Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 19. 16:43

A Cisco megveszi a Jabbert

A Cisco megvásárolja a nyílt protokollra épülő azonnali üzenetküldőt fejlesztő Jabbert. A felek nem hozták nyilvánosságra a tranzakció értékét, sem egyéb részleteket. Az ügylet várhatóan 2009 januárjára zárul le.

[HWSW] A Cisco megvásárolja a nyílt protokollra épülő azonnali üzenetküldőt fejlesztő Jabbert. A felek nem hozták nyilvánosságra a tranzakció értékét, sem egyéb részleteket. Az ügylet várhatóan 2009 januárjára zárul le.

A denveri (Colorado, USA) Jabber az azonos nevű nyílt, azonnali üzenetküldő protokollra épülő megoldásokat fejleszt. A Jabber alapja az Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP), amelynek nevében benne is van a lényege, vagyis a bővíthetőség. Az XML technológián alapuló IM-protokoll időközben számos funkcióval bővült, többek között hanghívással. Az XMPP azonban nem csak üzenetküldésre vagy beszélgetésre használható, hanem más területeken is bevethető, például távfelügyeletre, csoportmunka-támogatásra, fájlok megosztására.

Az XMPP teljesen decentralizáltan működik, egyik cég sem gyakorol felette ellenőrzést - bárki indíthat szervert, ha akar. XMPP-alapú kliensek ma már számtalan operációs rendszerre és platformra rendelkezésre állnak, a windowsos vagy linuxos PC-ktől kezdve a mobiltelefonokig. A technológia nyíltsága miatt afféle hídként is funkcionál az eltérő üzenetküldő hálózatok között, lehetővé teszi, hogy például az Yahoo Messenger és a Gtalk felhasználói üzenetet válthassanak.

A Cisco várakozásai szerint ez a felvásárlás megerősíti jelenlétét a kollaborációs megoldások piacán. A Jabber megoldásai a Cisco meglevő internetalapú kommunikációs termékeibe is bekerülnek, többek között az üzenetküldésre, webkonferenciára használható, csoportmunkát támogató WebEx-be, és a Cisco Unified Communications-be. Ezek a Jabber segítségével egycsapásra együtt tudnak majd működni más népszerű üzenetküldőkkel is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról