Szerző: Bodnár Ádám

2008. szeptember 18. 11:54

VMware-újdonságok a VMworldön

A Las Vegasban zajló VMworld rendezvényen az x86-virtualizáció piacvezetője számos részletet hozott nyilvánosságra jövőbeli terveiről. A legnagyobb tapsot talán akkor kapta Stephen Herrod műszaki igazgató, amikor bejelentette, a VirtualCenter következő változata már nem csak Windowson, hanem Linuxon is elérhető lesz.

[HWSW] A Las Vegasban zajló VMworld rendezvényen az x86-virtualizáció piacvezetője számos részletet hozott nyilvánosságra jövőbeli terveiről. A legnagyobb tapsot talán akkor kapta Stephen Herrod műszaki igazgató, amikor bejelentette, a VirtualCenter következő változata már nem csak Windowson, hanem Linuxon is elérhető lesz.

Linuxos VirtualCenter, új ESX Server

A VMware VirtualCenter a vállalati központi felügyeleti eszköze, a mutatóujj a virtualizált infrastruktúra ütőerén. Ennek szerverkomponense, a VirtualCenter Management Server jelenleg csak Windows Serveren működőképes, de a következő verzió -- amelyet már vCenter néven dob piacra a cég -- már Linuxon is működhet. A vCenter kliensoldali komponensét pedig Windows, Linux és Mac OS X mellett az Apple iPhone telefonjára is el fogja készíteni a VMware.

Herrod arról is szót ejtett, hogy a VMware célja, hogy a vállalatok bármilyen alkalmazást futtathassanak virtualizált környezetben, akármilyen teljesítményigényes szoftverről is legyen szó. Ennek ma még egyik korlátja, hogy a VMware ESX Server 3.5 legfeljebb 4 processzort és 64 gigabájt memóriát képes egy virtuális géphez rendelni, a 4.0 verzióban azonban már 8 processzor és 256 gigabájt memória a felső határ. A nagyobb rugalmasság érdekében az ESX Server 4.0-ban már menet közben, újraindítás nélkül lehet memóriát adni a virtuális gépekhez.

Az adatközpont operációs rendszere készül

A műszaki vezető elmondta, a VMware célja egy olyan teljes szoftvercsomag kidolgozása, amely a virtualizált adatközpontnak afféle operációs rendszereként működik -- lényegében ugyanazokat a feladatokat hajtja végre mint egy operációs rendszer (erőforrások elosztása, feladatok ütemezése, I/O kezelés, stb.), csak nem a hardver és az alkalmazások között helyezkedik el, hanem az adatközpont szerverei, tárolói, hálózati eszközei, valamint a virtuális gépek között.

Ez az "operációs rendszer" lehetővé teszi, hogy a szerverekből egy összefüggú erőforrás-csoportot hozzunk létre akár 4096 processzorral és 64 terabájt memóriával, a virtuális gépek ezen az erőforráson futnak majd az előre beállított házirendek szerint. Hiba esetén automatikusan átvándorolnak egyik szerverről a másikra, nagyobb teljesítményigény esetén nagyobb kapacitású gépre kerülnek. A vCompute képes akár teljesen leállítani azokat a szervereket, amelyek éppen nincsenek használatban.

Herrod demonstrálta a Vmware Fault Tolerance képességeit is, amelyről először tavaly beszélt a cég. A vállalat által vLockstepnek hívott technológia lényegében nem tesz mást, mint egy virtuális gépnek a bitazonos másolatát futtatja egy másik fizikai gépen, így az egyik meghibásodása a másik azonnal át tudja venni a feladatait. Mivel a VMworld Las Vegasban zajlik, Herrod stílusosan egy "félkarú rabló" szoftverrel mutatta be a Fault Tolerance működését, amely akkor is zavartalanul működött, amikor a futtató szervert kihúzták a hálózatból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról