Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 23. 09:57

Intel: nem kell légkondícionáló az adatközpontba!

Általánosságban elfogadott módszer, hogy az adatköpontok levegőjét légkondícionálóval folyamatosan azonos hőmérsékleten és páratartalmon tartják annak érdekében, hogy a szerverek, tárolók és más eszközök ideális körülmények között üzemelhessenek. Az Intel kísérlete szerint azonban ez teljesen felesleges energia- és pénzpocsékolás.

[HWSW] Általánosságban elfogadott módszer, hogy az adatköpontok levegőjét légkondícionálóval folyamatosan azonos hőmérsékleten és páratartalmon tartják annak érdekében, hogy a szerverek, tárolók és más eszközök ideális körülmények között üzemelhessenek. Az Intel kísérlete szerint azonban ez teljesen felesleges energia- és pénzpocsékolás.

Légkondi helyett légcserélő

A világ legnagyobb chipgyártójánál tízhónapos teszt során egy 100 négyzetméteres, 900 éles üzemű blade szervert tartalmazó adatközpontot két részre osztottak. Az egyik fele egy teljesen zárt rendszer volt, ahol a levegőt hagyományos légkondícionálóval keringették és hűtötték, a másik felébe azonban csak egy egyszerű légcserélőt telepítettek, amely a szerverek által felmelegített levegőt a szabadba fújja, és ugyanonnan beszívja a kinti levegőt. A kintről beáramló levegőt csak megszűrték, de a páratartalmát már nem módosították, és csak akkor kezdték hűteni, ha a hőmérséklete meghaladta a 32 Celsius fokot.

A légcserélővel felszerelt adatközpontban a szerverek jelentős hőmérséklet- és páratartalom-változásnak voltak kitéve, hiszen a beáramoltatott kinti levegő hőmérséklete és páratartalma folyamatosan változik az évszak, napszak és az időjárás függvényében még akkor is, ha a teszthez használt adatközpont viszonylag száraz, szinte sivatagi vidéken feküdt. És mégis, a levegő viszonylag magasabb portartalma, a nem állandó hőmérséklet és páratartalom ellenére ebben az adatközpontban a szerverek meghibásodási aránya alig volt magasabb, mint a refenenciaként használt adatközpontban, pedig jól látható porréteg lepte be a gépeket.

A tízhónapos teszt alatt a légkondícionálóval hűtött teremben a szerverek 3,8 százaléka hibásodott meg, míg a külső levegővel temperált teremben a gépek 4,4 százalékával adódott probléma. Ezzel szemben a hűtésre fordított energia csak alig negyede volt a légkondícionált teremének, a tízhónapos teszt során az idő 91 százalékában nem volt szükség a kívülről beáramló levegő hűtésére. Az Intel számításai szerint egy 10 megawattot fogyasztó adatközpont esetében a levegőcserélők alkalmazásával évente mintegy 2,9 millió dollárt lehetne megtakarítani.

Az energiaköltség az IT-büdzsé felét is elérheti hamarosan

Egy 2007 elején nyilvánosságra hozott kutatás szerint 2005-ben világszerte 14 millió kilowattot tett ki a világ adatközpontjaiban található szerverek és tárolók, valamint a hűtésükről gondoskodó berendezések összfogyasztása, ami 7,2 milliárd dolláros költséget jelentett az üzemeltetőknek. A növekedést elsősorban a használatban lévő szerverek számának emelkedése magyarázza. Az energiafelvétel öt év alatt megduplázódott, ez alapján 2006-ban az összesített villanyszámla meghaladhatta a 8 milliárdot.

A Gartner becslése szerint az IT-büdzséknek ma még csak 10 százalékát adja az energiaköltség, de ez pár éven belül akár 50 százalékra is növekedhet. Mára valósággá vált, hogy egy szerver élettartama során nagyobb értékű energiát fogyaszt el, mint amennyi a gép bekerülési költsége volt, ezért az energiahatékonyság szerepe felértékelődött.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról