékenységet javító 3.0.2-es változatnak felhasználói beszámolók szerint gondja akad néhány jelszó elmentésével, vagy a már mentett jelszavak használatával -- erre a problémára jelent majd gyógyírt a 3.0.3-as kiadás, melynek megjelenése a jövő héten várható.

"Nincs szó adatvesztésről, a jelszavak megmaradnak, csak nem érhetők el" -- igyekezett megnyugtatni minden Firefox-felhasználót Beltzner, hozzátéve, hogy a jelszavakat tároló kód hibája nem érint minden felhasználót -- elsősorban azok panaszkodtak a hibára, akik különleges karaktereket (például ékezetes betűket) is tartalmazó oldalakat látogatnak. A projektvezető ígérete szerint a csütörtökön felfedezett hibára amilyen gyorsan csak lehet, elkészül a javítás -- a Firefox 3.0.3-as verziója így akár napokon belül megjelenhet. A javítás csak ezt az egy problémát orvosolja majd.

A Mozilla Firefox 3.0.2-es verziója kedd óta tölthető le önálló csomagként vagy a böngésző frissítőszolgáltatásán keresztül. Az új verzióban összesen 11 hibát vagy sérülékenységet javítottak ki a fejlesztők, ezek közül 6 kapott kritikus besorolást. Így a legújabb kiadásban befoltozták azt a biztonsági rést, amelyen keresztül rosszindulatú támadók a felhasználó tudta nélkül, fals linkeken keresztül juttathatnak el a számítógépre kártékony kódokat, és kiküszöbölték azt a memóriakezelési hibát is, mellyel adott kódot futtatva lefagyasztható az alkalmazás.

A Firefox nyáron megjelent 3-as főverziójához érkező harmadik javítás várhatóan már a jövő héten megjelenik, az Ubuntu-felhasználók azonban már most is letölthetik az új kódot. Bár a hét elején a 2-es verzióhoz is érkezett tapasz, a Mozilla ezúttal is nyomatékosan kéri a felhasználókat, hogy saját érdekükben frissítsék böngészőjüket a legújabb, 3-as verzióra. A régebbi Firefoxot használók decembertől egy nyomós indokot is kapnak a frissítésre: ebben a hónapban megszűnik a 2-es változat támogatása a Mozillánál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról