:

Szerző: Koi Tamás

2008. augusztus 22. 13:42

Gyorsabb SATA-ra éheznek az SSD-k

Gyorsabb reakcióidejű adatkezelés, így összességében gördülékenyebb számítógéphasználat várható az elterjedt Serial ATA (SATA) interfész új verziójának bevezetésétől -- a soros szervezésű interfész új generációja megduplázza elődje adatátviteli tempóját, így a rá csatlakoztatott eszközök számára egy elméletileg 6 gigabit/másodperces áteresztőképességű adatáttovábbító csatorna áll majd rendelkezésre.

[HWSW] Gyorsabb reakcióidejű adatkezelés, így összességében gördülékenyebb számítógéphasználat várható az elterjedt Serial ATA (SATA) interfész új verziójának bevezetésétől -- a soros szervezésű interfész új generációja megduplázza elődje adatátviteli tempóját, így a rá csatlakoztatott eszközök számára egy elméletileg 6 gigabit/másodperces áteresztőképességű adatáttovábbító csatorna áll majd rendelkezésre.

A szabványt fejlesztő, több iparági szereplőből álló Serial ATA International Organization (SATA-IO) a héten bocsátotta tagjai rendelkezésére az interfész harmadik generációjának fizikai rétegét (azaz a csatlakozókat, a használt kábeleket és a vezérlőchipek felépítését) leíró dokumentációkat, melyek a későbbiekben a Serial ATA 3.0 szabvány alapjait nyújtják majd. A fejlesztők és mérnökök így mostantól foghatnak bele az első SATA 3.0-kompatibilis eszközök tervezésébe, miközben a szabvány véglegesítése lassan a finishez ér.

SSD
Az SSD-ken már alap a SATA-interfész

A szabvány kidolgozás alatt álló új változata nemcsak az adatátviteli tempót tekintve hoz majd előrelépés: a SATA-IO különböző munkacsoportjai egyebek mellett azon is dolgoznak, hogy az új Serial ATA eszközök az elődöknél energiatakarékosabb működésre legyenek foghatók. A költséghatékony megoldásként az IDE interfész nyomdokaiba lépő SATA csatoló az új szabvány megjelenésével sem változik majd, a fejlesztők eltökélt szándéka ugyanis a teljes visszamenőleges kompatibilitás megőrzése, jóllehet a SATA-IO szakemberei előrevetítik, hogy a 6 gigabit/másodperces adatátviteli tempó eléréséhez ajánlott minőségi átviteli kábelt használni.

Az interfész új változatának bevezetése elemzők szerint tovább erősítheti a szabvány pozícióját a nagy átviteli sebességet nyújtó, ugyanakkor olcsón implementálható átviteli közegek mezőnyében: a szabvány első verziójának 2001-es bemutatója óta 650 millió SATA-s merevlemezt szállítottak le a gyártók, mostanra pedig a HDD-ken kívül az optikai egységek és a flashalapú háttértárak, azaz SSD-k is általánosan elterjedt csatolóközegévé is vált.

A Serial ATA 3.0 szabvány bevezetésével főleg ez utóbbi eszközök, azaz az SSD-k profitálhatnak, a késleltetéskritikus háttértárak az idő előrehaladtával nemcsak kapacitásukat tekintve, hanem a NAND flash chipek adatkezelési tempóját illetően is jelentős fejlődési utat járnak be -- a megnövekedett belső adatkezelési sebességet pedig idővel nem tudja majd kiszolgálni a csatolóinterfész jelenlegi változata, melynek határait már most is feszegetik a legújabb, még idén piacra kerülő megoldások, melyek olvasási csúcsteljesítménye elérheti a 250 megabájtos másodpercenként. A 6 gigabites SATA felület a nagy gyorsítótárral szerelt merevlemezeknek is kedvezhet, ugyanis a beépített DRAM tárak lényegesen nagyobb átviteli sebességre képesek annál, mint amelyet a jelenlegi SATA vagy PATA interfészek kínálnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:25

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.