:

Szerző: Koi Tamás

2008. szeptember 3. 17:17

Jövőre visszatérhet az FX sorozat az AMD processzorkínálatába

[X-bit labs/HWSW] Lapértesülések szerint visszatérhetnek az AMD kínálatába az FX jelzéssel ellátott, csúcstelejesítményű asztali processzorok, kérdéses ugyanakkor, hogy a termékcsalád újra a régi fényében tündökölhet majd az Intel hasonló szegmensbe szánt megoldásainak árnyékában.

[X-bit labs/HWSW] Lapértesülések szerint visszatérhetnek az AMD kínálatába az FX jelzéssel ellátott, csúcstelejesítményű asztali processzorok, kérdéses ugyanakkor, hogy a termékcsalád újra a régi fényében tündökölhet majd az Intel hasonló szegmensbe szánt megoldásainak árnyékában.

Meg nem nevezett források szerint a jövő év derekán kerülhetnek forgalomba az AMD 45 nanométeres csíkszélességű, Deneb FX kódjelű processzorai, melyek a második számú processzorgyártó asztali PC-kbe szánt kínálatának vezérvonalát adhatják majd. Az új processzorról, vagy processzorokról eddig vajmi kevés információ látott napvilágot -- mindössze annyi tűnik biztosnak, hogy a négymagos chipek felépítése alapvetően a többi Phenomra hajaz majd, azaz a processzoroknak megosztott harmadszintű gyorsítótára és magonként dedikált másodszintű gyorsítótára lenne, memóriavezérlőjük pedig kezelné az 1066 MHz-es DDR2 és 1333 MHz-es DDR3-memóriákat.

Az AM3 foglalatba illő Deneb FX példányok órajeléről egyelőre semmit nem lehet tudni, az első, 45 nanométeres négymagos asztali processzorok ugyanakkor 2,8 és 3 GHz-ről indulnak majd -- az FX jelzésű példányok ennél minden bizonnyal gyorsabbak lesznek.

Az AMD asztaliprocesszor-válsztékának jelenlegi legerősebb típusa a július elsején debütált Phenom X4 9950 Black Edition, mely a nagyjából négy százalékkal megnövelt, 2,6 GHz-es órajelével a korábbi csúcsnak számító, 2,5 GHz-es X4 9850 Black Editiont taszította le a trónról. A chip fogyasztása a magasabb órajelért cserébe 12 százalékkal nőtt, a lapka TDP-je így 140 watt lett. Az új csúcsmodell rendkívül magas fogyasztási mutatója azt sejteti, hogy a jelenlegi gyártástechnológia alkalmazásával ez a változat nem skálázható sokkal tovább.

A Black Edition márkajelzésű processzoroknál az órajel paraméterezéséhez használt szorzó szabadon állítható, így a tuningosok egy olyan CPU-t kapnak a kezükbe, mellyel a rendszerben rejlő lehetőségek a lehető legtágabb keretek közt aknázhatók ki. Az AMD Phenom X4 9950 Black Edition jelenlegi listaára 235 dollár, ami jóval kevesebb a cég virágkorában piacra került Athlon 64 FX-ek gyakran ezer dollárt közelítő áránál.

Az első Athlon 64 FX CPU-k 2003-ban kerültek piacra, és elsősorban teljesítményigényes alkalmazásokat futtató, csúcsteljesítményre vágyó felhasználók vették őket. A termékvonal utolsó hírmondója 2006-ban jelent meg, az AMD utolsó próbálkozásaként a Quad FX platform részeként próbálta eladni ezeket a processzorokat (itt már valójában Socket F kivitelű Opteronokról volt szó).

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról