Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 25. 09:01

Biztonsági kamerák és 360 fokban sugárzó hangfalak a Logitech bemutatóján

Nem átütő erejű technológiai újításokat, hanem a felhasználók kényelmét fokozó, a felhasználási lehetőségeket bővítő termékpalettát mutatott be a Logitech a tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A lézeres egér, a hullámzó billentyűzet és szobai lejátszón lévő iPod-dokkoló megmarad, az új termékek adalékanyaga nem a technokrata igényeket elégíti ki, hanem a valós hétköznapi élethelyzetekből indul ki.

[HWSW] Nem átütő erejű technológiai újításokat, hanem a felhasználók kényelmét fokozó, a felhasználási lehetőségeket bővítő termékpalettát mutatott be a Logitech a tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A lézeres egér, a hullámzó billentyűzet és szobai lejátszón lévő iPod-dokkoló megmarad, az új termékek adalékanyaga nem a technokrata igényeket elégíti ki, hanem a valós hétköznapi élethelyzetekből indul ki.

A jelszó: kényelem és praktikum

A valós élethelyzetekre való reagálás iskolapéldája a notebookokhoz tervezett Logitech-egerek egy új kiegészítője. A Nano sorozat indulásakor mindenki örömmel vette tudomásul, hogy az USB-adaptert soha többé nem kell kihúzni a notebookból, mert nem áll ki belőle, most pedig egy újabb hétköznapi problémával számoltak le a tervezőmérnökök. A "Clip-and-go" kiegészítő egy, a notebook felületére ragasztható patent, melyhez egy mozdulattal rögzíthetjük az egeret, így a Logitech szerint a megbeszélésre siető infomunkásoknak nem lesz szükségük egy harmadik kézre, mellyel a mappák és a noteszgép mellett az egeret tartják a markukban. A hasonlat szerint a gémkapocs egyszerűségét és zsenialitását idézi a "találmány". Később kiderül, hogy a többek között a most bemutatott V550 Nano egér dobozában is megtalálható eszköz beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.


Nem szerencsés a laptop belső részére ragasztani a patentet

Egy újabb hétköznapi feltételezés szerint a munkával, gépeléssel töltött idő komoly részét vagyunk kénytelenek sötétben elviselni, amit a Logitech azzal könnyítene meg, hogy a fekete gombokon lévő fehér betűket alulról megvilágítja. Számos fénylő billentyűzet megtalálható volt eddig is a piacon, de a Logitech igyekezet felülmúlni ezeket. Az Illuminated Keyboard név mögött szabályozható fényerő, apró lencsékből álló fókuszált fényterelés, többrétegű festés és lézeres gravírozás áll, ami a gyártó szerint sokkal kontúrosabbá teszi a betűket.

Ez a képesség fontos lehet az éjjel is dolgozó, de vakon gépelni még nem tudó felhasználók számára. Emellett a notebook-billentyűzeteket is igyekeztek továbbfejleszteni, a gombok billentését gondolták újra. A lapos kivitelnél megszokott 2,2 mm helyett 3,2 mm a billentés mélysége az új DiNovo termékeknél, a gombok lenyomásához pedig azonos erő kell bármely résznél. Ez elsőre talán lényegtelennek tűnhet, de a napi több órát gépelő dolgozóknak nem mindegy, hogy eljutnak-e az ínhüvelygyulladásig vagy sem.


Körbezsong a zene

A beviteli eszközökkel kapcsolatban a svájci székhelyű gyártó igyekszik a kényelem mellett a praktikumot is szem előtt tartani, ami idén a vezeték nélküli eszközök rendelkezésre állási idejében nyilvánul meg leginkább. A korábban említett V550 Nano egérnek átlagos használat mellett például 18 hónap folyamatos működést jósolnak egy elemmel, de az asztali gépekhez szánt S520 egér-billentyű párosnál is 8 illetve 15 hónapot ígérnek. Mivel az átlagos felhasználás definíciója pontosan nem ismert, ezért ezek tág határok között mozoghatnak a valóságban.

Rádiós ébresztőóra a 21. században

Az otthoni multimédia területén az Squeezbox Boom mellett a klasszikus rádiós ébresztőóra 21. századi változatait mutatta be a cég a Pure-Fi Express Plus és Pure-Fi Anytime néven. A Squeezbox Boom hálózati zenelejátszó 802.11g vezetéknélküli csatolón vagy vezetékes LAN-on keresztül kapcsolódik a meglévő hálózatokhoz, a zenéket pedig akár az otthoni médiacenterről, PC-ről is be tudja szerezni, de számítógép bekapcsolása nélkül képes internetes rádiókat is megszólaltatni, de akár a komplexebb szolgáltatások, mint a Last.fm, Sirius vagy a Pandora is elérhető vele, talán épp ezért maradt ki belőle az iPod-dokkoló, hiszen számtalan más helyről hozzáférhet a zenei tartalmakhoz.


Lenyomják az iPodot

Ellenben a Pure-Fi páros mindkét tagjának központi része az iPod és iPhone készülékek fogadására alkalmas dokkkoló, ami mellett pici távirányító, mozgásra kivilágosodó kijelző és a régi rádiós ébresztőórákat idéző kijelző, illetve digitális óra társul. A készülékek képesek elemről is működni, így hordozható hangkeltőként is funkcionálhatnak mondjuk egy kerti partin. A címben is említett 360 fokos térbeli hangzás ugyan ezekre a készülékekre is jellemző, de az igazi mintapéldány a számítógépekhez tervezett sztereó Z-5 hangrendszer.

A két mini oszlophangfal két oldalán is sorakoznak hangsugárzók, amivel sikerült elérni, hogy a vájtfülűeket se zavarja, hogy a szobában mozogva változik a hangok intenzitása. A nemes egyszerűséggel csak "omnidirekcionális" hangszórók azon túl, hogy a szoba közepére helyezve is bezsongják a teret, inkább dizájn szempontból csábítóak. A teljesen fekete egységek körbe teljsen homogén felületet alkotnak, a hangszóróknak nincs se eleje, se vége.

Video-távfelügyelet

A multimédia megoldások és a klasszikus perifériák mellett a Logitech Magyarországon is bemutatta az amatőr video-távfelügyeleti rendszerét, mellyel bárki komolyabb beruházás nélkül fokozhatja lakása biztonságát, természetesen a komolyabb képességek nélkülözésével. A szereld magad csomagban érkező kameracsaládnak van kültéri és beltéri változata is, egy rendszerbe pedig maximum hat darabot köthetünk belőlük. Az installálás után a felhasználók a számítógépükről vagy akár interneten keresztül is követhetik, mi történik a megfigyelt területen.


Mint az igazi

A rendszer ugyan PC-alapú, de nem kell semmilyen kábellel körbetekerni a lakást, ugyanis a kamerákból kijövő USB csatlakozótól egy adapteren át az elektromos hálózatba vezet az út, ezen keresztül továbbítódnak a videójelek a routerhez. A megoldás lelke természetesen inkább a szoftver, amivel akár e-mail értesítést is kérhetünk, amennyiben a mozgásérzékelők jeleznek, így szerezve biztoságérezet a hétköznapokban. Arról nem szól a fáma, hogy mi történik, ha a betörők a villanyóra lekapcsolásával kezdik a műveletüket, erre, és a házi megfigyelőrendszerrel kapcsolatos többi kérdésre a hamarosan elkészülő tesztünkben fogunk választ adni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról