:

Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 23. 10:51

Az Európai Parlament ma tárgyal a roamingdíjak további csökkentéséről

Minden tekintetben olcsóbbá válhat a külföldi mobilhasználat, ha átmegy a törvényhozáson Viviane Reding távközlési biztos legújabb javaslata, melyet ma terjeszt be az Európai Parlament elé.

A változtatási javaslatok közt olcsóbb SMS-ezés, tovább csökkenő adatroaming- és kiszámíthatóbb beszédroaming-költségek szerepelnek -- mindez legkorábban jövő nyártól realizálódhat, ugyanakkor a korábbi rendeletnek megfelelőn 2013-ig így is biztos, hogy folyamatosan csökkenni fog az európai roamingtarifa, évente három eurócenttel.

A luxemburgi Vaslady

A múlt héten elfogadta az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG javaslatát az illetékes bizottság, így tovább csökkenhet a barangolás költsége az Európai Unió tagállamain belül. Az erről szóló javaslatcsomagot ma terjeszti az Európai Parlament elé Viviane Reding, a luxemburgi származású távközlési biztos, aki 2006 nyarán tűzte ki zászlójára a roamingtarifák általános csökkentését.

\"VivianeViviane Reding: elintézi a roamingtarifákat

A javaslataival megosztott népszerűséget kivívott, karakán politikusnő nemcsak a beszédtarifák letörését verte keresztül az európai mobilszolgáltatók lobbiján, hanem az adatroaming-költségek jelentős csökkentését is elérte. Ha mostani javaslatát is megszavazza a parlament -- márpedig erre minden esély megvan --, olcsóbb lesz az SMS-roaming is és tovább csökkenhet az adatroaming tarifája, ezzel együtt kiszámíthatóbbá válhatnak mind a beszédroaming mind az adatroaming költségei.

Lenyomnák az SMS árát

Üzenetenként nettó 11 eurócentben, azaz napi árfolyamon számolva nagyjából 26 forintban maximálná az Unió mobilhálózataiból küldött roaming SMS-ek díját az Európai Parlament elé ma beterjesztett javaslat, mely gyakorlatilag teljes összhangban van az ERG nyári javaslattervezetével. Pataki Dániel, a szervezet soros vezetője, egyben a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke júliusban Redinghez hasonlóan élesen bírálta a szolgáltatók roamingtarifáit: \"Nézeteink szerint a roaming továbbra is az európai távközlési szektor egyik problémája. Egyértelmű, hogy az áraknak csökkenniük kell\" -- mondta Pataki, aki nemcsak a költségeket, hanem a tarifák átláthatatlanságát is problémának ítélte.

Az SMS-roaming az Európai Unióban ma átlagosan 29 eurócentbe kerül, a legolcsóbban az észtek küldhetnek külföldről SMS-t (náluk bizonyos szolgáltatóknál mindössze 6 eurócent/darab a tarifa), a legdrágábban pedig a belgák (Belgiumban akad olyan szolgáltató, amely 80 eurócentet kér egy külföldről küldött szöveges üzenetért cserébe). Európában évente mintegy 2,5 milliárd szöveges üzenetet küldenek a mobifelhasználók külföldi hálózatokból, ezek ára ma még tízszer magasabb a hazai üzeneteknél -- állítja Reding. \"Az unió lakosainak a határokon túl is szabadon kell üzeneteket váltaniuk anélkül, hogy a szolgáltatók lehúznák őket\" -- mondta el a nyáron a telekommunikációs biztos, aki szerint a külföldi hálózatokból küldött SMS-ek árának 97 százaléka tiszta nyereségként csapódik le a mobiltelefonos szolgáltatóknál.

Márpedig nem csekély összegekről van szó: a bizottság jelentése szerint az európaiak tavaly 800 millió eurót költöttek külföldi SMS-ezésre, 560 millió euróba került az adatroaming, miközben a barangolás közbeni hangátvitelre 5,2 milliárd eurót költöttünk. A beszédroaming-tarifák tavaly nyári csökkentése révén Reding szerint az Európai Unió tagországainak lakói a korábbinál mintegy hatvan százalékkal olcsóbban vehették igénybe a szolgáltatást. A beszédtarifák ráadásul 2013-ig folyamatosan csökkenni fognak -- öt éven keresztül minden nyáron 3 eurócenttel.

Másodpercre pontosan

A most beterjesztésre kerülő javaslat más módon is csökkentené, pontosabban kiszámíthatóbbá és igazságosabbá tenné a beszédroaming-tarifákat, így a jelenlegi számlázási rendszert a számlázási egységek tekintetében is szabályozná. A tervek szerint így jövő nyártól az első fél perc letelte után egységesen másodpercalapú számlázást kellene alkalmazniuk a szolgáltatóknak.

Az Unió határain belül nem csak az SMS-ezés és a beszédhívások költsége, hanem az adatforgalom is olcsóbbá válhat jövő nyártól a tagországok állampolgárai számára. Reding idén februárban a Mobile World Congress rendezvényen gyakorlatilag ultimátumot adott a mobilszogáltatóknak: július elsejéig vagy jelentősen csökkentik adatroaming-tarifáikat, vagy az EU határozza meg a maximált árakat. A bejelentés után némi zúgolódást követően végül mindegyik mobilszolgáltató fejet hajtott a távközlési biztos előtt, és többen már a tavasszal csökkentették az adatroaming költségeit.

Egy euró egy megabájt

Az adatroaming átlagos nagykereskedelmi ára uniós nyomásra az ERG jelentése szerint márciusban a tavaly nyári 3,22 euróról megabájtonként 2 euróra csökkent, az átlagos végfelhasználói árak pedig 5,81 euróról 3,5 euróra estek vissza. A távközlési biztos ugyanakkor mostani javaslatában világossá tette, hogy nem éri be ennyivel: az új tervezet szerint a szolgáltatók maximum 1 eurót kérhetnének el egymástól egy megabájt adatforgalom után, ráadásul a mobilcégeknek lehetővé kellene tenniük az előfizetők számára, hogy tetszőleges költségszint elérése esetén automatikus roamingtiltást kérhessenek.

Brüsszeli politikai elemzők szerint a parlament várhatóan még idén, a francia elnökség idején szavazni fog Reding új javaslattervezetéről, és minden esély meg van rá, hogy a csomag átmegy a törvényhozáson, ahogy a korábbi javaslatokat is elsöprő többséggel támogatták a képviselők. Ha a határozat még 2008-ban megszületik, a módosítások legkorábban jövő júliustól léphetnek életbe -- vélik a szakértők.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:53

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.