Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 12. 08:53

Kipróbáltuk: Microsoft Photosynth - fotóalbum három dimenzióban

A turizmussal kapcsolatos fejlesztések közé sorolják a Microsoft legújabb szolgáltatását, a Photosynth-et, de akár ingatlanosok és pedagógusok is felkaphatják a fejüket a normál fotókból háromdimenziós teret létrehozó webes szolgáltatásra. Nem utolsósorban pedig egyszerűen cool és szórakoztató.

[HWSW] A turizmussal kapcsolatos fejlesztések közé sorolják a Microsoft legújabb szolgáltatását, a Photosynth-et, de akár ingatlanosok és pedagógusok is felkaphatják a fejüket a normál fotókból háromdimenziós teret létrehozó webes szolgáltatásra. Nem utolsósorban pedig egyszerűen cool és szórakoztató.

Hogy működik?

A Microsoft Live Labs és a Washingtoni Egyetem közös fejlesztéseként látott napvilágot a képmegosztó szolgáltatás, ami a feltöltendő (egybefüggő) fotósorozat elemzése után egy háromdimenziós pontfelhőt rajzol a kinyert információk alapján, majd a referenciapontok segítségével a kétdimenziós képeket elhelyezi a modellen belül. Soha nem látott átfogású panorámaképek mellett belső- vagy külső terek teljes 360 fokos modelljét elő lehet állítani, egy körbefényképezett tárgyat körül lehet járni, amennyiben a feldolgozott felületek valamelyikéről közelebbi, részletesebb felvétel is készült, azt is képes beilleszteni.


Photosynth főoldal

A Photosynth használatához, legyen az csupán a feltöltött kompozíciók nézegetése vagy új "synthek" létrehozása, le kell tölteni a szoftverét, mely egy böngészőbe beépülő modulból és az asztali alkalmazásból áll. A feltöltéshez a szolgáltatás weboldalán kell bejelentkezni a Microsoft univerzális Live ID-jével. Ezzel Magyarországon biztosan nem lesz probléma, hisz a legtöbb internetező itthon rendelkezik Live Messenger azonosítóval, ami szintén Live ID-alapú. Az asztali szoftver a végletekig egyszerű: egy új synth létrehozását kezdeményezve csupán a képfájlokat kell kiválasztani, beállítani a kívánt szerzői jogokat, a többit a program önmaga végzi.

A technológia két fontos részből áll, az elemzésből, illetve a háromdimenziós megjelenítésből. Az előbbi a felhasználó számítógépén zajlik, így ennek sebessége nagyban függ a számítógép teljesítményétől is. A program minden képet megvizsgál és érdekes, felismerhető pontokat keres rajtuk. Sarkokat, markáns tárgyakat, kereteket, az ajtón kilincset, jellemző formákat kell lelnie, hogy a következő lépésben képes legyen összepárosítani a pontokat. Ezen pontok az egyes képeken egymáshoz viszonyított helyzete alapján készül el a háromdimenziós pontfelhő. Számítanak a szögek, a távolság és a torzulás is. Az eljárás egyébként nem újdonság, a fotogrammetria, mint tudomány jó ideje használ kétdimenziós fotósorozatokat, hogy meghatározhassák tágyak, épületek valós kiterjedését.

Ez a kalkulációs folyamat masszívan erőforrásigényes, jóllehet minden képsorozat esetén csak egyszer kell türelmesen végigvárni a számításokat. Éppen emiatt ezeket a nem a Microsoft szerverei végzik, hanem minden felhasználó a saját gépével oldatja meg a feladványt, legalább értelmet nyernek a többmagos, nagyteljesítményű processzorok a hétköznapokban is. A következő lépés a feltöltés: miután felkerül a pontfelhő és a hozzá tartozó képek és indexek, a Photosynth weboldalán publikusan megtekinthetőek a térbeli galériák. A feltöltés után ezek nem módosíthatóak, tehát nem lehetséges újabb részleteket tartalmazó képeket hozzáadni egy létező albumhoz, csak úgy, ha az eredetit töröljük, újraválogatjuk a képeket és ismét létrehozzuk.


A megjelenítéshez a Microsoft által 2006 januárjában megvásárolt Seadragon technológiát használja fel a szolgáltatás, amivel lehetségessé válik nagyfelbontású fényképek zoomolása, forgatása anélkül, hogy előtte a képeket le kellene tölteni a felhasználó számítógépére. Egy album betöltődése után egy kiinduló kép előtt találja magát az érdeklődő, ami nem feltétlenül egyetlen kép, hanem akár több átfedéssel készült "nézet".

Hogyan használható?

Innentől kezdve az egér segítségével szabadon lehet haladni, forogni a virtuális térben, a fotókat meg lehet tekinteni bármilyen szögből, rá lehet közelíteni az apró részletekre is, amennyiben megfelelő felbontású az alapanyag. A navigáció, kezelés kulcsa, hogy a kurzort mozgatva látjuk, hogy a létrehozott térben hol vannak az egyes képek szélei, s átkattintva ezekre újabb perspektívákra lehet váltani. Megtanulni nem, csak ráérezni lehet némi bolyongás után, de egyelőre a mozgatás nem csúcspontja a szolgáltatásnak, főleg, ha többszörös átfedések vannak, és nagyon különböző nézetek találkoznak.

A kezelés ugyan egyszerű szabályokon nyugszik, mégsem ideális még teljesen hétköznapi használatra. Sajnos ugyanez igaz az albumok készítésére is. A nyaralásról készült fotókat hiába töltjük fel, az eredményhez ide dedikált, tudatosan fotózott sorozatok kellenek, ami szinte kizárja a hobbifelhasználókat. Egy jó panorámához nyaralás közben is lőhet valaki 9-12 képet véletlenül, de ha egy görög falu szűk utcácskáinak hangulatát szeretné valaki átadni, akkor ahhoz ott helyben kell gondolkodni, egészen addig, amíg meg nem nyílik ugyanennek a szolgáltatásnak a közösségi változata.


Fotók: Bagó Dániel -- Modell: Nemes Katalin

Tesztünk során kiderült, hogy a Photosynth tanulási görbéje igen meredek és magasan van a vége. A túl kevés kép esetén hiányos lesz az album, megszakad a tér, ha túl sok van, akkor pedig sűrűvé válik és nehezen navigálható. A legegyszerűbb eset, mikor egy helyben állva körbefotózza valaki a belátható teret, mintha tapétázna, ekkor egy körpanorámát tudunk elkészíteni. Ha több pontról fotózunk, végigpásztázva a felületeket, akkor nyerünk körbejárható teret.

Ilyen például a cikkben fentebb mellékelt album, melyet a Jókai téren készítettünk. Jól látszik, hogy a falfelületeket precízen csatolja egymáshoz az algoritmus, a középen álló lányról készült közeli képek viszont sokszor megzavarták a rendszert. A nyújtott, torzított hátterekkel együtt az ő alakja is belekerült az összemosásba, így gyakran többszörözve szerepel egyes nézeteknél. Ez az album 8 pontból a középpont felé pásztázva (fel, le, balra, jobbra, középre) készített képeket, illetve a középpontból kifelé fotózott képeket is tartalmaz. Ez némileg zavarossá teszi az albumot, de a cél a tesztelés volt, ebben pedig minden variáció megtalálható egy kis ügyességgel.


Amennyiben az algoritmus érzékeli egy objektumról, hogy több képen különböző oldalról is készült róla felvétel, akkor egy gyűrű jelenik meg felette a keret helyett, amire klikkelve a tárgy körbejárható. A léptékek részletessége pedig természetesen attól függ, hogy hány kép készült. A dinamikus keretek/gyűrűk mellett a kép szélein mindig látható, hogy mely irányokba lehet továbbhaladni, illetve a jobb felső sarokban lévő néhány gomb segítségével elindítható egy automata vetítés, ami szisztematikusan körbevetíti a térbe rendezett képeket. Válthatunk manuálisan is a nézetek között, amivel előhívhatóak az izolált képek is, illetve síkban is megnézhetőek a képek szépen egymás után, térhatás nélkül. Letölteni viszont nem lehet a képeket, mint a Picasáról, a 2D nézet inkább hasonlít a Képes Krónika Silverlighttal megtámogatott változatához.

Mit hozhat a jövő?

A szolgáltatás egyelőre fejlődő stádiumban van, nem elképzelhetetlen, hogy akár néhány hetente ugrik valamennyit, de ebben a formában még kissé megkérdőjelezhető a hasznossága. Be lehet ágyazni az elkészült albumokat, ami egy lakáshirdetésnél vagy egy élménybeszámolónál exkluzív lehet. Amennyiben viszont nem integrálódik egyéb szolgáltatásokba legalább olyan simulékonyan, ahogy a beválogatott képek illeszkednek benne össze, akkor könnyedén válhat játékszerré.

A Microsoft Virtual Earth projektjébe tökéletesen illeszkedik, s az integráció folyamatát megerősítendő, Szűcs Julianna, a Microsoft Magyarország PR managere kérdésünkre elmondta, hogy "a lelkes felhasználókat kiszolgálandó a jelenlegi oldal is fennmarad, de szorosan együtt dolgozunk a Virtual Earth-beli kollégáinkkal, részletekkel viszont csak később szolgálhatunk." Az Egyesült Államok egyes városainál a Microsoft Virtual Earth-ön belül működik a "madártávlat" nevű funkció, ami részletes, nagyfelbontású fotókkal egészíti ki a térképet, illetve a modellezett épületeket. Jelenleg ezek légifotók, de az elv és a kezelés megegyezik a Photosynth-tel, így csak idő kérdése, hogy mikor mosódik össze a két szolgáltatás.

Emellett valóban van helye oktatásban, turizmusszervezésben, ingatlannal foglalkozó területeken is, de a Microsoft közlése szerint a közösségi, úgynevezett "synth linking" megvalósulása is várható, ahol egymástól függetlenül készült sorozatok legmegfelelőbb elemeiből épül majd fel egy tökéletes tér. Szűcs Julianna ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy most kezdett el a Microsoft dolgozni ezen, a megjelenési időpontot éppen ezért még nem tudják megjósolni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról