Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 2. 17:14

India megöli a CAPTCHA-t

[ZDNET Blog/HWSW] Az idei esztendő messze nem volt már eddig sem a CAPTCHA-alapú spamszűrő rendszerek éve, a helyzet pedig fokozatosan romlik. A Google Gmail CAPTCHA rendszerét februárban, a Hotmailhét pedig áprilisban törték fel, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A fejlesztők egy lépés előnye lassan teljesen elvész.

[ZDNET Blog/HWSW] Az idei esztendő messze nem volt már eddig sem a CAPTCHA-alapú spamszűrő rendszerek éve, a helyzet pedig fokozatosan romlik. A Google Gmail CAPTCHA rendszerét februárban, a Hotmailhét pedig áprilisban törték fel, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A fejlesztők egy lépés előnye lassan teljesen elvész.

A CAPTCHA (Completely Automatic Public Turing Test to Tell Computers and Humans Apart -- azaz teljesen automata nyilvános turing-teszt a számítógépek és emberek megkülönböztetésére) korábban a leghatékonyabb módszernek bizonyult az olyan, regisztrációt igénylő oldalakat célzó szkriptek, programok kiszűrésére, melyek tömegesen szerettek volna hozzáférést szerezni az adott szolgáltatáshoz, többnyire spam terjesztési céllal.

Az idő múlásával azonban a legbonyolultabb CAPTCHA is kikerülhetővé vált, az egyre komplexebb megoldások pedig inkább a felhasználók előtt álló kihívást növelték, nem a biztonságot. A kutatók a szöveges feladványokat képekkel cserélték le, amivel a botnet alapon működő töréseknek gátat szabtak, de a cracker csoportok már ezen is túlléptek és emberi erőforrásokat vetnek be a védelmek kijátszására.

India lenyomja a CAPTCHA-t

Az egyik ismert módszer a CAPTCHA-feladvány kiemelése eredeti környezetéből, majd egy ingyenes pornó- vagy kalózszájt elejére illesztik be. A pornó vagy warez oldalra belépni kívánó felhasználók megoldják a feladványt, beengedik őket az oldalra, míg egyben az eredeti célpont kapuit is kinyittatták. Ami ennél jóval érdekesebb, az a ZDNet újságírójának, Dancho Danchevnek a riportja azzal kapcsolatban, hogy a CAPTCHA-törés Indiában egy működő üzleti modellé nőtte ki magát.

Danchev szerint lehetetlen kibogozni azt a vállalati hálózatot, melyben a CAPTCHA-törők vagy ahogy arrafelé hívják "megoldók" összeszerveződtek, de a leggyakoribb az, hogy a nagyobb cégek kis szatelliteknek adják ki "farmmunkában" a tevékenységet. Mindenesetre az erre szakosodott "iparág" robbanásszerű növekedésbe kezdett. A tényfeltáró riport szerint annyira felkapott lett a terület, hogy a munkások többet keresnek ezzel, mint a legális adatrögzítő állásokkal.

Ezer feltört feladvány után 1-2 amerikai dollár a fizettség, ami az ottani mércével mérve versenyképesnek számít. Az indiai munkások legalább annyira elhivatottak, mint az MMORPG játékok farvizén evező úgynevezett "aranyfarmerek", akik virtuális játékaranyat termelnek a lusta játékosok számára igazi, ropogós amerikai dollárért cserébe. A rutinos munkásoknak egy feladvány begépelése és továbbküldése nem vesz igénybe másodperceknél többet, így a kisebb garázsvállalkozások is képesek napi 25-50 000 CAPTCHA-törést megcsinálni, a nagyobbra hízott vállalkozások pedig napi egy millió feletti felismerést is képesek vállalni.

A bevételt ugyan a nagyságrend határozza meg, a legkritikusabb szempont mégis a reakcióidő. A védelmek miatt a CAPTCHA-törők célja a késések, csúszások minimalizálása. Az egyik cég például azt állítja magáról, hogy egy MySpace CAPTCHA átlagosan kevesebb, mint 20 másodperc alatt készen van az eredeti oldal betöltődése után. A lassulás oka pedig többnyire nem a feldolgozás oldalán keresendő, hanem maga az eredeti oldal töltődik be lassan, ha nem éppen hibaüzetet dob vissza. Indiának ugyan van több masszív összekötő gerincvonala az európai és amerikai kontinensekre, de az IT- és helpdeskes kiszervezések, illetve az ehhez hasonló tömeges alkalmazások miatt gyakran lassul be az indiai hálózatokon a web elérése. Ez természetesen nem akadályozza meg őket, hogy végezzék a dolgukat, mindössze rontja kissé a teljesítményüket.

A kifogyhatatlan emberi erőforrásoknak és a fejlett informatikának köszönhetően India újabb területet talált magának, ahol csapást mér a informatikai szektorra. A szöveges és vizuális CAPTCHA a riport szerzője szerint még nem biztos, hogy halott ügy, de azok a vállalatok, akik erre a megoldásra bízzák a spammentességüket, kezdhetnek aggódni. A szakma minden kreativitását bevetve húzza az időt, de a jövőben láthatóan egyre kevésbé lehet a jelenlegi eszközökre építeni. A jövőben is kényszerű feladat marad az ember és gép megkülönböztetése, így a kutatóknak hamarosan elő kell rukkolnia valamilyen robosztusabb megoldással, mely immár nemcsak az egyre inteligensebb gépeket, de a CAPTCHA-törő farmokat is ellehetetleníti.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról