:

Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 27. 14:30

Parancssorból vezérelt web -- kipróbálható a Firefox zseniális kiegészítője, a Ubiquity

Egyszerű szöveges parancsokkal válthatók ki komplex webes műveletek egy Firefoxhoz tegnap kiadott kiterjesztés segítségével. A böngészést jelentősen leegyszerűsítő, a felhasználói élményt nagy mértékben fokozó programmal, a Ubiquity-vel pofonegyszerűvé és teljesen kézenfekvővé válik egyebek mellett a keresés, a térképes tájékozódás vagy éppen a szövegfordítás.

[HWSW] Egyszerű szöveges parancsokkal válthatók ki komplex webes műveletek egy Firefoxhoz tegnap kiadott kiterjesztés segítségével. A böngészést jelentősen leegyszerűsítő, a felhasználói élményt nagy mértékben fokozó programmal, a Ubiquity-vel pofonegyszerűvé és teljesen kézenfekvővé válik egyebek mellett a keresés, a térképes tájékozódás vagy éppen a szövegfordítás.

A Mozilla Labs kedden adta ki új, túlzás nélkül minden eddiginél innovatívabb webböngésző-kiegészítőjének, a Ubiquity-nek v0.1-es tesztverzióját. A pofonegyszerűen használható böngészőkiegészítő egy chicagói szoftvercég, a Humanized hasonló célt szolgáló, böngészőktől független alkalmazására, az Enzo-ra épül. A Mozilla idén januárban gyakorlatilag kivásárolta a vezetőket a cégből, közülük Aza Rashkin, a Humanized korábbi elnöke mutatta be kedden a Ubiquity első próbaváltozatát.

Mashup a javából

A kiegészítővel a statikus weboldalak és tartalmak, illetve az azokon elhelyezett információk minden eddiginél egyszerűbben manipulálhatók az egyes oldalakba ágyazott, több funkciót és adatforrást integráló webes alkalmazásokhoz, az úgynevezett mashupokhoz hasonlóan -- ezúttal azonban teljes mértékben a felhasználó egyedi igényeire szabva. A kiegészítő lényegében egy billentyűkombinációval előcsalható parancsablakot telepít, melybe az előre definiált parancsokat begépelve olyan műveleteket végezhet el egyszerűen a felhasználó, melyeket egyébként csak több lépcsőben, több böngészőablakot használva, jóval nagyobb időráfordítással valósíthatna meg.

A Ubiquity-vel így például jelentősen egyszerűbbé tehető a weboldalakon feltüntetett földrajzi címek térképen való megjelenítése: elég kijelölni a helyszínt és kiadni a "map" parancsot, pár másodpercen belül megjelenik a programablakban a Goolge maps interaktív térképe, mely ezután akár külön weboldalon is megnyitható, vagy egy kattintással e-mailbe ágyazható.

Több, mint kereső

A kiegészítő segítségével nemcsak a Google Maps alkalmazása válik kényelmesebbé: a Ubiquity a kijelölt szövegrészt képes többek közt kiemelni, lefordítani, valamint e-mail üzenetként továbbítani. A kiegészítő egyes szavak és kifejezések után kutat az összes ismert keresőmotorban, a Wikipedián, a népszerűbb webes katalógusokban, az online áruházakban vagy éppen az értelmező kéziszótárban. Rashkin egy interjúban az egyszerűbb megközelítés végett éppen a fentebb említett keresőszolgáltatásokhoz hasonlította a Ubiquity-t, kiemelve, hogy a Mozilla Labs kiegészítőjénél a felhasználók nem azt gépelik be a beviteli mezőbe, hogy milyen tartalmat keresnek, hanem, hogy milyen műveletet akarnak végezni az adott tartalommal.

A Ubiquity fejlesztésébe bárki bekapcsolódhat: a nyílt forráskódú program parancsait minden felhasználó kiegészítheti egyszerű szkriptek beillesztésével, a művelet gyakorlatilag semmilyen programozói szaktudást nem igényel. Az így kiegészített parancslistát ezután közzé is lehet tenni, vagy fel lehet iratkozni a mások által elindított, akár közösségi szinten, több felhasználó együttműködése révén létrehozott, folyamatosan bővíthető listákra.

A Mozilla Labs a Ubiquity projekt számára létrehozott oldalon részletesen ismerteti a kiegészítő működését és útmutatást nyújt a parancslista bővítéséhez. Ugyanitt letölthető a kiegészítő, a forráskód, valamint innen lehet feliratkozni a parancsgyűjteményekre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 16:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.