Szerző: Bányai György

2008. szeptember 5. 11:41

Szivárognak a hírek a Sony full-frame képérzékelővel szerelt DSLR-vázáról

Egy dán fotósmagazin egyoldalas Sony hirdetésén látható a gyártó közelgő tükörreflexes fényképezőgép-váza, mely közel 25 megapixeles teljes méretű képérzékelőt tartalmaz.

[HWSW] Egy dán fotósmagazin egyoldalas Sony hirdetésén látható a gyártó közelgő tükörreflexes fényképezőgép-váza, mely közel 25 megapixeles teljes méretű képérzékelőt tartalmaz.

Azt már hónapok óta tudjuk, hogy a Sony full frame képérzékelővel szerelt fényképezőgép váz fejlesztésébe fogott, mellyel a kevés résztvevős piacra szeretne betörni. Az A900 24,8 megapixeles Exmor CMOS-szenzora a gyártó saját fejlesztése, a segítségével elkészült fotók 24,6 megapixelnyi képinformációt tartalmazhatnak. A képérzékelő teljes méretű, azaz fizikai méretei közel azonosak a hagyományos, 35 milliméteres filmkockáéval. Az új, szenzoreltolás elvén működő Super Steady Shot rázkódásvédelemmel megtámogatott képérzékelőből érkező jeleket a gyártó saját Bionz képfeldolgozó processzorának testreszabott változata dolgozza fel, pontosabban ezekből kettő. A váz 921 ezer képpontos, három hüvelykes kijelzővel rendelkezik, mely élőkép-üzemmód esetén is használható.

A Sony új CMOS képérzékelő lapkájának fizikai mérete 24x36 milliméter, a felbontása pedig 24,81 megapixel. A szenzor sebességével kapcsolatban másodpercenként kimagasló, 6,3 (teljes, 24,81 megapixel felbontású) kép kiolvasásának képességét említette a fejlesztőrészleg képviselője. Az összehasonlítás kedvéért a Canon zászlóshajója, a 21,1 megapixeles EOS DS Mark III a teljes méretű képérzékelőjének jeleit 5 képkocka sebességgel képes kiolvasni.


A Sony felbuzdulva a tükörreflexes Alpha modellsorának sikerein a középmezőnybe illő kameráin az A900 modellel mutat majd túl. Az A900 a Nikon és Canon által kínált profi készülékek kategóriájába illeszkedik, a Sony reményei szerint ezektől a cégektől rabolhat el vevőket egy új gép vásárlásakor. A váz a szeptember végén nyitó Photokina rendezvény egyik sztárja lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról