Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 22. 10:51

A CD után jöhetnek a memóriakártyán árult zenei albumok

[WSJ/HWSW] A CD-eladások csökkenése és az online zeneletöltés egyre népszerűbbé válása között lavírozva mutatott be egy új zeneterjesztési médiumot a SanDiskkal karöltve a négy nagy lemezkiadó (EMI, Warner, Sony BMG, Universal).

[WSJ/HWSW] A CD-eladások csökkenése és az online zeneletöltés egyre népszerűbbé válása között lavírozva mutatott be egy új zeneterjesztési médiumot a SanDiskkal karöltve a négy nagy lemezkiadó (EMI, Warner, Sony BMG, Universal).

SD+MP3=SlotMusic

A SlotMusic lényegében nem más, mint egy microSD memóriakártya, amelyen MP3 formátumban megtalálhatók a dalok, illetve esetleges extra tartalmak (képek, videók, egyebek). Természetesen a memóriakártyán szabadon hagyott helyet a felhasználó a saját adataival is megtöltheti, vagy akár le is törölheti róla a gyártó által előre feltöltött fájlokat.

A választás azért esett a microSD formátumra, mert a ma piacon levő, zenelejátszásra alkalmas készülékek (PC-k, mobiltelefonok, MP3-lejátszók) legtöbbje képes olvasni. Persze számtalan ellenpéldát lehetne hozni, de az kétségtelen, hogy a memóriakártya-formátumok közül az SD a leginkább elterjedt. A SlotMusic kártyákhoz nem csak miniSD- és SD-adaptert csomagolnak majd, hanem egy USB-s olvasót is, hogy a zenéket olyan számítógépekre is rá lehessen tölteni, amelyek nem rendelkeznek kártyaolvasóval.

A kezdeti kínálatban közel 30 SoltMusic formátumú album szerepel majd, amelyeket az amerikai nagyáruházak a CD-khez közeli polcokon árusítanak majd októbertől. A lemezek többsége a fiatalok körében népszerű előadóktól származik (pl. Usher, Rihanna, Akon, Ne-Yo), ami arra enged következtetni, hogy a megcélzott közönséget is elsősorban ők alkotják. A SlotMusic albumok a New York Times értesülései szerint 7-10 dollárba kerülnek majd, szemben az audio CD-k 15-20 dolláros árával.

Versenyképes lehet-e?

Egyelőre nem látszik, a SlotMusic hogyan tud versenyezni a CD-kkel vagy az online letöltéssel. Az SD-kártyán eladott zene MP3 formátumban érkezik, minőség tekintetében tehát nem éri el a CD-t, miközben a tartalom ugyanúgy fizikai adathordozón érkezik a fogyasztóhoz, ebből a szempontból tehát lényegében mindegy, hogy a boltban CD-t vagy SlotMusic kártyát teszünk a kosárba. A letöltések gyorsaságát és kényelmét pedig egyik fizikai adathordozó sem képes biztosítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról