Szerző: Bányai György

2008. szeptember 17. 15:10

A Casio bemutatta második, olcsóbb, nagysebességű kompaktját

A Casio év legelején jelentette be a nagysebességű sorozatok felvételére alkalmas, 12-szeres közelítésre képes Pro EX-F1 kompaktját, mely magas ára ellenére is igen sikeres. A drága fényképezőnek most jóval olcsóbb kistestvére is megérkezett, az Exilim EX-FH20.

[HWSW] A Casio év legelején jelentette be a nagysebességű sorozatok felvételére alkalmas, 12-szeres közelítésre képes Pro EX-F1 kompaktját, mely magas ára ellenére is igen sikeres. A drága fényképezőnek most jóval olcsóbb kistestvére is megérkezett, az Exilim EX-FH20.

A januárban bejelentett Pro EX-F1 kétszázezer forintos ára sokakat tántorít el a vásárlástól, holott a fényképezőgép sorozatfelvételi képességei egyedülállóak. A Casio most ennek a fényképezőnek mutatta be olcsóbb változatát, az Exilim EX-FH20-at, mely szélesebb vásárlói réteget céloz. A gép sorozatfelvételi képességei ugyan kissé alulmaradnak a sikeres csúcstartótól, de árával, nagyobb zoomtartományával és magasabb felbontású CMOS képérzékelőjével jelentős mértékben képes kompenzálni ezt a hátrányt.

Az Exilim EX-FH20 a Fuji ultrazoomos gépeire emlékeztető külsőben a hatszáz dolláros ársávban keresi majd vásárlóit, és a csúcstartóhoz hasonlóan alkalmas a nagysebességű sorozatfelvételek készítésére. A fényképező elődjén a nagyobb, 9,1 megapixeles felbontásával és a hússzoros zoomoptikájával (26-520 mm) tesz túl, igaz sorozatfelvételi képességei mérsékeltebbek, azonban még így is jelentősen emelik ki az átlaggépek közül.

Az EX-FH20 a hat megapixeles, 12-szeres zoomos Pro EX-F1 60 képkocka másodpercenkénti sebességű teljes felbontású sorozatához képest "csak" 40 képkockát rögzít, míg a leggyorsabb, egyben legkisebb felbontást kínáló üzemmódban az 1200 képkocka másodpercenkénti felvétele kerek ezer képre redukálódik. A fényképező rendelkezik szenzoreltolás elvén működő rázkódásvédelemmel.

Casio EXILIM Pro EX-FH20

Az EX-FH20 28 százalékkal könnyebb és 27 százalékkal kisebb a zászlóshajónál, exponálni pedig már a gomb megnyomása előtt is (pre-shot buffering) kezdhet arra az esetre, ha túl későn nyomnánk azt meg. A gyorstüzelő október környékén érkezhet a boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról