Szerző: Bányai György

2008. szeptember 19. 10:36

Kipróbáltuk: Samsung U900 mobiltelefon

A Samsung új mobiltelefonját, az U900-at próbáltuk ki. A mobil nem okostelefon, ám ennek ellenére a mindennapokban képes maradéktalanul helytállni. A kérdés a készülékkel kapcsolatban mindössze annyi, hogy azokat az értékeket helyezi-e előtérbe, amelyeket a használója fontosnak tart.

[HWSW] A Samsung új mobiltelefonját, az U900-at próbáltuk ki. A mobil nem okostelefon, ám ennek ellenére a mindennapokban képes maradéktalanul helytállni. A kérdés a készülékkel kapcsolatban mindössze annyi, hogy azokat az értékeket helyezi-e előtérbe, amelyeket a használója fontosnak tart.

Nemes külső és a tapipad

A Samsung nagy hírverés közepette jelentette be szétcsúsztatható Soul U900 mobiltelefonját, mely kivételesen nemes burkolatban tálalja a minden részletre kiterjedő technikai tartalmat. Az SGH-U900 telefonokhoz mérten nagyon jó minőségű fotókat készít, HSDPA-n keresztül lehet vele internetezni és igen szépen szólnak rajta a feltöltött zenék, illetve az RDS-es FM-rádió is. A telefonhoz jó hozzáérni, jó kézben tartani, a Nokia exkluzív mobiljainak érzetét adja minden egyes négyzetcentimétere. A kijelző a gyártó korábbi U600-U700 párosát idézi, bár az ujjlenyomat-gyűjtő füstüveg kijelzőt itt sarkosabb forma öleli körbe.

Samsung U900

Maga a külső nagyon letisztult vonalú, fém és füstüveg betétekkel elegáns a gumihatású vázon. A kijelző alatt egy második OLED kijelző is található, mely ráadásul érintésérzékeny is, ezen az épp aktuális feladatokhoz passzoló ikonok jelennek meg, melyek megnyomását apró rezgéssel nyugtázza a készülék. Az érintésérzékeny panel körül találhatók a hivásfogadással kapcsolatos gombok és a két szoftgomb is, melyek jelentése a kijelző alsó sorában változik. Sajnos az érintőpanel nyomogatása után hajlamosak lehetünk arra, hogy e valós gombokat is az érintőpanelnél szükséges mértékben simogassuk, persze ekkor nem történik semmi, mindenképp szokást igényel.

Samsung U900

Netezzünk

A 12,9 milliméter vékony telefon kijelzője 240x320 képpontból áll, remek kontraszttal és színekkel rendelkezik, a rajta megjelenő betűk élsimítottak, ezért a kijelző finomabbnak hat, mint ami a képpontjainak számából következne. A kijelző sajnos a szabadban nem látható jól, van, hogy még felhős ég alatt is árnyékolnunk kell. A HSDPA adatkapcsolatra alkalmas telefonnal kétféleképp lehet internetezni, számítógéphez, vagy noteszgéphez csatlakoztatva modemként használva, vagy a önmagában, saját kijelzőjén keresztül. Az U900 mindkét módban rendkívül stabilnak bizonyult, egyszer sem bontott, illetve egyszer sem fagyott. Ez a két jelenség más gyártók korábbi termékeinél, ha nem is gyakran, de előfordulhat.

A telefon rendelkezik saját böngészővel (Access), de az Opera Mini elkényeztetett már bennünket, ezért ezen a készüléken is inkább ezt használtuk. Az U900 lassúságát a menüben nem lehet tettenérni, azonban az Opera Mini képernyőnagyítás funkciója közel sem folyamatos. Egy korábbi HSDPA-s mobil a Motorola V3xx ezt a feladatot (amikor a teljes weboldal megjelenítéséről olvasható méretű betűkre nagyítunk) sokkal fürgébben és akadásmentesen végzi.

Samsung U900

A fényképező szuper!

Az U900 a képalkotás terén szépen domborít, öt megapixeles autofókuszos fényképezője mellé xenonvaku is társul. A fényképezőgéppel készült próbafotók kategóriája csúcsára helyezik, nyoma sincs a Sony Ericsson mobilok képein tapasztalható szőrös-szálkás vonalaknak. A teljes felbontású, 2560x1920 képpontos fotókat úgy is jellemezhetjük, hogy azok inkább fényképezőgépesek, mint telefonosak. A képkészítés közben az érintésérzékeny tapipad négy fő funkciót tálal, közvetlenül érhetjük el az expozíció-korrekciót, az időzítőt, a makróüzemmódot és a vakut is ki-be kapcsolhatjuk.

5 megapixeles fényképező

A fényképező-rész témaautomatikát is tart a tárházban, ebben nyolc különböző módot választhatunk ki, az autofókuszos élességállítás pedig arcfelismerésre is képes. A tapipad mellett a hagyományos gombokkal is változtathatók a főbb paraméterek. A fényképkészítés mellé sajnos gyengécske videofelvételi képességek társulnak, a 320x240 képpontos klipek szaggatnak. A fotók és a klipek a készülék 128 megabájtnyi belső memóriáján kívül microSD-kártyákra is menthetők, az ezeket fogadó rés megtalálható a burkolat oldalán.


Samsung U900 tesztképek


Katt az eredetiért a képekre

Jól szól

A multimédia menüpont alatt a Bang & Olufsennel közösen fejlesztett MP3-lejátszót, FM-rádiót és hangrögzítőt találunk, utóbbi a telefon mikrofonját használja a felvételhez. A rádió (melynek használatához szokás szerint szükségeltetik a headset), valamint a zenelejátszó remek hangú, bennük előre beállított hangképek között is válogathatunk. Az MP3-állományok a mellékelt headseten keresztül is megfelelően hangosan szólnak, a zajszint pedig igen alacsony. Sajnos saját fülhallgatót nem egyszerű az U900-hoz kapcsolni, ehhez átalakítóra van szükség, melyet külön kell beszerezni. Ez nem nagy hiányosság, mély- és magashangok egyaránt szépen jönnek a gyári fülesből is. Az U900 Bluetooth adóvevője akár az arra alkalmas autórádiókkal is képes szót érteni.

Samsung U900

Paris Hilton is benne van!

A mobil naptára napi, heti és havi bontásban szépen tárja elénk a napokat, a menüben található még jegyzet, illetve teendőlista is van, ezeket világóra, számológép, valutaátváltó, időzítő és stopperóra egészíti ki. A szórakozásért videoszerkesztő és képszerkesztő felel, utóbbi néhány egyszerű effektre képes (forgatás, méretezés, kijelölt rész homályosítása). Ha a kontraszttal, a fényerővel, vagy a színtelítettséggel nem lennénk megelégedve, ezeken is állíthatunk.

Samsung PC Studio 3

Az SGH-U900 a számítógéppel a gyártó PC Studio 3 alkalmazásán keresztül kommunikálhat, ennek segítségével állítható be az internetkapcsolat, rendezhetők vele a zenék, videók, valamint a fényképek is. A PC Studio 3 természetesen a telefonkönyvet is elénk tárja, emellett SMS, vagy MMS írása is könnyebb és gyorsabb a számítógép billentyűzetén keresztül. Az adatok szinkronizálása maga a telefon és a számítógépen futó Microsoft Outlook között lehetséges.

Ezt kár volt

Sajnos a beépített játékok nem a telefonhoz mért minőségűek, a Hot Pursuit autóverseny pár másodperc után már csak nagyon keveseket köt le, a Las Vegas Minigolf is unalmas, bár talán a három közül ez a legszórakoztatóbb. A legnagyobb ámulatot a Paris Hilton nevével fémjelzett drágakő-összerakó játék okozta, mellyel még el is játszottunk volna (a Palm gépeken és a PC-n jól ismert Bejeweled csúnya, rózsaszín átirata), de Paris feje a képernyőn már túlzás és riasztó. Utóbbi játék közel sem találta el a célzott felhasználói csoportot.

Vakít, de ajánljuk

A mobil nemes burkolata, kivételes fényképező-része, remek hangú médialejátszója, valamint a gyors és stabil HSDPA-modulja miatt sokakat vonzhat, talán a kissé erőltetett tapipad kedvetleníthet el egyeseket, mely csillogóbb, mint amennyit egyszerűsít a kezelésen. Két kijelzőt mi szívesebben látunk a kinyitható burkolattal ellátott telefonokon. A csúszka remekül jár, a kivitelezés példás, a fémrészek lakkozottak. A csillanó-villanó habot bár nem tudjuk a telefonról leseperni, képességei miatt csak ajánlani tudjuk azoknak akik a szükségtelen pluszok felett el tudnak nézni egy 89 ezer forintos készülék esetében, melyet a szolgáltatók egy éves hűségszerződés esetén már 50 ezer forint körül odaadnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról