Szerző: zimi

2008. szeptember 22. 13:18

Hatosával digitalizálhatjuk a régi negatívokat az ION Audio 100 dolláros filmszkennerével

Az analóg fényképeink digitalizálását általában a költségek és az idő hiúsítják meg. Az amerikai piacon hamarosan debütáló ION Audio Slides 2 PC ezeket a korlátokat igyekszik ledönteni.

[HWSW] Az analóg fényképeink digitalizálását általában a költségek és az idő hiúsítják meg. Az amerikai piacon hamarosan debütáló ION Audio Slides 2 PC ezeket a korlátokat igyekszik ledönteni.

A professzionális és félprofesszionális filmszkennerek ma is többszázezer forintos kiadást jelentenek, de ez még csak egyik fő ok arra, hogy miért romolnak továbbra is dobozban a régi és pótolhatatlan diák és negatívok. A másik ok az idő, a legtöbb szkenner ugyanis jócskán elszöszmötöl a filmekkel. Közben analóg formájukban sem élvezhetjük emlékeinket, mert a 20-30 éves diavetítőbe már nehéz csereizzót szerezni.

Olcsó, csupán 100 dolláros megoldást ígér az ION cég a problémára. Slides 2 PC szkennerébe legfeljebb 6 darab 35 milliméteres filmkockát tölthetünk be egyszerre. Felépítésében inkább fényképezőgépre, semmint lapolvasóra hasonlít: egy 5 megapixeles érzékelő lehetővé teszi, hogy 1-2 másodperc alatt a számítógépen landoljon a fotó. Négyelemű, fix fókusztávolságú optika (f=6.0) közvetíti a képet az érzékelőig, mely automatikus expozíció- és színegyensúly korrekción megy át.

ION Slide 2 PC

Professzionális szkennerek bizonyosan nagyobb felbontást kínálnak, mint a Slide 2 PC, ám többszörös áron és lényegesen hosszabb feldolgozási idővel. Szemére vethető még az apró szkennernek, hogy nem ad lehetőséget precíz utómunkára, hanem maga végez automatikus korrekciókat a képen. Ugyanakkor éppen ezzel teszi lehetővé a padláson porosodó filmanyagok gyors feldolgozását és a kis alapterületű, USB 2.0 csatlakozású készülék minőségben éppen megfelel az átlagos amatőr kidolgozású filmanyagokhoz.

A mellékelt ArcSoft PhotoImpression 6 szoftverrel utólag magunk is alakíthatunk a felvételeken. A készülék megjelenését októberre ígéri a gyártó -- legalábbis az Egyesült Államokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról