Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 3. 11:53

Kipróbáltuk: Google Chrome - Szép, gyors, okos

Tegnap este történelminek is nevezhető pillanatot élhetett át az internet, a keresőóriás Google, számos szolgáltatás és alkalmazás után egy teljes értékű böngészőt mutatott be. Szerkesztőségünk azon nyomban alapos tesztnek vetette alá a még béta állapotú programot. Az eredmény vegyes, de egy 0.2-es verziószámot viselő szoftverhez képest lenyűgöző.

[HWSW] Tegnap este történelminek is nevezhető pillanatot élhetett át az internet, a keresőóriás Google, számos szolgáltatás és alkalmazás után egy teljes értékű böngészőt mutatott be. Szerkesztőségünk azon nyomban alapos tesztnek vetette alá a még béta állapotú programot. Az eredmény vegyes, de egy 0.2-es verziószámot viselő szoftverhez képest lenyűgöző.

Google gőzhenger

Böngészőből meglehetősen sok, talán túl sok is van a manapság piacon. A Chrome bejelentése így nem a szoftver jellegéből adódóan kelt óriási hírértéket, hanem amiatt, hogy azt az online szegmens legmeghatározóbb szolgáltatója indította útjára. Egyesek szerint a böngésző egy operációs rendszer csírája is egyben, bár a Google gyakorlata azt mutatja, hogy operációs rendszert nem, platformfüggetlen, gyors, de mégis komplex böngészőt érdemes kiadni, hiszen az átlagos számítógéphasználó számára szükséges funkciók majdnem teljes egészét képesek böngészőablakon keresztül is prezentálni.

[+] Chrome: A képregényhős megérkezett

A Google a fejlesztéseket finanszírozandó már korábban is komoly összegekkel támogatta a Mozilla Alapítványt, így nem meglepő, hogy a most bemutatott böngészőben is találunk tőlük származó modulokat. Bár a motor alapjait az Apple WebKitből/Safariból fejlesztették tovább, átvettek JavaScript modulokat a Sun műhelyéből, illetve más komponenseket kisebb cégek vagy fejlesztők boszorkánykonyhájából. A teljes listát a Google ezen a weboldalon tette közzé. A Chrome egyik kiemelendő komponense a teljesen újragondolt JavaScript motor, melyet talán nem véletlenül V8-nak kereszteltek el, ezzel is arra utalva, hogy a böngésző teljesítménye jelentősen javul a konkurens megoldásokhoz képest. A hamarosan érkező IE8-hoz hasonlóan itt is lehetőség van elrejtőzni a látogató adatait begyűjtő szkriptek elől, csak itt a titkolózó módot Inkognítónak hívják, funkciója viszont megegyezik az IE8 InPrivate módjával.

Könnyen megszerethető

A telepítés egy gyors letöltés után pillanatok alatt zajlik le, majd azonnal felajánlja s korábbi böngészőnkből az összes beállítás, előzmény, könyvjelző és jelszó átmentését. Egyelőre ezt Firefox és Internet Explorer böngészőkből működik az importálás, az Opera nem támogatott, Mac-es, Linuxos böngészők pedig egyelőre nem jöhetnek szóba, hiszen a béta kizárólag Windows platformra jelent meg.


Szép, gyors és teszi a dolgát

Indítás után azonnal feltűnik a böngésző megdöbbentő reakcióideje. Ezt nem lehet túlragozni, a legtöbb weboldal (megfelelő internetkapcsolat esetén) egy szempillantás alatt töltődik be. Amennyiben késlekedés van, akkor is egy ideig az előző képet látjuk és egyben jelenik meg a teljes lap, hasonlóan a Firefoxhoz, de ellentétben a 7-es Internet Explorerrel. A Chrome-ot csak úgy lehet lelassítani, ha ész nélkül nyitunk meg különböző oldalakat, illetve egyelőre gyenge pontja a böngészőnek a Shockwave Flash, ami a Firefoxban lévő Adobe beépülő modulnál jóval több memóriát használ fel.

Aki szeretné alaposabban tanulmányozni, hogy a folyamatok mennyi erőforrást igényelnek, annak örömteli hír, hogy a böngésző kapott egy saját feladatkezelőt, ahol a szálakat külön követhetjük figyelemmel tekintettel a memóriafelhasználásra, processzoridőre, illetve az aktuális adatforgalom sebességére. Ez utóbbi főleg az adatforgalmi korlátos internetcsomagok használatakor jön jól, hiszen pillanatok alatt lebuknak a feleslegesen kommunikáló oldalak.

Memóriaéhség

Egy szűz indítást követően a béta Chrome szinte azonos mennyiségű memóriát -- 24 megabájtot -- foglal le, mint a Firefox 3.0.1 anélkül, hogy bármilyen oldalt betöltenénk. A HWSW főoldalát betöltve ez a szám a FF esetén 36, míg a Chrome-nál 43 megabájtra ugrik, de szinte minden mérésben igaz, hogy a Chrome többet kér a közösből, mint a már jól optimalizált Firefox. Más, erőforrásigényes oldalaknál, mint a Last.fm (FF:43;Ch:49) vagy az iWiW (FF:54;Ch:56) is hasonló eredményhez jutottunk, míg 7-8 hasonló oldal egyidejű betöltésekor már 230/135 megabájt volt ugyanez az arány. A Chrome előnye viszont a külön szálon kezelt tabokban rejlik, hiszen míg a Firefox a fent említett oldalak bezárása után is több mint 100 megabájtot tartott a RAM-ban, addig a Chrome gond nélkül visszatért az eredeti 24-es értékre. (A tesztrendszer: C2D, 3 GB RAM, Windows XP SP3, teljesen csupasz Firefox 3.0.1 és a Chrome 0.2)


Sokat fogyaszt, de okosan

A kezelőfelületet egy 0.2-es verzióban még kissé korai értékelni, de az egérrel húzgálható böngészőfülek, a letisztult dizájn, a nem csicsás, de animált megoldások, mind nagyon modernnek és funkcionálisnak hatnak. Kiegészítők, skinek, egyelőre értelemszerűen nem érhetők el a Chrome-hoz, de ez a későbbiekben bizonyára változni fog. A Chrome egyelőre sajnos nem kezeli az RSS feedeket sem, illetve számos JavaScriptet használó oldal még hibásan jelenik meg, a nem teljesen szabványos kódok rosszul futnak le. Ezt a böngészőn belüli egyik menüponton keresztül lehet jelenteni a fejlesztőknek.

Kényelmes újítások

Érdekes megoldás még a nyitólap/üres lap, ami semmi komoly újdonságot nem hoz, csupán vizuálissá teszi a böngészőkben eddig is meglévő információkat. Egy új fület nyitva ugyanis egy 9 elemű táblázat tárul elénk a leggyakrabban látogatott oldalainkkal: Link, kiskép és lehetőség a teljes előzmények megjelenítésére. Mellette a nemrégiben bezárt oldalak linkje és természetesen egy Google kereső. Kissé abszurd helyzetet teremtve a böngésző az első induláskor nagyon udvariasan megkérdezte, hogy lehet-e a Google az alapértelmezett kereső vagy sem. Erre rábólintva a címsor a továbbiakban Google keresősávként is funkcionál.

A Chrome bétaként is megállja a helyét, akkor is ha vannak még hibák és hiányosságok, a Google álma, miszerint a web egy minden igényt kiszolgáló platformmá válik, ezzel ismét egy lépéssel közelebb került. A programot egyszerűsége és nagyszerűsége miatt elsősorban az átlagos internetezőknek ajánljuk. Azoknak, akiknek nincsenek speciális igényeik, nem szükséges kiegészítőket használniuk, ugyanakkor egyszerűen és kényelmesen szeretnének bolyongani a világhálón. Nemes gesztus a fejlesztők részéről, hogy a Chrom már a kezdetek kezdetén is elérhető különböző nyelveken, így többek közt magyarul is.

Véleményed van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról