Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 18. 11:58

Már mobiltelefonon is megmutatja az utcaképet a Google Maps

A Google továbbra sem fogyott ki a fejlesztésekből, most a Google Maps lépett egy fokozattal magasabb szintre. A gyakorta támadott Street View szolgáltatás, ahol a térképhez csatolva megjelennek a Google által készített fotók is a helyszínről, immáron mobiltelefonon keresztül is elérhető.

[HWSW] A Google továbbra sem fogyott ki a fejlesztésekből, most a Google Maps lépett egy fokozattal magasabb szintre. A gyakorta támadott Street View szolgáltatás, ahol a térképhez csatolva megjelennek a Google által készített fotók is a helyszínről, immáron mobiltelefonon keresztül is elérhető.

A 2005 februárjában bejelentett Google Maps az asztali Google Earth szoftvernek a webes testvére, melynek segítségével nem csak szimplán térképeket és műholdfelvételeket lehet böngészni, hanem útvonaltervezőként is szolgál, és nem utolsósorban alapja számos úgynevezett "mash-up" szolgáltatáshoz, melyekből mára találunk példákat. A Google Maps alá fejlesztett szolgáltatások segítségével amerikai nagyvárosokban például kiszámíthatjuk a taxiköltséget, egy másikkal megnézhetjük, hogy mennyi szárazföld tűnne el adott tengerszint-emelkedés során, illetve megtudhatjuk, hogy mikor kel és nyugszik a nap, de hazánkban például kereshetünk kocsmákat, szórakozóhelyeket, értékeléssel együtt.

A Google 2007-ben új fejezetet nyitott a szolgáltatásban, amikor is kiadta a Maps mobilos változatát, így végre nem kellett memorizálni a pontos térképet, nem kellett kinyomtatni, hanem bármikor előhívhatóvá vált útközben is. Bizonyos készülékeknél ráadásul a szoftver a cellainformációkból képes meghatározni, hogy nagyjából hol vagyunk, ami természetesen nem GPS-pontosságú (a GPS-vevővel rendelkező készülékeken a műholdas helyzetmeghatározás is működik), de hasznos lehet. Hétfőn ez, a "mobile My Location" funkció is egy új verziót kapott, ami precízebb helyzetmeghatározást tesz lehetővé, a korábbi akár többszáz méteres pontatlansághoz képest.


Mindenhol

A Street View funkció eddig csupán játékszernek tűnhetett, hiszen kizárólag a webes felületen keresztül volt elérhető, de a mobil változatba integrálással sokat segíthet a címek megtalálásában. A házszámok bogarászása helyett a gyalogosok betölthetnek egy fotót a keresett címről, így csupán az épületet vagy az adott üzlet kirakatát kell felismerni a sikeres célbaéréshez. Ugyanilyen dilemma lehet egy bonyolult kereszteződésben felismerni, hogy pontosan melyik utcába is kellene bemennünk, vagy ha nem tudjuk betájolni magunkat valahol, akkor nem mindegy, hogy az utca jobb vagy bal oldalán haladunk és melyik irányba.

A gyalogosan közlekedők számára a Google szintén az új javás Maps szoftverben egy új bétaváltozatát mutatta be az útvonaltervezőnek, aminek segítségével néhány kilométeres távokra tervezhetünk gyalogos útvonalakat. A mobil Google Maps így ma már egy teljes értékű mobil navigációs szolgáltatássá nőtte ki magát, mely ingyenesen kínálja a térképek és a műholdas nézet mellett a különböző üzletek listáját, útvonaltervezést, tömegközlekedési információkat, sőt buszmenetrendeket is a világ több mint 50 városában.

Ugyan az új változat több funkciót, pontosabb helyzetmeghatározást és gyorsabb keresést is fel tud mutatni, de egyelőre csak BlackBerry készülékekre és néhány egyéb telefonra elérhető. Az iPhone-okra előretelepített változat még természetesen a régebbi verzió, s az új egy ideig még nem is működik az Apple okostelefonján.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról