Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 15. 11:51

Az MP3 atyja fejleszti a jövő digitális hangformátumát is

Az elterjedt videtömörítési kodekek -- egyebek mellett a DVD-ken széleskörűen alkalmazott MPEG-2, vagy a Blu-ray esetében, vagy a digitális adástovábbítási láncok által használt MPEG-4 -- mellett a legnépszerűbb hangtömörítési technológia, az MP3 szabványosításáért is felelős Moving Pictures Expert Group (MPEG) a jelek szerint nem bízza ismeretlen jöttmentekre a jövő digitális hangformátumának a kifejlesztését.

[HWSW] Az elterjedt videtömörítési kodekek -- egyebek mellett a DVD-ken széleskörűen alkalmazott MPEG-2, vagy a Blu-ray esetében, vagy a digitális adástovábbítási láncok által használt MPEG-4 -- mellett a legnépszerűbb hangtömörítési technológia, az MP3 szabványosításáért is felelős Moving Pictures Expert Group (MPEG) a jelek szerint nem bízza ismeretlen jöttmentekre a jövő digitális hangformátumának a kifejlesztését.

Jobb hangminőség alacsony bitsűrűség mellett

A szervezet a múlt hét végén határozott arról, hogy az MP3 utódjának szánt hangtömörítési eljárást a népszerű kodek atyjának számító német Fraunhofer Institute fejlesztheti, mely a kanadai VoiceAge-dzsel közösen nyújtotta be a technológia tervezetét a csoportnak. A német-kanadai projektet több versenyző közül választotta ki mintegy 80 vájtfülű hallgató, akik 11 különböző hangtechnikai laboratóriumában tesztelték az eljárást. Az MPEG egy éve döntötte el, hogy kvázi pályázati úton meghirdeti az új hangkodek fejlesztést -- a pályázatra nyolc ismert szervezet vagy világcég jelentkezett, a legmeggyőzőbb eredményt végül a Fraunhofer-VoiceAge duó produkálta.

A jelenleg MPEG Unified Speech and Audio Codec, azaz MPEG Egységes beszéd- és audiokodek munkacímen futó, várhatóan 2010-re finisbe érő projekt a jelenlegi technológiákkal elérhető szintnél lényegesen jobb hangminőséget ígér, nagyon alacsony -- 12-64 kbit/másodperces -- bitsűrűség mellett. Az új kodek a zenék jobb minőségű konverzióján túl tisztább beszédhang-rögzítést is lehetővé tesz, vívmányait emellett a digitális műsorszórás és a mobiltelevíziózás területén is kamatoztathatják majd.

Tömörített térhatás

A Fraunhofer Institute szintén múlt héten közölte, hogy a Dolby Labs-szel, az LSI-vel és a Philips-szel karöltve megkezdi az MPEG Surround térhatású eljárás licencelését. Az MPEG-D néven is ismert technológia nem nyújt diszkrét többcsatornás hangsávot, ugyanakkor a hangsávba kódolt, nagyjából 4 kbps-es pozicionálási jelekkel képes arra, hogy a rendszerrel kompatibilis lejátszóberendezésekből térhangot csiholjon.

Az MPEG Surround szabványosítási folyamata tavaly zárult le, a licenctulajdonosok most tették elérhetővé a gyártók számára a technológiát, illetve most váltak ismertté a licencelési feltételek, konstrukciók és árak is. A kutatóintézet álláspontja szerint az alacsony sávszélességigényű térhatású hang Európában a DAB-technológia, az Egyesült Államokban pedig HD-rádiózás szerves része lehet, ezzel új löketet adva a digitális rádiózás lassú térhódításának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról