Szerző: Bizó Dániel

2008. augusztus 18. 17:17

Heteken belül jön a ThinkPad X301 - gyorsabb, többet tud

Már régóta sejteni lehetett, és egy ideje nem hivatalosan tudni is, hogy a Lenovo az új etalont teremtő ThinkPad X300 utódjának bejelentésére készül. Így aztán senkit nem ért meglepetésként, mikor a Lenovo ma bejelentette az X301 modellt. Az augusztus végén érkező új változat már valószínűleg a Montevina Centrino 2 platformra épít, és nagyobb SSD-opcióval is rendelhető.

[HWSW] Már régóta sejteni lehetett, és egy ideje nem hivatalosan tudni is, hogy a Lenovo az új etalont teremtő ThinkPad X300 utódjának bejelentésére készül. Így aztán senkit nem ért meglepetésként, mikor a Lenovo ma bejelentette az X301 modellt. Az augusztus végén érkező új változat már valószínűleg a Montevina Centrino 2 platformra épít, és nagyobb SSD-opcióval is rendelhető.

A Lenovo műszakilag igen szegényes specifikációkat adott ki a gépről a DDR3 memória kapcsán ugyanakkor szinte bizonyos, hogy már az Intel Centrino 2 notebookplatformjára épít, így valószínűleg Penryn kódnéven ismert 45 nanométeres Core 2 Duo mobilprocesszort alkalmaz. A vállalat mindössze annyit közölt, hogy az ultra-alacsony feszültségű chip és a szintén alacsonyabb tápfeszültséggel üzemelő, és adott sávszélességet energiahatékonyabban kiszolgáló DDR3 memóriaalrendszer révén mintegy 20 százalékkal magasabb teljesítményt ad le PC Mark05 alatt -- ez alapján nagyjából 1,4 gigahertzes ULV Penrynt várhatunk.

Az X301 nemcsak hosszabb csíkot húz, de a NAND flash-gyártás szédítő ütemű fejlődése következtében már 128 gigabájtos SSD-vel is rendelhető a 64 gigabájtos helyett. A több erőforrás mellé új csatlakozási lehetőségek és társulnak, így például DisplayPort és D-Sub VGA felületet is kapott, de igazi high-tech újdonságnak számít az Ultra-Wideband (UWB), melyet vezetéknélküli USB-ként is szokás emlegetni. Egyes országokban GPS, WiMAX és HSDPA opcióval is lehet rendelni a gépet, ezek a képességek azonban Magyarországra valószínűleg nem jutnak el, ahogyan azt megszokhattuk. Az X301 gyorsabb és jobb lesz elődjénél, ez azonban úgy tűnik, nem mutatkozik majd meg az árcédulán, ugyanis az Egyesült Államokra érvényes 2600 dolláros kezdő ár alatta van az X300 tipikus 3000 dolláros árcédulájának.

[+] Kipróbáltuk: padlóra küldött a Lenovo új ThinkPad X300 noteszgépe

A ThinkPad X300-at február végén mutatta be Európának a Lenovo, melyet egyszerűen a tökéletes ThinkPadnek tart az irodán kívül sokat tartózkodó dolgozók számára. A gép ugyanis rendkívül kompakt méretei és alacsony tömege (1,33-1,6 kilogramm) ellenére 13,3 hüvelykes, transzflektív jellemzőjű LED-háttérvilágítású panelt vonultat fel 1440x900 pixeles felbontással, közel 66 százalékkal nagyobb munkaterületet adva egy normál 1024x768-as gépnél, mint amilyen a korábbi X-sorozat. Átlagosan mindössze kevesebb mint két centiméteres vastagsága ellenére ráadásul kivehető optikai meghajtóval is bír. Az X300 úttörőnek számít abban is, hogy kizárólag SSD-vel rendelhető, mely ugyan jelentősen megdrágítja egyelőre a gépet, váratlanul gyors műveleti teljesítménnyel bír, hangtalan, nem melegszik, és ellenáll a sokkhatásoknak is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról