Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 14. 12:20

Újdonságok a Microsoft Live Messenger 9-ben

[Mess.be/HWSW] Hamarosan megújul a Microsoft Live Messenger, a 9-es verzió nem csak a külsejét tekintve lesz előrelépés, hanem új kényelmi szolgáltatásokat is tartalmaz majd. A megjelenés időpontját azonban még mindig homály fedi, pedig a fejlesztés már jó ideje zajlik.

[Mess.be/HWSW] Hamarosan megújul a Microsoft Live Messenger, a 9-es verzió nem csak a külsejét tekintve lesz előrelépés, hanem új kényelmi szolgáltatásokat is tartalmaz majd. A megjelenés időpontját azonban még mindig homály fedi, pedig a fejlesztés már jó ideje zajlik.

A hazánkban is rendkívüli népszerűségnek örvendő azonnali üzenetküldő alkalmazás 9-es verziója már teljes egészében a Windows Presentation Foundation megjelenítési rétegre épül, ennek köszönhetően nem csak a főablak és a párbeszédablak, hanem az összes ablak igazodik a Windows Vista új stílusához, teljesen eltűnnek tehát a régebbi Windowsok hangulatát árasztó grafikus megoldások.

A külcsín megújulásánál talán sokkal fontosabbak az új funkciók. A Live Messenger 9-ben partnereinket csoportokba rendezhetjük és a csoportokat együtt kezelhetjük: egyetlen kattintással indíthatunk többszereplős beszélgetést, küldhetünk fájlokat vagy oszthatunk meg képeket. A képmegosztás egyébként szintén új szolgáltatása a Live Messenger 9-nek, egy vagy akár több képet is megoszthatunk a partnerünkkel, partnereinkkel, a fotók között galériaszerűen előre- és hátralapozhatunk. A Microsoft szoros integrációt ígér a Zune lejátszóval is.

Korábban napvilágra került információk szerint az üzenetküldő következő változata biztonság terén is fejlődik: a szoftverből jelezni lehet majd a Microsoft számára az úgynevezett SPIM-kísérleteket, azaz üzenetküldőn keresztüli kéretlen üzeneteket, melyeket általában a szpemmerek által megszerzett, ismerős felhasználói fiókokon keresztül küldenek ki. Nem csak kéretlen leveleket próbálnak ilyen módon más felhasználókra zúdítani az internetes bűnözők, de trójaik, vírusok terjesztéséhez is egyre gyakrabban használják fel ezeket a rendszereket.

Állítólag a 9-es verzióban végre akár több számítógépen -- vagy más eszközön, windowsos okostelefonon, Xbox 360 konzolon -- egyidőben is bejelentkezhetünk az üzenetküldő rendszerbe, egy-egy újabb belépés nem léptet ki majd az előző gépről, eszközről. Jelenleg egyidőben csak egyetlen kliens csatlakozhat a Live Messenger rendszerhez. További újdonság lesz, hogy GIF animációk is beállíthatók lesznek felhasználói képként, személyre, adott kapcsolatra szabhatók lesznek a hangjelzések, illetve közvetlenül kattinthatók lesznek az információs panelre került weblinkek, melyeket most még külön ki kell másolni a böngésző címsorába.

A korábban MSN Messenger néven ismert Windows Live Messenger a legnépszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazás, a comScore Media Metrix adatai szerint decemberben az azonnali üzenetküldők piacán a részesedése megközelítette a 60 százalékot. Magyarországon közel 1,5 millióra tehető a Messengert használók száma, vagyis tíz internetezőből több mint négyen használják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról