:

Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 2. 12:03

Google Chrome: böngészőt fejleszt a keresőóriás

Chrome néven saját böngésző fejlesztésén munkálkodik a Google, ami a hivatalos bejelentés előtt egy nappal szivárgott ki a webre. Az új szoftver bétája mától érhető el, illetve a Google közzétett egy humoros hangvételű képregényt is, mely bemutatja, miben más a Chrome, mint az eddigi megoldások.

[HWSW] Chrome néven saját böngésző fejlesztésén munkálkodik a Google, ami a hivatalos bejelentés előtt egy nappal szivárgott ki a webre. Az új szoftver bétája mától érhető el, illetve a Google közzétett egy humoros hangvételű képregényt is, mely bemutatja, miben más a Chrome, mint az eddigi megoldások.

A 100 országban elérhetővé tett, hétfőn "véletlenül" bejelentett, mától letölthető böngésző az Android mobil platformhoz hasonlóan nyílt forráskódú megoldás. A Chrome igazi újdonságként hat a Firefox-IE8-Opera mezőnyben, legnagyobb vívmánya pedig mélyen a kódban rejlik: a böngészőfüleket (tab) teljesen izoláltan kezeli egymástól, megakadályozva így az egész böngésző összeomlását vagy lassulását egy hibás szájt miatt. Emellett egy egészen új, sokkal hatékonyabb JavaScript-motor is része a programnak, valamint a Google oldalainak letisztultsága, minimalizmusa köszön vissza a böngésző felületén is.

[+] Google Chrome képregény elejétől a végéig

A Google sikeresen titokban tartotta ezt a projektet egészen tegnapig, amikor is különböző blogokon futótűzként terjedt el az a 38 oldalas képregény, mely a Google Chrome alapötletét, céljait, elérhető funkcióit, a kihívásokat és újszerű megoldásait mutatja be. A legnagyobb durranás a fent említett izolált böngészőfül, azaz minden egyes böngészési szál elkülönül egymástól, mely megakadályozza, hogy egy-egy oldal hibája miatt az egész böngésző összeomoljon, plusz ezzel fejlettebb védelmet is kínál a rosszindulatú kódot tartalmazó weblapok ellen.

Sok megnyitott fül idővel egyre több és több memóriát emészt fel, ha ezért a böngésző lelassul, a felhasználó természetes reakciója, hogy elkezdi módszeresen bezárni a böngészőfüleket. A Chrome ezt kiküszöbölendő külön kezel minden szálat, így az erőforrások könnyebben felszabaduíthatók a Google szerint. A Chrome-ba épített feladatkezelő segítségével a felhasználó bármikor ellenőrizheti, hogy melyik weboldal foglalja a legtöbb memóriát, melyik generálja a legnagyobb adatforgalmat és melyik használja a legtöbb processzoridőt.

Az új böngésző egy másik, AJAX-os kódot intenzíven használó webes alkalmazásai számára különösen fontos eleme, a korábbiaknál jóval erősebb JavaScript-motor, ami lehetővé teszi olyan webes szolgáltatások elfogadható teljesítményű futtatását, amit ma egy böngészőn belül talán el sem tudnánk képzelni. Teszi ezt ráadásul nyílt forráskódú kezdeményezésként, ami a funkcionalitás színesedését és a gyors terjedést teheti lehetővé. A fejlesztések során felhasználtak modulokat a Mozilla Firefoxból, az Apple WebKitből, illetve más programokból. Ezzel együtt nem szabad elfelejteni, hogy a Google és a Mozilla között komoly pénzügyi összefonódások is vannak -- a Google finanszírozza a Mozilla fejlesztéseinek egy részét --, melyet épp a napokban hosszabbítottak meg 2011-ig -- derül ki Mitchell Baker, a Mozilla Alapítvány elnökének blogjából.

Linus Upson blogbejegyzése szerint ez a bejelentés csupán a kezdet, hisz a Google Chrome még nagyon messze van a kész állapottól. A ma elérhetővé váló béta verzió egyelőre csak Windows platformra érhető el, célja pedig csupán annyi, hogy a fejlesztők egy szélesebb plénum előtt vitassák meg az eredményeket, és minél hatékonyabb felhasználói visszacsatolást kapjanak. A Chrome-nak hamarosan várható maces és linuxos változata is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.