Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 21. 13:32

Még mindig sokan választják új géphez is a Windows XP-t

[CW/HWSW] Az újonnan vásárolt PC-k több mint egy harmadánál a régebbi Windows XP-re cserélik a Vista helyett -- derül ki a Devil Mountain Software kutatásából. A lefelé frissítések egy része még a gyárban történik, de számos felhasználó önállóan oldja meg az XP telepítést.

[CW/HWSW] Az újonnan vásárolt PC-k több mint egy harmadánál a régebbi Windows XP-re cserélik a Vista helyett -- derül ki a Devil Mountain Software kutatásából. A lefelé frissítések egy része még a gyárban történik, de számos felhasználó önállóan oldja meg az XP telepítést.

A közösségi alapokon működő tesztelési hálózatot működtető Devil Mountain Software Inc szerint az általuk vizsgált három ezernél is több PC közel 35 százalékán a gyárilag telepített Vista helyett továbbra is az XP-t választották a felhasználók. Craig Barth, a Devil Mountain technológiai vezetője elmondása szerint a gépek egy részét már a gyártóknál, mint a HP vagy Dell, eleve XP-vel szerelik fel, kihasználva a Vista licenc által biztosított lehetőséget, illetve gyakran a felhasználók maguk végzik el a visszabutítást - írja az amerikai Computerworld.

A tesztelési hálózaton belül a cég kigyűjtötte az adatbázisból azokat a gépeket, melyeket az elmúlt fél évben vásároltak, amikor is a Microsoft operációs rendszerei közül már csak a Vista licenc volt megvásárolható a gépekkel együtt. A válogatást a számítógépek és azok alkatrészeinek modellszámai, a gyártók katalógusai alapján állították össze.


Nem kell a csilli-villi

A 35 százalék csak egy becslés, hiszen csak a mi felhasználóink attitűdjét tükrözi csupán, viszont az biztos, hogy az embererk élnek a legális Vista downgradelehetőségével -- mondta Barth. A Microsoft végfelhasználói licenc szerződésének alapján a Vista Business és a Vista Ultimate visszaváltható XP Professionalre, illetve a Vista Enterprise verziót választó vállalatok is megtehetik ugyanezt.

Habár a Microsoft nyugdíjazta a Windows XP-t június végén, azaz leállította a hétéves operációs rendszer szállítását a kereskedők és a nagy gyártók irányába, de néhány OEM gyártó továbbra is forgalmaz új PC-ket előretelepített XP-vel. A HP például ígéretet tett arra, hogy 2009 júliusig megtartja az asztali gépeknél, munkaállomásoknál és notebookoknál egyaránt az XP választásának lehetőségét.

A Devil Mountain szerint az eladott Vista licencek száma nem egyezik meg a valójában ezzel az operációs rendszerrel használt rendszerek számával. Ezen állításukat az "Exo.performance.network" tesztjeinek adataira alapozzák, melyben számos nagyvállalati ügyfelük gépeinek adatai is szerepelnek. Ez a közösségi tesztkörnyezet, az Xpnet, teljességgel felhasználók által vezérelt projekt. A rendszeres szavazások, kérdőívek eredményei közvetlen visszacsatolást jelentenek a résztvevőknek az adott témákban és fókusz területeken. Kiemelten foglalkoznak például a közös Windows alkalmazások és szolgáltatások viselkedésével, vizsgálják a különböző OS-ek és azok verziói közti migráció hatásait, összehasonlítják a különböző platformok valós hatékonyságát, illetve termék életciklus előrejelzéseket készítenek a hardver/szoftver kombinációkhoz.


Világméretű tesztkörnyezet

Az előző évben a Devil Mountain készített egy Vista-XP összehasonlító teljesítményvizsgálatot, melynek eredményei alapján azt állították, hogy az XP a valóságban jóval gyorsabb utódjánál. Craig Barth szerint azóta sem változott túl sok minden, majd hozzáteszi: "Minden, amit láttam, tisztán azt mutatja, hogy a Vista egy olyan operációs rendszer, melynek sosem kellett volna megjelennie."

Barth állítása szerint, ha a Vistát lecsupaszítjuk annyira, hogy funkcionalitásban a lehető legközelebb álljon az XP-hez, még akkor is 40 százalékkal lassabban teljesített. "A Vista teljesítménye egy folyamatos probléma, az egyetlen dolog, ami megmenti a Microsoftot, a gyorsabb processzorok és a több memória, ami jellemzi a mai PC-ket. Moore törvénye mindig az ő oldalukon állt."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról