Szerző: Bányai György

2008. augusztus 25. 15:09

Az Olympus frissített időjárásálló kompaktján

Az Olympus ma rántotta le a leplet legújabb időjárástűrő kompaktjáról, a mju 1050SW-ről. A kisméretű, rejtett optikás gép nem csak a pornak és a fagynak áll ellen, hanem vízbe is meríthető.

[HWSW] Az Olympus ma rántotta le a leplet legújabb időjárástűrő kompaktjáról, a mju 1050SW-ről. A kisméretű, rejtett optikás gép nem csak a pornak és a fagynak áll ellen, hanem vízbe is meríthető.

Az Olympus a Pentax mellett elsők között kínált cseppálló, majd később vízálló burkolattal ellátott kompaktgépet, mely speciális tok nélkül, károsodás nélkül vízbe meríthető. A mju 1050SW tömítései három méteres mélységig tartják szárazon a fényképezőgép alkatrészeit, ebből következik, hogy a poros környezet sem foghat ki a gépen. A mju 1050SW ráadásul ütésálló is, akár másfél méteres esést is túlélhet, a fagyot pedig mínusz tíz Celsius fokig bírja.

A technikai jellemzők passzolnak a keménykötésű burkolat adottságaihoz: a rejtett optika háromszoros közelítésre alkalmas, mögötte 10,1 megapixeles CCD képérzékelő fogja a külvilág jeleit. A hátoldal egy 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelzőt tartalmaz, mely érintésérzékeny, ezért nincs szükség extra tömítést igénylő gombra. A fényképezőgép rendelkezik arcfelismerő autofókusszal, akár tizenhat személyt is szemmel tarthat a képmezőn. Arról nem szól az Olympus közleménye, hogy az arcfelismerő a víz alá merülve halakkal is képes-e boldogulni.

Olympus mju 1050SW

A mju 1050SW az előd 1030SW-től külső jegyeket illetően jelentősen különbözik: az előlapon egy csúszka védi az optikát és a vakut, az új modell jelentősen egységesebb, egyben modernebb hatású. Sajnos, a három méteres mélységig vízálló, mínusz tíz Celsius fokig fagyálló, másfél méterről leejthető fényképező sok esetben visszalépés a korábbi modellhez, a mju 1030SW-hez képest, mely tíz méterig meríthető vízbe és két méterről ejthető le.

Ráadásul a tíz megapixeles előd 3,6-szeres zoomoptikája 28 milliméteres nagylátószöget is kínál, az új fényképezőnél be kell érni a 38 milliméteres kezdőlátószöggel. Előnyt a mju 1050SW a memóriakártyák kezelésében sem nyújt, az xD kártyák mellett microSD kártya a 1030SW-ben is használható. A 1050SW októbertől kerül a polcokra 300 dolláros áron, addig a 1030SW-t 85 ezer forint környékén szerezhetjük be a hazai szakboltokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról