Szerző: Bizó Dániel

2008. szeptember 8. 17:06

Előretört a Sun a külső lemezes tárolók piacán

Lendületesen bővült a külső lemezes tárolóegységek piaca a második negyedévben, jelenti a Gartner. A piacot továbbra is az EMC vezeti toronymagasan, ugyanakkor a növekedés egy nagy részét nem az éllovas vállalatok, hanem a kisebb szereplők rakták össze.

[HWSW] Lendületesen bővült a külső lemezes tárolóegységek piaca a második negyedévben, jelenti a Gartner. A piacot továbbra is az EMC vezeti toronymagasan, ugyanakkor a növekedés egy nagy részét nem az éllovas vállalatok, hanem a kisebb szereplők rakták össze.

Az év második három hónapjában 4,5 milliárd dollárt tett ki a külső vezérlésű lemezes tárolóeszközök piaca, becsli a Gartner. Az EMC továbbra is magabiztosan őrzi fölényét, bár 16 százalékos növekedésével némileg vesztett piacrészesedéséből, mely fél százalékponttal 24,3 százalékra olvadt így -- átlépte azonban az 1 milliárd dolláros negyedéves árbevétel lélektani határát. A második helyet ismét az IBM szerezte meg, 14,9 százalékos növekedéssel 14,1 százalékos részesedést hasítva ki, míg a harmadik HP gyakorlatilag stagnált, így 1,8 ponttal 11,8 százalékra esett vissza.

Az EMC eszközeit saját márkaneve alatt, valamint az Equallogic felvásárlásával saját termékeket is értékesítő negyedik Dell majdnem tudta tartani a lépést a piaci ütemmel, 18,3 százalékos növekedésével gyorsabban bővült forgalma mint a dobogós helyezetteké, 9 százalékával az ötödik, az egyébként a HP és Sun Microsystems számára is beszállító Hitachi Data Systems előtt vezet, mely a piac 8,5 százalékát szerezte meg. A vezető gyártók közül a Sun Microsystems produkálta a legnagyobb növekedést, árbevételének egy év alatt 34,7 százalékos duzzadását a StorageTek 2000, 6000 és 9000 sorozatok szereplésének köszönheti. A Sun ezzel a mutatvánnyal továbbra is hetedik azonban, a hatodik a NetApp, mely 8 százalékra tornázta fel magát.

A Fujitsu/Fujitsu Siemens teret vesztett, és a piac kevesebb mint 2 százalékát szerezte meg. A kisebb vállalatok ugyanakkor 38,5 százalékos növekedésükkel mintegy 200 millió dollárral bővítették a piacot, és 15,8 százalékot szereztek meg -- megfordítva a legnagyobb 8 uralta a piac 84,2 százalékát. Regionális bontásban érdekes módon Japán mutatta a legnagyobb, 38,7 százalékos növekedést, a szigetországot Latin-Amerika és az EMEA szuperrégió követte rendre 25,2 és 22,3 százalékkal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról