Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 15. 09:55

Október végén jönnek az első részletek a Windows 7-ről -- és az első béta is?

A Microsoft az október végén Los Angelesben zajló Professional Developers Conference-en, illetve a novemberi Windows Hardware Engineering Conference-en ismerteti a Windows 7 első technikai részleteit -- derül ki a most indult Engineering Windows 7 blogból .

[HWSW] A Microsoft az október végén Los Angelesben zajló Professional Developers Conference-en, illetve a novemberi Windows Hardware Engineering Conference-en ismerteti a Windows 7 első technikai részleteit -- derül ki a most indult Engineering Windows 7 blogból.

Ne szólj szám, nem fáj fejem

A Windowsok fejlesztését irányító Steven Sinofsky beismerte, hogy a Microsoft túl kevés részletet osztott meg eddig a nagyközönséggel, de ez szándékos, a vállalat addig nem akar beszélni az új operációs rendszerről, amíg nem tud konkrétumokat mondani. A blogbejegyzésben Sinofsky leírja, a Vista kapcsán a Microsoft igen kellemetlen tapasztalatokat szerzett azzal, hogy túl korán túl sokat mutatott és ígért, olyan funkciókról is beszélt, amelyek végül be sem kerültek az operációs rendszerbe, vagy jelentős változáson estek át. A Windows 7 kapcsán ezt nem akarja megismételni a Microsoft, nehogy a vevőket végül csalódás érje.

Az új asztali Windowsról valóban kevés részlet ismert eddig. Annyit azért tudni lehet, hogy nagy hangsúlyt fektetnek az érintéses vezérlésre, a Windows Live szolgáltatások szorosan integrálva lesznek az operációs rendszerbe, valamint hogy a szoftver virtualizációs képességeket is felvonultat majd. A Windows 7 fejlesztése már másfél éve zajlik Sinofsky elmondása szerint, és ha minden a tervek szerint zajlik, akkor nagyjából félúton tarthat. Egy korábbi interjúban Sinofsky azt ígérte, az új asztali operációs rendszer legkésőbb három évvel a Vista megjelenését követően a piacon lesz, vagyis 2010 elejére várható, ami nagyjából másfél évnyi távolságra van még.

Ha a fejlesztők annak idején Vistára megfelelően elkészítették a szoftvereket, nem lehet probléma a Windows 7-tel sem, ugyanis utóbbi gyakorlatilag az előbbi leszármazottja, teljes driver- és alkalmazáskompatibilitással. Ez röviden annyit tesz, hogy a Windows Vistára írt driverek és szoftverek változtatás nélkül futnak Windows 7-en is. A Windows 7 első bétájának megjelenése után már csak azok a driverek kaphatják meg a Vista-logót, amelyeket a Windows 7-tel is teszteltek.

Első tesztváltozat?

A HWSW információi szerint az októberi PDC-n és a november eleji WinHEC-en a Microsoft nem csak bemutatja a Windows 7 számos újdonságát, hanem egy előzetessel is előrukkkol, hogy a szoftverfejlesztők idejekorán megkezdhessék a munkát az alkalmazásaikon. A Vista első nyilvános bétája 2005 nyarán jelent meg, másfél évvel a végleges verzió előtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról