Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 5. 12:35

AMD: új energiatakarékos processzorok és csúszás az új gyártástechnológia bevezetésével

[DigiTimes/HWSW] Kettő új, energiatakarékos asztali számítógépekbe építhető processzort kínál novembertől OEM-partnereinek az AMD, ezzel együtt jövőre csúszhat a cég első 45 nanométeres asztali processzorainak piaci premierje -- írja a DigiTimes gyártói forrásokra hivatkozva. Utóbbi információt a HWSW magát megnevezni nem kívánó forrása is megerősítette.

[DigiTimes/HWSW] Kettő új, energiatakarékos asztali számítógépekbe építhető processzort kínál novembertől OEM-partnereinek az AMD, ezzel együtt jövőre csúszhat a cég első 45 nanométeres asztali processzorainak piaci premierje -- írja a DigiTimes gyártói forrásokra hivatkozva. Utóbbi információt a HWSW magát megnevezni nem kívánó forrása is megerősítette.

Novemberben két új, elsősorban kisméretű, kis teljesítményigényű feladatokra szánt energiatakarékos számítógépekbe szánt processzort vezet be OEM-kínálatába az AMD: az Athlon 2650e és az Athlon X2 3250e a cég UVC (Ultra-Value Client) megoldásokhoz fejlesztett termékkínálatát bővíti. A 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő processzorok órajele alig tér el egymástól: az Athlon 2650e 1,6, míg a kétmagos Athlon X2 3250e 1,5 gigahertzen ketyeg majd. A chipek áramfogyasztását a lehetőségekhez mérten igyekezett a minimálisra szorítani a gyártó, a két típus TDP-je így rendre 15 és 22 watt lesz.

A processzorgyártó elsőként az Acer, az Asustek és a Shuttle számára szállítja az új energiatakarékos processzorokat -- az ezekre épülő számítógépek decemberben kerülhetnek a boltokba. Kiszivárgott információk szerint ugyanebben az időpontban kerülhet forgalomba az AMD-nél egy új, csúcskategóriás asztali processzor a végfelhasználóknak szánt Black Edition termékcsaládban, ennek paraméterei azonban egyelőre nem ismertek. A két energiatakarékos chip érkezése előtt -- a tervek szerint még októberben -- egy újabb hárommagos Phenom X3 processzor is feltűnhet az AMD termékportfóliójában: a Phenom X3 8850 2,5 GHz-en jár majd, TDP-je 65 watt lesz.

A tajvani lap forrásai szerint a második számú processzorgyártónál mindezek mellett csúszik a 45 nanométeres gyártástechnológia bevezetése, így az eredetileg év végére ígért négymagos Deneb processzorok szállítása legjobb esetben csak jövő januárban kezdődhet.

A késlekedés érzékenyen érintheti az AMD-t, mely rendkívül feszített tempóban igyekszik piacra dobni az új processzorokat -- az első szilícium január elején született meg, és július közepén már a kereskedelmi tömegtermelés beindítását tervezte a vállalat, miközben a próbagyártás már a félév vége előtt beindult, árulta el korábban Dirk Meyer frissen kinevezett elnök-vezérigazgató. "Sínen vagyunk a 45 nanométeres tervünkkel [...] Valójában az előző negyedév végén elindítottuk a termelést és haladunk a felé, hogy a negyedik negyedév elején elkezdjük a kereskedelmi szállításokat" -- nyilatkozta Meyer a nyáron.

Az Opteronokba szánt Shanghait, és asztali Phenom-változatát, a Denebet a hannoveri CeBIT-en demózta először a vállalat, a chipek prototípusai már hónapok óta a partnereknél vannak. A szállítás csúszásának pontos okáról egyelőre semmit nem lehet tudni, a gyártó akárcsak ezt, úgy az új termékekkel kapcsolatos pletykákat sem kommentálta.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról