Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 26. 08:37

Bombaként robban az új mobilinternet a társadalomtudósok szerint is

Nyolcvan ország társadalomtudósai és szakértői gyűltek össze Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épületében a Mobilkommunikáció és közöségépítőhálózatok etikája címet viselő háromnapos konferencián, hogy beszámoljanak a mobilinternet terjedése által átalakuló társadalmi és közösségi viszonyok megváltozásával foglalkozó kutatásaikról.

[HWSW] Nyolcvan ország társadalomtudósai és szakértői gyűltek össze Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épületében a "Mobilkommunikáció és közöségépítőhálózatok etikája" címet viselő háromnapos konferencián, hogy beszámoljanak a mobilinternet terjedése által átalakuló társadalmi és közösségi viszonyok megváltozásával foglalkozó kutatásaikról.

A T-Mobile és a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett konferencia nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a világ különböző tájain dolgozó tudósokat egy helyre gyűjtve megválaszolják az IT-világ jelenleg legvehemsebb témájában felmerülő kérdéseket, de nem technológiai megközelítésben, hanem társadalmi, etikai, filozófiai kontextusban. A konferencia közel 50 előadásához többek közt Norvégiából, az Egyesült Államokból, Németországból, Dél-Koreából, Franciaországból is érkeztek előadók.

Az eseménynek nem célja, hogy megtalálja a megoldást a problémákra vagy megválaszolja a nagy kérdéseket, csupán különböző perspektívákból mutatja be a technológia lecsapódását a valóságban, különböző értelmezéseket keres a folyamatokra. Az itt elhagzottak alapján pedig minden szereplő, legyen az felhasználó, szolgáltató, gyártó vagy fejlesztő, levonhatja a számára releváns konzekvenciákat.

Az elmúlt 15 év alatt a mobiltelefon lett a legfontosabb kapcsolattartási eszköz, a kapcsolódó technológiák, mint a mobil szélessáv, Wi-Fi, GPS, közösségi hálózatok pedig lassan teljesen hétköznapivá váltak az átlagemberek számára is. Magyarországon jelenleg több mobilinternet-előfizetés van, mint ember, így a mobiloknak nagyobb penetrációja van mint a televíziónak vagy bármilyen más médiumnak. A mobilinternet robbanása pedig a személyközi kommunikációt lehetővé tévő eszközből az online fellelhető tartalmakat közel hozó médiafelületté változtatta. A GPS integrációjával pedig elérhetővé válnak a helyfüggő szolgáltatások precízebb megvalósulásai is.

A konferencia témái közt olyan társadalmi jelenségek is bemutatásra kerülnek, mint a megfigyelés, a kitárulkozó intimitás, a tudatos elérhetetlenség, illetve a civil újságírásról, a blogok világáról, mobiltanulásról és a politikai kommunikáció megújulásáról is szó esik. Az előadások 300 szavas összefoglalói illetve a konferencia részletes programja elérhető a hivatalos weboldalon keresztül. Az előadások, illetve az alapul szolgáló tanulmányok egy része a későbbiekben szintén itt válik elérhetővé, csakúgy, mint a korábbi évek konferenciájának anyagaival is történt.

A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón bemutatták az MTA és a T-Mobile közös kutatási programjának eredményeit tartalmazó legújabb, kötetét, a Nyíri Kristóf által szerkesztett "Integration and Ubiquity: Towards a Philosophy of Telecommunications" című könyvet. A kötetben található írások illetve a fent említett tanulmányok jó alapként szolgálhatnak a kutatás-fejlesztési projektekben résztvevőknek, bármilyen technológiai termék vagy szolgáltatás alapjaihoz, de természetesen a telekommunikáció iránt érdeklődő vagy azt megérteni akarók, IT területtel foglalkozó egyetemi hallgatók is profitálhatnak belőle.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról