Szerző: Dojcsák Dániel

2008. augusztus 18. 09:41

Csendben fejlődik a YouTube

Észrevétlenül, apróbb lépésekkel fejleszti a Google a világ legnagyobb videómegosztóját, a YouTube-ot, úgy, hogy a fejlesztések mögött stratégiai gondolkodás is rejtőzik. Csak akkor vezetnek be egy szolgáltatást, ha arra valós felhasználói igény vagy fizetőképes hirdetői érdeklődés mutatkozik. Élő YouTube videóadás, felugró kommentárok és precízebb jogi szabályozás színesíti a szolgáltatást.

[HWSW] Észrevétlenül, apróbb lépésekkel fejleszti a Google a világ legnagyobb videómegosztóját, a YouTube-ot, úgy, hogy a fejlesztések mögött stratégiai gondolkodás is rejtőzik. Csak akkor vezetnek be egy szolgáltatást, ha arra valós felhasználói igény vagy fizetőképes hirdetői érdeklődés mutatkozik. Élő YouTube videóadás, felugró kommentárok és precízebb jogi szabályozás színesíti a szolgáltatást.

Eredetileg idén, 2008 végén indult volna a YouTube Live video stream szolgáltatása, amit azonban most mégis elhalasztottak 2010-re. Az egyik alapító Steve Chen azt nyilatkozta idén februárban, hogy mindig is szerette volna megvalósítani ezt az ötletet, de eddig nem voltak meg az erőforrások ahhoz, hogy rendesen megcsinálják. Azután viszont, hogy a Google megvásárolta őket, esély nyílt ennek a kivitelezésére.

Az Silicon Alley Insider úgy tudja, hogy a Google vezetése nem is tudott erről az ötletről, éppen ezért a bejelentés után a fiókba került hosszú hónapokra, hiszen a megvalósításhoz elképesztő mennyiségű szerverkapacitás és sávszélesség igény jelentkezne, amit pedig egyelőre nem fedeznének a szolgáltatásból eredő bevételek. Becslések szerint ha minden tizedik látogató használná a Live Streaminget, akkor a cégnek 20-25 százalékkal kellene bővítenie a kiszolgáló infrastruktúrát, tehát a szerverek számát és a sávszélességet. Ennek technikai akadálya nincs, a Google viszont megvárja, amíg a hirdetői oldal is felnő ehhez.

Egy másik funkció, a videó kommentár lehetősége is használható akár hirdetési célokra is. A YouTube (Google) egyik képviselője kérdésünkre szűkszavúan annyit reflektált, hogy egy éppen most bevezetett funkciót fedeztünk fel, melyről "Video Annotations" néven olvashatunk többet. A funkció lényege, hogy a felhasználók a saját maguk által feltöltött klippre a webes felületen keresztül rászerkeszthetnek jegyzeteket, beszédbuborékot vagy akár egy figyelemfelkeltő keretet. Az elemek helye, a megjelenés ideje és a szövegek teljesen szabadon változtathatóak, könnyen kezelhetőek, bárki képes készség szinten használni. Lejátszás közben pedig természetesen ezek bármikor kikapcsolhatóak.

Első ízben egy hazai előadó, Erik Sumo (Tövisházi Ambrus), saját maga által feltöltött klippjében találkoztunk ezzel a megoldással a közelmúltban, ahol is a klip első másodperceiben a buboréküzenet arra hívja fel a figyelmet, hogy a koncertjük időpontja megváltozott. Tövisházi szerkesztőségünk kérdésére elmondta, hogy maga is úgy vette észre az új lehetőséget, hogy belépett saját videói közé és ott fedezte fel az eszközt. A művész örül annak, hogy ezentúl a koncertdátumokat vagy fontos üzeneteket ilyen egyszerűen, ráadásul ingyen tudja eljuttatni a rajongóihoz, hisz a YouTube-ot egyébként is a zenekarok számára egyik leghatékonyabb reklámfelületnek gondolta.

A YouTube a felhasználók mellett a szerzői jogokért aggódó szervezeteknek is kénytelen kedvére tenni, aminek okán egyre gyakrabban találkozhatnak a felhasználók azzal az üzenettel, hogy az adott videó az ő országában nem elérhető. Miután a Google a legtöbb nagy zenei kiadóval már korábban megállapodásokat kötött, számos videóklip bekerülhetett rendszerbe, de nagyon sok csak az amerikai internetezők számára érhető el. Ugyanez a helyzet az olimpiai közvetítésekkel is, amiket csak olyan országokból lehet megtekinteni, ahol nem lett eladva a közvetítési jog, így nem sérti a TV társaságok érdekeit.

Az amerikai NBC például azonnal elérhetetlenné tetette a megnyitóünnepség feltöltött videóit, mivel az időeltolódás miatt azokat már akkor meg lehetett nézni, amikor a hivatalos közvetítés még el sem kezdődött. Ezzel kapcsolatban a YouTube illetékese szerkesztőségünknek azt nyilatkozta, hogy ugyan a videók nagyobb része a világ minden pontján elérhető mindenki számára, de egyes esetekben a helyi törvények vagy egyéb érzékeny témák miatt bizonyos felvételeket nem engedélyeznek csak adott országokban. A YouTube-os válaszadó azt is kiemelte, hogy a feltöltött videók szerzői jogaival nem ők rendelkeznek és a partnereknek joguk van azt kérni, hogy csak bizonyos területeken legyenek elérhetőek a felvételek, mostanra pedig már a technikai feltételek is adottak ehhez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról