Szerző: Bányai György

2008. augusztus 26. 14:59

A Canon négy kompaktot és egy tükörreflexes fényképezőt jelentett be

A Canon Hungária Kft. az európai premierrel egyidőben rántotta le a leplet az új fényképezőkről, melyek mellett nyomtatók és kamerák is bemutatkoztak. A fotós termékpaletta egy új tükörreflexes vázzal, három PowerShot kompaktgéppel, valamint egy ultrazoomos modellel frissült.

[HWSW] A Canon Hungária Kft. az európai premierrel egyidőben rántotta le a leplet az új fényképezőkről, melyek mellett nyomtatók és kamerák is bemutatkoztak. A fotós termékpaletta egy új tükörreflexes vázzal, három PowerShot kompaktgéppel, valamint egy ultrazoomos modellel frissült.

Új kétszámjegyű tükrös: EOS 50D

A Canon épp egy éve jelentette be EOS40D fényképezőgépét, melyet most vált a kategória új váza, az EOS 50D. A váz mellé új optika is érkezett, mely az 50D-t lencsetag mozgatásán alapuló optikai rázkódásvédelemmel és 18-200 milliméteres zoomátfogással támogatja. Az 50D 15,1 megapixeles képérzékelője az egyik legmarkánsabb eltérés a 40D-hez képest, amely 10,1 millió képpontból állította elő a fotókat.

A képfeldolgozó áramkör is ugrott egy verziónyit, az 50D-ben már a Canon új, DIGIC 4 processzora végzi a munkálatokat. A váz Compact Flash kártyákat fogad, ezek közül az UDMA változatokra 6,3 kép másodpercenkénti sebességgel 90 JPEG-képből álló sorozatot is menthet. Az érzékenység ISO 100 és 3200 között állítható, de ha igen rossz fényviszonyok közé keveredünk, akár 12800-as értékre is kiterjeszthető. A hátoldal egy háromhüvelykes, 920 ezer képpontos kijelzőt tart, melyet élőkép-üzemmódban is használhatunk, kiegészítve arcfelismerő autofókusszal.

Canon EOS 50D
Canon EOS 50D

A magnézium-ötvözet vázban 15,1 megapixeles, 22,3x14,9 milliméteres, APS-C méretű CMOS szenzor lapul, ezért éppúgy, mint az előd esetében, alkalmaznunk kell az 1,6-szoros szorzót az optikák gyútótávolság-értékein, így az új, EF-S 18-200mm f/3,5-5,6 IS rázkódásvédett optika 29-320 milliméteres tartományban használható. A HDMI-kimenettel rendelkező, váz az akkumulátorral 822 grammot nyom a mérlegen.

Ultrazoom PowerShot

A Canon a tükörreflexes termékosztály mellett a kompaktokat sem kímélte, a frissítés egy ultrazoomos és nem kevesebb mint három normál PowerShot kompaktgépet hozott. A tízszeres optikai közelítésre alkalmas PowerShot SX110 rázkódásvédett optikája kerekdedebb, divatosabb házból emelkedik ki, mögé megnövelt felbontású CCD képérzékelő került, mely 9 megapixeles képek készítését teszi lehetővé. A két ceruzaelemmel üzemelő, három hüvelykes kijelzővel szerelt SX110 arcfelismerő és -követő autofókuszt kínál, de benne még a DIGIC III képfeldolgozó processzor dolgozik.

Canon SX100 IS
Canon SX100 IS

Drasztikusan átalakult A-sorozat

A leglátványosabb átalakuláson a PowerShot A-sorozat ment keresztül, a korábbi modellekhez képest karcsúbbak, szebbek az új gépek. A sorozatra rá is fért a vérfrissítés, stílusjegyek tekintetében szinte minden eddigi modell a 2003-ban bemutatott PowerShot A60-ra emlékeztetett. A PowerShot A1000 és A2000 a jelenleg megvásárolható A580-at és A720-at váltja, a két 10 megapixeles érzékelővel szerelt gép közül a kisebb modellszámmal ellátott változat optikai keresője a kisebb, 2,5 hüvelykes kijelző miatt férhetett el a burkolaton, mert a hasonló fizikai méretekkel rendelkező A2000-ről ez lemaradt, igaz, utóbbi hátoldali kijelzője három hüvelykes.

Canon A1000
Canon PowerShot A1000

Az optikai kereső elhagyásának egyéb oka is van: míg az ezzel rendelkező S1000 négyszeres közelítésre alkalmas lencsével, addig az S2000 hatszoros zoomoptikával rendelkezik, mely igen magas követelményeket támasztana az optikai keresővel szemben, ezért az ötszörös, vagy nagyobb zoom esetében ennek megléte már egyáltalán nem általános. Mindkét modell rendelkezik rázkódásvédelemmel, mely lencsetag mozgatásának elvén üzemel.

Canon A2000
Canon PowerShot A2000

Nőknek nőktől

A Canon útjára indította pofonegyszerű E-sorozatát, melynek első tagja igen logikusan az E1 modellszámot kapta. A babakékben, "babadrappban", valamint barackrózsaszínben (szintén baba) bemutatkozó kompaktfényképező nem véletlenül visel a vonalaiban és színeiben nőies árnyaltságot, a Canon állítása szerint ugyanis nők tervezték nőknek. Az E1 a fenti két Powershot-modellhez hasonlatosan tíz megapixeles képérzékelővel, négyszeres zoommal rendelkezik, ezen felül optikai rázkódásvédelemmel segít azon hölgyeknek is éles képet készíteni, akik remegő kézzel, viszolyogva tartanak kezükben minden technikai berendezést.

Canon E1
Canon PowerShot E1

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról